Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Uppmuntran längs vägen

Det är inte oväsentligt med uppmuntran, särskilt inte om man vill att saker ska fungera riktigt bra i verksamhet och gemenskap.

Gick förbi den här skylten häeom dagen och fick ett litet leende på läppen. Men det smäller förstås ännu högre om den levereras av levande och uppriktiga människor.

Etiketter: ,

14 kommentarer

 1. Anders

  Sådana M skiter i:
  Tv-kocken Erik Videgård, 50, svårt sjuk i cancer – nekas pengar.

  Krögarprofilen Erik Videgård drabbades av cancer i halsen.

  Mitt under den tuffa behandlingen kom chockbeskedet – Försäkringskassan vägrar honom sjukpenning. Jan Nilsson, vem är du???

 2. Jan Nilsson

  Svar till Anders (2011-03-07 22:55)
  Det är inte sant. Moderaterna vill vara ett parti för hela samhället. För alla slags människor i livets alla situationer. Moderater får också svår cancer och kroniska sjukdomar. Vi vill ha ett samhälle där det fungerar hjälpligt också när det värsta händer, när ingen människa kan hjälpa, bara underlätta.
  Jag ser fram emot vårens besked från socialförsäkringsministern. Jag avskyr förmodligen att läsa artiklar som den om TV-kocken minst lika mycket som du.
  Nu vet varken du eller jag allt om Eriks V:s fall, men där förstod jag det så att det lämnades en felaktig datumuppgift i början av kontakten med FK. Är det detta som gör att man nekar honom ersättning, då borde det kunna rättas. Snabbt och effektivt.

  Du får det att låta som om det är jag som vägrat Erik sjukpenning på halvtiden han är sjukskriven. Anders, det är inte så.

 3. JonasE

  Jag skulle inte ha några större förväntningar på vårens besked från Ulf Kristersson.

  Innan han blev socialförsäkringsminister sa han så här:
  ”det behövs längre perioder än vad som föreslås i promemorian […] Det framstår som orimligt att kommunernas kostnader för försörjningsstöd ska vara beroende av regler i andra trygghetssystem och det är helt oacceptabelt att kostnaderna för både försörjning samt rehabiliteringsinsatser skjuts över från staten till kommunerna.”

  Ändå är det precis detta som Ulf Kristersson nu som socialförsäkringsminister, håller på med. Och han har varit önskvärt tydlig med att han inte tänker göra några större förändringar.

  Dubbelmoralen härjar!…och sjuka blir fortsatt utförsäkrade och fattigare.

 4. JonasE

  Ulf Kristersson dubbelmoral ligger i att först är han kritisk till reformen, sen när han väl sitter i position att göra något åt det han var kritisk mot, så är han flatheten personifierad….njuter väl av sig höga lön….har säger ju numera att det är små justeringar som behövs….de som kommit i kläm är få….sanningen är annan!!!.

  När man nu gör en utredning(den man skulle gjort innan reformen) som har utgångspunkten att reformen i sig är bra….vad kan man då vänta sig för resultat!!.

  När en stadsministers enda svar på på frågan varför så många sjuka kommit i kläm är: ”sjuka ska inte arbeta”….när det är just det som är problemet med reformen, alldelens för mänga sjuka tvingas arbeta eller bli utan försörjning….prcis som remissinstanserna sa….däribland Ulf Kristersson!!.

  När man vet att det blev fel, men fortfarande hävdar att reformen är bra…så….ja dubbelmoral….eller i värsta fall är dom helt korkade!!….och jag skriver i värsta fall för ÄR dom verkligen helt korkade….och styr landet…stackars Sverige i så fall!!.

 5. Bo-Gunnar Wikström

  ”Det är inte sant. Moderaterna vill vara ett parti för hela samhället. ”
  Det var väl ändå den värsta lögn/ drift med sanningen jag läst. Du tycker säkert så, men ditt parti kämpar i rakt motsatt riktning, eller hur ?
  Man har under hela regeringstiden kämpat för att flytta så mycket pengar som möjligt från sjuka och arbetslösa, till rika och friska, eller hur ?
  Ser du verkligen inte vad som händer i samhället, eller blundar du för verkligheten ?
  Påskupproret, kyrkornas agerande, vad alla människor tycker , det är bara idiotier och den enda sanningen det är moderaterna ???
  Känner du någon person som tycker att denna utförsäkringsreform blivit bra ? Enligt Kristersson är den ju en succe….så nästan alla borde ju vara nöjda, eller hur ?
  Varför är det då detta liv och detta motstånd ?
  Varför erkänner du inte att det moderaterna vill göra är att totalt nedmontera alla våra skyddssystem och införa mycket mer av personliga försäkringar ?
  Varför erkänner du inte ( eller är det för smärtsamt? ) att moderaterna bedriver en ren utrensningspolitik ?

 6. Jan Nilsson

  Svar till Bo-Gunnar Wikström (2011-03-14 07:53)
  Tråkigt att du är så hejdlöst onyanserad nu, B-G. Jag brukar svara på kommentarerna, men på den här nivån på beskyllningarna mot mig och partiet känns det meningslöst att bemöta något.

 7. JonasE

  Visst ska man ge en utredning en chans, men när utredningens utgångspunkt är att det är ett bra sytem(Reinfeldt har sagt det själv), och man bara behöver justera lite….så låter det som ett slag i luften.

  För man undviker den stora stötestenen i reformen/försämringen, ändringen från att pröva sjukas arbetsförmåga mot ett ”normalt förkommande arbete”, till att ”prövas mot hela arbetsmarknaden”….det är den ändringen som i huvudsak skapat problemen mellan F-kassans bedömningar och läkares bedömningar av sjukas arbetsförmåga!!.

 8. Bo-Gunnar Wikström

  Hej ! Min bäste Jan, jag är inte onyanserad utan jag beskriver den verklighet som finns i Sverige just nu.
  Läs http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=251981 som en diakon skrivit som svar till en av dina partikamrater. Han beskrev sjukvårdsreformen som det bästa någon regering någonsin gjort för de sjuka, och det visar väl vad moderaterna som parti står för.
  Jag tänker bara ställa 2 frågor och sedan upphöra med debatten för att vi kommer ingenstans med den. Du ser inte världen på mitt sätt och jag ser den inte på ditt sätt.

  1/ Reinfeldts har fått skattesänkningar tack vare moderaternas politik med, jag tror att det var 130000 kr totalt. Samtidigt tvingas väldigt många människor att lämna hus och hem, man får söka socialbidrag för att kunna ha till lite mat. Socialbidragen ökar dramatiskt.
  Så min första fråga blir : Är det en slump att man från moderaternas sida gett enorma summor pengar till de redan rika samtidigt som man tvingar svårt utsatta människor till socialbidrag ??? Eller är det en medveten strategi för att man tycker att folk har så olika värde ?

  2/ Har du träffat någon enda person som tycker att det är bra att svårt sjuka ska få 0 kr i ersättning och tvingas till socialbidrag ? Jag har faktiskt inte träffat en enda sådan person. Är det en slump att kyrkor och kristna reagerar ? Jag och dem måste verkligen vara totalt korkade som inte förstår att ”detta är det bästa någon regering gjort för de sjuka”.

  Innerst inne : tycker du att det blivit bra eller försvarar du det bara för att allt moderaterna gör ska försvararas till varje pris ?

 9. Jan Nilsson

  Svar till Bo-Gunnar Wikström (2011-03-15 11:17)
  Jo, jag vill hävda att du har lätt att bli just onyanserad när du skriver. Läs gärna igenom ditt förra inlägg igen och fundera på om du beskriver verkligheten. Gärna också på var ord som ”utrensningspolitik” och ”extremhöger” hör hemma. Du förbrukar många ord.
  Verkligheten kan tydligen uppfattas väldigt olika inom (S). Så här skrev en socialdemokrat och f.d. riksdagsledamot i samband med Juholts nominering:

  ”Sedan Moderaterna reformerade sig och tog hand om den politiska taktpinnen så har jag sett tendenser till gammelmoderatbeteende hos många sossar. Moderaterna har beskrivits som iskalla och välfärdsätande högerliberaler. Väljarna har sett något annat. S har pressats bort från väljartäta kvarter.”

  Så dina frågor.
  1) Låg- och mellaninkomsttagare har fått de procentuellt största skattesänkningarna. När man förändrat fastighets- och förmögenhetsskatten (visst var det vår förmögenhetsskatt som Feldt kallade ”pervers”?) har förstås personer med förmögenhet eller stora inkomster som Reinfeldts och Sahlins fått många kronor.
  Människovärdet är f.ö. absolut och har naturligtvis inget att göra med social ställning eller inkomster.
  I Vännäs minskade försörjningsstödet i januari och februari. Hoppas att det blir en permanent trend.

  2) Nej, jag har inte träffat en enda som anser att det är bra om svårt sjuka skulle få 0 i ersättning. Så ska det definitivt inte vara. Svårt sjuka ska vara sjukskrivna eller ha sjukersättning. Så är det idag, 60 % av dem som omförsäkrats hamnar där igen. I de fall där svårt sjuka kunnat falla igenom nätet måste det lagas.
  Många sjuka har haft stor nytta av de förändringar som gjorts, även dagens och morgondagens svenska medborgare. Det som blivit skevt och gjort att vissa människor kommit i kläm på ett upprörande sätt ska rättas, oavsett var felet sitter. Om det så bara hade varit tre horribla fel som begåtts så hade det varit tre för många. Oavsett var felet sitter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.