Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Uppståndelsedag


Idag väcktes jag av sång, första gången. Människor i olika åldrar sjöng om Jesu uppståndelse. Det blev en bra morgon, trots förkylningen.

Kristi uppståndelse flyttade vilodagen i kristenheten, och så småningom i mest hela världen, till söndagen. Den ”första dagen” i Bibelns tideräkning.

På ryska betyder ordet för söndag, ”voskresenje”, ungefär uppståndelsedagen. Jag gillar verkligen att alla i den avsomnade Sovjetstaten, med sin totalitära ateism och ofta hårda förföljelse av kristna, fick påminna om Jesu uppståndelse varje gång man sa ”söndag”. 🙂

Ta gärna tid att läsa Johannesevangeliet, kapitel 20.

Etiketter: , , , ,

10 kommentarer

 1. Isak

  Det var nog ingen vanlig förkylning Herr Nilsson vaknade till i morse. Det måste nog också varit med hög feber när
  han på ryska yrade ”voskorensenje voskorensenje Antonov
  Antonov” stå upp och rädda SAAB. Att det skulle vara nå-
  gon annan som stått upp, och stått upp för att rädda SAAB
  finns inte. Allt sedan Maud Olofsson och regeringen desavo-
  erade alla möjligheter till återuppståndelse efter deback-
  let med GM, så är det skamligt med detta spel som nu sker
  med över 5000 anställda och deras familjer. Och skall man
  bedömma regeringen så torde dom vara organiserade ateister.
  Och hur går det med miljarderna som det kostat hit-
  intills. Maud lovade ju att skattebetalarna skulle hållas
  skadeslösa. Och kom inte och påstå att det är någon annan
  som betalar.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2011-04-24 22:48)
  Men Isak, där är du ju!
  Jag tänkte faktiskt på dig härom dagen och undrade vart du tagit vägen.
  En av mina ihärdigaste, om inte alltid så nyanserade, kritiker. 😉

  Jag är tyvärr inte så förhoppningsfull när det gäller Antonov, Mueller eller SAAB. Jag har haft några sådana bilar och är nog mer positiv till märket än genomsnittsvensken. Men kunde inte GM få företaget lönsamt så kan knappast de här herrarna lyckas med saken. Att som Mona och du (?) tänkte, låta staten köpa på oss SAAB hade inte heller varit rätt väg.
  När det nu saknas utbildad arbetskraft både här och där så hoppas jag att arbetarna på SAAB och underleverantörerna och deras anställda hittar nya utkomstmöjligheter. Om det skulle gå riktigt dåligt.
  Kanske kan det födas nya hållbara industrier ur spillrorna om det går den vägen.

 3. Pär Andersson

  I det här läget har borgerligheten inget annat att komma med än att citera den store tänkaren Ahlmark som vid nedläggningen av LM Ericson i Olofström 1977 glatt önskade arbetarna ”Lycka till!”.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2011-04-25 07:06)
  Där tror jag att du har fel. Vilka åtgärder ansvariga myndigheter kommer att möta en eventuell nedläggning med återstår att se. För många arbetare som levt med den stora osäkerheten kring SAAB mest hela sitt arbetsliv kan det i längden bli bättre om nya företag föds och etablerar sig i regionen. I dagens läge på bilmarknaden är en skattebekostad och politikeradministrerad konstgjord andning inget hållbart alternativ. Oavsett vad man känner för denna bilvärldens egensinnige underdog och alla som arbetar där.
  Vi kan debattera SAAB under en bloggtext som handlar om företaget. Det kanske snart kommer en.

 5. B-G Wikström

  Hej Jan ! Tråkigt att du är sjuk, så jag hoppas verkligen att du kryar på dig så snart som möjligt !
  Jag har faktiskt läst alla 4 evangelierna denna påsk och ingenstans där har jag hittat : 1/ Ta från de fattiga och ge till de rika 2/ Om någon är sjuk så se på honom med förakt, behandla honom som en spetälsk, se till att ingen tror honom eller hans läkare, ta ifrån honom alla hans pengar och hans värdighet, för när vi gör så då blir han frisk !
  Nej där jag har läst står det precis tvärtom måste jag säga….
  Men för mig kommer alltid moderat politik att vara så långt ifrån kristen tro och medmänsklighet som det bara går.
  Jag vet att du aldrig kommer att hålla med mig så jag ställer en enda fråga : Nämn någon svårt sjuk som fått någon som helst förbättring av denna regering ???
  Jag känner inte till någon enda person, däremot vet jag många rika och friska som fått enorma tillskott, tagna från de utförsäkrade…
  Eller är den beskrivningen också felaktig ???
  Idag är det påskuppror i Sverige mot denna vidriga reform. Tror du att alla har så fel som är ute och protesterar ???
  Du tror att syftet är gott men att man misslyckats med en del. Jag kommer alltid att tro att syftet är att klämma åt de mest utsatta för att ge till de rika och friska.
  Jag kommer aldrig i hela mitt liv att förstå hur man kan försvara att mycket svårt sjuka människor ska, i bästa fall, ha bara socialbidrag. Att tro att svårt sjuka blir friska för att man tar ifrån dem all ersättning och värdighet. Det är i alla fall 100% rakt emot vad som står i de 4 evangelierna….

 6. Jan Nilsson

  Svar till B-G Wikström (2011-04-25 13:00)
  Hej och tack B-G!
  För det första tror jag inte det fanns varken sjukförsäkring, a-kassa eller pension på Jesu tid. Det är drygt 100 år dessa saker i någon nämnvärd omfattning har funnits i vårt land.
  Mitt i allvaret måste jag nästan le lite när du skriver: ”Men för mig kommer alltid moderat politik att vara så långt ifrån kristen tro och medmänsklighet som det bara går.”
  Jag undrar vilka ord du skulle använda om du skulle beskriva nazismens och kommunismens oerhörda förbrytelser mot sin tids folk? Pol Potd? Rasismen som nu börjar förblinda och fördumma människor så oerhört?
  Svårt sjuka ska inte gå på försörjningsstöd, då är det fel. Tyvärr har alldeles för många kommit i kläm. En enda är en för mycket. Många sjuka har fått det bättre och människor lämnas inte till påtvingad sjukpensionering i samma omfattning som tidigare.
  Din och min syn på motiven till sjukförsäkringsreformen har vi diskuterat många gånger tidigare. Vi kommer nog inte till samsyn. Skulle jag finna något som tyder på att du har rätt, att halveringen av antalet sjukskrivna och halveringen av sjukskrivningstiderna åstadkommits av ondska och lust att plåga sjuka, då har du mitt löfte på att jag lämnar M omedelbums.
  Däremot hoppas jag på aviserade och fortlöpande förbättringar av sjukförsäkringen.

 7. Krister Klermalm

  Sjukpensionering har inte minskat, särskilt bland yngre utan har ökat även under eran regeringställning.

  Antalet ungdomar som sjukpensioneras på grund av mentala problem fortsätter att öka. Enligt statistik från Folkpensionsanstalten sjukpensionerades 2 612 personer under 30 år under 2009. Av pensioneringarna berodde 75 procent på problem med den mentala hälsan..

  Sjukfrånvaro och arbetsoförmåga på grund av mentala problem har ökat bland unga under 2000-talet, men däremot inte bland äldre.

  Det här med mentala ohälsan har kopplongar till det förändrade reglerna i de olika socialförsäkringarna samt arbetsvillkoren bland yngre.

 8. B-G Wikström

  Hej ! Jag måste verkligen ge dig rätt i att jag uttryckt mig klumpigt. Ingenting i Sverige kan givetvis jämföras med nazismen, förtryckarregimer osv. Jämfört med hur det ser ut på nästan hela jorden så har ju vi det väldigt bra i Sverige.
  Vad jag menade, och borde ha skrivit var , att : Bland de 4 regeringspartierna, samt S, V och MP , så är det moderaterna som står för den politik som står längst ifrån den kristna ideologin att hjälpa de mest utsatta, utan man står mer för en politik där det är väldigt viktigt att flytta så mycket pengar som möjligt från fattiga och utsatta till de som redan har det väldigt bra. För visst är det så att svårt sjuka som ska leva på 3000-6000 kr/ mån inte fått ens 50 öre bättre/ år medan t ex Reinfeldts fått skattesänkningar på mer än 100000 kr. Och det är ju den moderata ideologin i ett nötskal.
  Nu föreslår man ännu mer skattesänkningar för de rika och friska samt möjligtvis för pensionärer, men de mest utsatta ska aldrig på något sätt hjälpas. Eller hur ?
  Och : känner du någon som blivit friskare och fått det bättre för att han/hon blivit utförsäkrad ??? Tror du att det är en slump att påskuppropet ( upproret ) blev av ?
  Regeringen (moderaterna) har ju gett FK order om att nästan ingen sjukdom ska räknas som sjukdom. Varför då ? Vem, som är svårt sjuk, får det bättre för att man tar bort all ersättning och behandlas på ett fruktansvärt nedsättande sätt ? Jag tror inte att någon, inte ens bland moderaterna, tror att folk blir friska för att man tvingar svårt sjuka att sälja allt de äger för att få pengar till mat. Och, då är ju syftet inte att de ska bli hjälpta, eller hur ???
  Jag tycker att de mest utsatta borde vara de som i första hand skulle få skattesänkningar, inte de som redan har dyra bilar, båtar, villor, stugor mm mm. Men här har vi som sagt väldigt olika syn på hur det borde vara.

  Sjukförsäkring på Jesu tid 🙂 Den var bra !!!
  Såg på ett annat ställe en underbart vacker bild du knäppt !

 9. Jan Nilsson

  Svar till B-G Wikström (2011-04-27 08:03)
  Tack för den korrigeringen. Vi måste ha några ord kvar till det fruktansvärda.
  Sen håller jag inte med om att Moderaternas politik går ut på att ”flytta så mycket pengar som möjligt från fattiga och utsatta till de som redan har det väldigt bra”. Då hade jag inte stannat en minut i partiet, det ska du veta.
  Inte heller att ”nästan ingen sjukdom” ska räknas som sjukdom. Kring 98 % av ärendena inom FK är totalt konfliktfria. Sen finns det som sagt människor som kommit i kläm.
  Nej, jag tror inte att man blir friskare av att bli utförsäkrad.
  Skatteprogressionen, ökningen ju mer man tjänar är högre i Alliansens Sverige än i alla socialdemokratiskt styrda länder. Skatten på arbete är också högst i världen här i landet. Fortfarande. Vi var tvungna att göra något åt det totala skattetrycket på arbete. Där fick de lågavlönade procentuellt största sänkningarna. Det är bl.a. det som hjälpt oss att klara ekonomin bättre än andra.
  Tror du att de svaga hade haft det bättre om det gått för oss som det har gått för (S)-länderna?
  Ja, jag vet att verkligheten är mer komplicerad än så, men tanken kan behöva tänkas.

 10. Jan Nilsson

  Svar till Krister Klermalm (2011-04-26 00:40)
  Det är sorgligt med den mentala ohälsan och med den ökande sjukpensioneringen bland de unga.
  Jag tror att ett mycket komplicerad bild ligger bakom. Det är mycket i många ungas liv som sliter väldigt hårt på dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.