Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Nu ryker nog DN


I vårt tvåpersonershushåll har vi två dagstidningar. DN och VK.

På morgnarna är det den som tar in tidningarna som får välja först. I 19 fall av 20 blir det lokaltidningen som väljs. För att den är lite närmare, men väldigt bra. Lite mer överblickbar och definitivt inte överprovinsiell. Stunderna det finns mer tid favoriseras ofta DN.

SvD hade gjort sin sista prenumerationsperiod i huset när:
A. Chefredaktören sa att man ville vara en renodlad stockholmstidning.
B. Man började leverera lördagens och söndagens tidning på måndag i halva Sverige.

Nu ligger DN pyrt till. Inte för att man lär bry sig nämnvärt, men det känns bra att skriva det i alla fall. När den sista journalisten i Norrland fick gå började jag så smått förbereda avskedet i huvudet. När jag nyss läste dagens ”nya” DN började jag skissa på det.

Att jag tycker att nya layouten påminner om reklam som försöker ge intrycket av redaktionell text kan kanske förklaras med min höga ålder. Den tilltagande stockholmsfokuseringen, tillsammans med ”avfolkningen” av de andra delarna av landet är lite värre. Den gör att jag nästan hör ”Fem myror-elefanten”: ”-Nu er’e slut”

Så här skriver man:
”-Idag startar vi DN Sthlm – en helt ny tidning för dig som bor i Stockholm, för dig som arbetar i Stockholm, för dig som är nyfiken på Stockholm.”
Visst gillar jag vår huvudstad, men DN Sthlm ska komma sex dagar i veckan. En debattsida ska enbart handla om det som händer i Sthlm – medan man inte ens har råd att ha en frilans i största delen av Sverige.

Nej, när rikstidningarna blir mer av lokalblad är det tur VK finns och har så pass vital riks- och globalrapportering. Det får nog räcka med den nu. Tur den har två delar.

Etiketter: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.