Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Lågintensivt massmord


Det är fruktansvärda berättelser man läser från massakern på Utöya. Den som vet litegrann om vapen och dum-dumkulor kan också ana hur det bitvis såg ut. Jag kan förstå flickan som säger att hon hör djävulen skratta när skotten faller. Hon ser skjutna vänner och hör skyttens skratt. Det finns ondska och onda gärningar.

På ett par ställen på andra sidan jorden pågår andra massmord som jag läst om ikväll. Mer utdragna och lågintensiva, men med ännu fler döda. Al-Shabab hindrar just nu hjälp till miljoner svältoffer i Somalia och miljoner översvämningsdrabbade i Pakistan. Bland dessa är mängder barn. Man hindrar inte bara kristna organisationer att nå drabbade människor. Man hindrar de flesta, bland andra FN:s matprogram WFP. Organisationen har fått 14 medarbetare dödade i Somalia. Där förnekar det islamistiska al-Shabab helt att det är hungersnöd, men medger ”brist på regn”.

Hur många av sin egen befolkning som Nordkorea svältmördat vet ingen. Inte heller hur många Stalin och Mao gjorde sig av med genom svält.

Alla de här formerna av massmord är präglade av ett sorts vansinne. Vrång- eller vanföreställningar som gör att man inte läser omgivningen tillnärmelsevis som den ser ut och därför orsakar enormt lidande.

Det som sker i Korea, Somalia och Pakistan förminskar inte på något sätt det bestialiska terrordåden i Norge. Alla dessa gärningar är fördömelsevärda och onda, oavsett bevekelsegrunderna och föreställningarna som ligger bakom.

Etiketter: , , , , , , , , ,

17 kommentarer

 1. Isak

  Månde debatten i kölvattnet på massakern i Norge kantrat
  över för Herr Nilsson. Aldrig tidigare har så många börjat
  inse att dom kristna konservativa fundamentalisterna och
  dom högerextrema grupperna är ett större hot för demokratin
  och våld och terror än man tidigare trott. Därför så finns
  det ingen anledning att blanda bort korten med att prata
  om lågintensiva massmord.

 2. Maxim Gorkij

  Jag rekommenderar att ni går in på
  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/sverigedemokraterna.
  Läs den där Björn Söders inlägg. Han menar att det inte skall göras politiska vinklingar av en tragedi när den handlar om ett attentat av högerextremismen.
  I närhistorien har vi både händelserna på Balkan och tidigare så har vi Hitlertidens oöverträffade bevis på vad nationalistisk extremism är i stånd till.

  Nej då… Den där Åkesson med pågar vill inte se det politiska i detta fruktansvärda dåd. Ett dåd som historien kommer att nämna i samma mening som, Oradour, Sharpeville, Babij-Jar, etc.
  MEN OM EN STRESSAD MUSLIM KRÄNGER SIG FÖRE I KÖN… JA DÅ BLIR DET POLITIK!
  Var finns SD- partiets känsla för vad som är en korrekt tolkning av begreppet politik?

  Vi samtliga demokratiska krafter. Vi från normal vänster till normal höger, vi måste samstämmigt slå klackarna i golvet. Låt de vid riksdagens högtidliga öppnande i höst, och gärna från talmannen eller kungen höra, låt de lyssna
  till vad Sverige står för. Låt de förstå att de är en främmande fågel som likt en fördriven ängel, ej har att skaffa bland demokratiska partier och i demokratins boningar.

  Jag uppmanar Sverigedemokraterna. Vik hädan

 3. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2011-07-26 11:32)
  Blanda bort korten? Det händer ibland flera saker i världen, samtidigt. Man blandar inte bort korten för att man kommenterar andra händelser än den som har översta platsen på nyhetssidorna, men kanske plats två eller tre. I Somalia och på väg därifrån dör många nu, en stor del på grund av al-Shabab.

  Se Youtube-klippet som ”Arbetare” sände in som kommentar. Det finns ”fake-christians”, som man säger i klippet, som massmördaren i Oslo, tyvärr.
  Jag tror också att man underskattat hotet från högerextrema grupper. Här får Säpo lägga på ett kol. Det kommer att kosta arbete och pengar, men grupper som kör med vålds- och revolutionsretorik måste bevakas och hindras från att trigga varandra och ”utsides galningar”.

  Det här inlägget var betydligt mer nyanserat och inte närmast hatfyllt som en del av de andra. Fortsätt så så kan vi debattera.
  Du skulle bli förvånad om du visste vilka som bett mig sovra i dina inlägg.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Maxim Gorkij (2011-07-27 22:14)
  Alla måste precis som du säger slå till bromsen, från normal vänster till normal höger.
  Nu hittar jag inte det du skriver om. Jag hittar något en annan av deras företrädare skrivit. Det låter ungefär som du säger, men vad jag förstår är det riktad mot dem av deras egna som försökt utnyttja Norge-morden till att säga ungefär ”vad var det vi sa”.

  Just nu tror jag att SD har en del problem med insikten om vad rasretoriken ställer till med. Samtidigt är jag övertygad om att de allra flesta som röstar på dem är helt emot våldshandlingar och vi kan inte förbjuda människor att t.ex. diskutera hur många Sverige flyktingar Sverige kan hjälpa. Den diskussionen måste även anti-rasister föra. Medkännande, demokratiskt och nyktert.

  SD kommer nog tyvärr att finnas i maktens boningar så länge folk röstar in dem, demokrati fungerar så. Bortanför dem finns det fullständiga mörkret med tomtar som odlar ”svekteorier”, övar krig och vill kasta ut alla demokratiska partier från makten. Dem ska SÄPO punktmarkera. Jag tror också att vi personligen måste göra vad vi kan för att få ”tillbaka” personer vi kanske känner som gått vilse i rasretoriken och högerextrema tankar. Det finns alltför många besvikna människor som letar efter några att skylla allt man inte gillar på. Jag tror många kan räddas, men då kan man inte hantera dem bara som någon sorts riskavfall.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Maria Skiddi (2011-07-28 00:44)
  Intressanta tankar kring ett samhälle där många blir ensamma. De som vill göra det enkelt för sig säger att det handlar om ett par politiska beslut, men de flesta är klokare än så.

 6. Isak

  Bäste Herr Nilsson jag brukar oftast kalla saker vid dess
  rätta namn. Att det inte behagar Herr Nilsson är inget som
  jag kan göra så mycket åt. Anledningen till att jag kommen-
  terar kan tolkas på olika sätt, men att bli refuserad av
  Herr Nilsson är nog en fjäder i hatten för dom flesta.
  Att prata om lågintensivt massmord när det gäller svälten
  i världen och jämföra det med massaker och massmorden på
  Utöya är att blanda bort korten. Herr Nilsson får gärna
  återkomma med en analys om världssvältens orsaker, så får
  vi se vilka som är dom verkliga mördarna.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2011-07-28 21:24)
  När man förnekar faktisk masssvält som uppstått genom torka och aktivt hindrar erbjuden hjälp så betraktar jag det som massmord. Just nu pågår det i Somalia.
  Stalin m.fl. använde också svälten, men på ett sätt som var mer medvetet.

  Så till våra små mellanhavanden. Har det aldrig misslyckats för dig vissa perioder, har det aldrig blivit bittert, hatiskt eller fått karaktären av personangrepp? Det har hänt att personer som hör till ditt block har bett mig låta bli att ta in dina inlägg. Andra perioder har det varit vettiga och helt motiverade inlägg från ditt perspektiv och då kommer de in.
  Jag har spärrat några saker av olika slag från annat håll, några inlägg har jag sjabblat bort. Men du leder refuseringsligan, Isak. Kan det vara ett knappt dussin genom åren? Som du verkar se det håller det på att bli en begynnande fjäderskrud. 😉

 8. Arbetare

  Det kan vara upplysande med fakta:
  Terrordåd i Europa 2006-2009 enligt Europol:
  Totalt antal: 1770
  Islamic: 6 (0.34%)
  Right Wing Ethno-Nationalist and Separatist: 1596 (90.17%)
  Left Wing: 106 (5.99%
  Other/Not Specified: 62 (3.50%)

 9. Jan Nilsson

  Svar till Maria Skiddi (2011-07-29 12:37)
  Brukar vara så, förstår inte varför det inte går att markera just i kommentarerna. I min mobil i alla fall.

 10. RWR

  Arbetare: Förmodligen vet du att siffrorna du redovisar har använts i ett vilseledande syfte, eller?

  Rapporten från Europol heter ”TE-SAT 2010.pdf” finns om man googlar. Den lilla detaljen som någon mixtrat med är att slå ihop ”Right-Wing” med ”Separatister” de siffror som presenteras i rapporten är:

  Right-Wing: 6
  Separatist: 1590

  De separatister det främst gäller är ETA och FLNC. Dessa grupper är vad jag vet dessutom ”Vänster” orienterade. Vi har också nationalister som IRA med uttalad vänster profil.

  Så jag håller med fakta är alltid upplysande.

 11. Arbetare

  Men hallå där-rapporten är inte vår dvs svensk, den är från Europol, har RwR åsikter om den så vänd sig dit!
  Menar RwR att deras rapporter är vilseledande, tja det inger förtroende för Eu, Europol, eller hur?
  Och mixtrat med Eurapport, det skulle alltså..???
  Visa då en ej mixtrad rapport som Europol gett ut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.