Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Apropå de 9393


Massmördaren i Norge namnger 9393 svenskar som bör ”jagas ner” och dödas. Motiven varierar, allt ifrån främjande av multikultur till att man är kapitalist eller är globaliseringsförespråkare. Den som försöker göra det lätt för sig och rätt och slätt kalla honom för ”höger” får det svårt. Det verkar sannerligen vara ett lapptäcke av åsikter i detta huvud.

Härom dagen såg jag svenskar önska att han gjort samma sak mot Fredrik Reinfeldt. Oavsett om det gäller höger eller vänster måste olika slags dödshot hanteras med nolltolerans. Även om det för den övervägande majoriteten extremister handlar om att vifta på tuppkammen och få lite självbekräftelse kan det i flocken finnas de som inte fungerar riktigt som andra och som har svårt för att läsa mellan raderna.

Det är läge för att sänka toleranströskeln och ta avstånd från ordens övergrepp när vi ser och hör dem, inte bara när vi är i vår trygga, varma åsiktsgemenskap.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

12 kommentarer

 1. Var ska det sluta?

  Sverige rustar upp!

  Ekot: ”Regeringens utredning om samarbete med utländsk polis gav i dag klartecken för att polis från andra länder ska kunna göra det som enbart svensk polis idag får göra i Sverige. – Det är första gången som det föreslås att, mer systematiskt, personal från andra EU-länder – poliser – ska finnas i Sverige, iförda uniform och medförande sitt tjänstevapen, och delta tillsammans med svensk polis, i operation. Det har aldrig skett tidigare, säger regeringens utredare, hovrätts-
  lagman Krister Thelin. För att utländsk polis på ett smidigare sätt ska kunna ta med sig sina vapen till Sverige föreslår utredningen en ändring i krigsmateriellagen, så att tillstånd inte ska krävas för vapenförinförsel i Sverige. Exempel på vapen utländsk polis använder och som svensk polis förmodligen inte vill tillåta i Sverige är elpistoler och vattenkanoner. Utländsk polis ska också kunna använda våld i Sverige. Men det ska vara proportionerligt.”

 2. Lapptäcke?

  Går det att läsa i dagens DN;

  Anders Behring Breivik har på den islamkritiska sajten Document.no kallat tidigare statsministern Gro Harlem Brundtland från Arbeiderpartiet för landsförrädare. Om vänsterns ungdomsorganisationer skrev han på samma sajt för två år sedan att

  ”vi kan inte acceptera att Arbeiderpartiet subventionerar dessa våldsamma Stoltenberg-jugend som systematiskt terroriserar politiskt konservativa”.

  Vidare så
  i inlägg på den norska sajten beskriver sig 32-årige Anders Behring Breivik som konservativt kristen, enligt Dagbladet.no

 3. Jan Nilsson

  Svar till Lapptäcke? (2011-07-25 13:49)
  Svenske kungen, ledande allianspolitiker, kapitalister och globaliseringsförespråkare skulle också dödas.
  Sannerligen verkar det vara ett lapptäcke i detta huvud, även om detta inte passar in i allas önskescenario.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Var ska det sluta? (2011-07-25 12:55)
  Du har många pseudonymer. 😉

  Allvarligt talat så är denna onda spiral olycklig. Tyvärr skulle en fokuserad massmördare eller en brett organiserad terrorattack kunna åstadkomma saker som gjorde att t.ex. de små nordiska länderna måste samarbeta polisiärt i en akut situation.

  Men jag avskyr utvecklingen och bortser inte från baksidorna.

 5. Pär Andersson

  Jag tror både du tankesmeden Johan Lundberg har tagit på er en alltför stor pedagogisk uppgift om ni försöker övertyga oss om att det finns ett ”vänstertänk” bakom Breiviks illdåd. Faktum kvarstår nämligen; det är den norska arbetarrörelsen som utgör målet för denne mans hat.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2011-07-25 22:18)
  Bara höger är det inte. Det är Arbeiderpartiet han tycks hata mest. Men på långa dödslistan för Sverige finns folk från alla riksdagspartier utom SD.
  Det är inte direkt jättehöger att döda folk för att de är kapitalister eller är positiva till globaliseringen. Extremhögern närmar sig gärna nazismen och hyllar Hamas och andra Israelhatare i Mellanöstern, massmördaren är tydligen Israelvänlig. Han är ett mysterium, det måste du hålla med om.

 7. JonasE

  Man kan hur man än resonerar inte frångå det faktum att detta attentat i huvudsak var riktat mot Sossar, för Oslo attetnatet verkar snarast varit en skenmanöver för den efterföljande slakten av just Sossar på Ön!!.

  Vad han hoppades på att uppnå med det kan man undra då Sossar lär få ett ökat stöd i Norge efter detta!!.

 8. Jan Nilsson

  Svar till Arbetare (2011-07-25 15:32)
  Intressant nyhetsrapportering. Men i minst en sak tar engelsmannen fel. Han kallar honom nynazist. Det blir lite problematiskt när han i sin ”blanda-och-ge-värld” tar parti för judarna.
  Intressant också att han kallar mördaren för ”fake-christian”.

 9. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-07-27 12:49)
  Visst har du rätt, han satsade medvetet på Utöya och hade hoppats att ta G.H.B. (Inte att förväxla med drogen)
  Samtidigt jagar han i sina framtidsplaner myclet brett, över hela den politiska linjen. Han angriper samhället och Arbeiderpartiet har haft en stark ställning i Norge under lång tid.

  Det är en liten, liten tröst i bedrövelsen att samhället verkar stärkas både i Norge och Sverige genom att folk går in i partier.
  Jag tror du har rätt i att AP kommer att göra ett bra val i höst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.