Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Riskkapital

Riskkapitalbolagen betyder långt mer för vår fortsatta välfärd än många tror. Vi behöver dem för att nystartade och mer mogna företag ska få tillgång till kapital.

Tur att riskkapitalbolag också tas i örat när det behövs. SvD har i dagarna avslöjat hur bolag som Medstop och Apoteket Hjärtat både undanhåller pengar från beskattning och samtidigt vill ha mer subvention från staten. Anders Borg flaggar nu för både aga och ändrade regler för bolagen.

Bra.

Etiketter: , , ,

16 kommentarer

 1. Pär Andersson

  När ansvarslösa folkvalda avhänt sig ansvaret för välfärden till riskkapitalbolag är vi definitivt illa ute. Inga mer pengar till dessa onyttiga parasiter som i slutändan dräper gamla och sjuka i sin jakt på pengar!

 2. Hårt arbetande

  Kanske inte så vidare värst bra inom vårdbranschen. Men det tråkiga är att ett familjeföretag inte heller skulle få etablera sig inom den branschen i Vännäs.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Hårt arbetande (2011-11-10 20:22)
  Det är många som inte tror att någon eller några kan starta ett företag inom ett offentligfinansierat område för att man vill göra en insats och ett riktigt bra jobb. Det finns ganska många som skulle vilja det. Eller har gjort det.

 4. B-G Wikström

  Hej ! Tycker du att Pär tog i ? Detr tycker inte jag och snart ingen annan i detta land heller. Nog ska det gå fruktansvärt långt innan Expressen skriver en ledare om det urusla med riskkapitalbolag, eller hur ? http://www.expressen.se/ledare/forssberg/1.2620664/johannes-forssberg-vardbolagens-egen-minister
  Men för moderaterna är det ju hela tiden viktigast att det blir många miljoner i löner, många miljoner i bonus – sen att det knäcker verksamheten, att man inte tar in folk, att man vanvårdar äldre det spelar ingen roll. Riskkapitalbolagen är mycket viktigare än hur vi har det i vårt eget land. Äkta moderat politik och synsätt. Men gamla och utsatta kan man ju slå på, det är ju en svag grupp. Moderaterna satsar verkligen all sin kraft på att totalt nedmontera vår välfärd men hyllar riskkapitalbolag på Jersey…. Det säger allt…

 5. Jan Nilsson

  Svar till B-G Wikström (2011-11-13 16:34)
  Sverige behöver bolag som kan bidra med kapital till andra och nya bolag, det är inte uselt i sig. Däremot måste reglerna för riskkapitalbolagen ses över snabbt och kraven på vårdgivare skärpas rejält. Som det är nu kan vi inte ha det och det har flera moderater understrukit också. Jag ska ge några länkar senare.
  Carema är inte nytt och ingen uppfinning av Moderaterna direkt. Bolaget har verkat i Sverige sedan 1996 om jag minns rätt.
  När du talar om Moderaterna så är det oftast en nidbild du odlar. Partiet hyllar definitivt inte ”riskkapitalbolag på Jersey”, som du kanske önskar att vi skulle göra.

 6. B-G Wikström

  Nidbild ? Nej tyvärr är det bara sanning. Moderaterna har alltid varit och kommer alltid att vara ett parti som gärna slår på de utsatta för att enbart tänka på de rika och på rika bolag. Man röstade nej till kvinnlig rösträtt, nej till att motverka apartheid, nej till reglerad arbetstid, nej till fler semesterveckor mm mm mm.
  Idag röstar man ja till att totalt nedmontera alla våra trygghetssystem. Man vill utförsäkra så många som möjligt. Nu är det väl 100000 snart som fått sina liv slagna i spillror. Sjuka, utsatta, förnedrade, behandlade som spetälska får de 0 kr i ersättning, och detta är precis vad moderaterna vill. Kom inte och säg att man inte vill detta för då skulle man aldrig ha lagt sådana förslag, eller hur ?
  Samtidigt har man sålt ut skolor, äldrevård, apotek, ja snart all gemensam trygghet. Varför ? Jo för att det är viktigt med riskkapitalbolag som ska göra miljardvinster genom att dra in på personal och vanvårda äldre t ex. Ingen medborgare i Sverige har fått det bättre av dessa utförsäljningar vilket alla reportage tydligt visar.
  Enligt SCBs statistik från förra veckan så har klyftorna i Sverige ökat dramatiskt de senaste åren. De rika har fått enorma tillskott medan de utsatta drabbats av kraftiga försämringar. Så låtsas inte som om moderaterna strävar efter att hålla ihop samhället.
  Och det är detta som retar mig mest, moderaternas skenhelighet. Man ljuger om hela sin historia, man ljuger om vad man vill idag, man ljuger om nästan allting för man törs inte öppet stå för sin ideologi att slå på den som ligger och gynna de som redan har många miljoner. De skulle få mer respekt från mig om de vågade tala om vad de verkligen står för i stället för att måsta ljuga om allting. Moderaternas lögner om hela sin historia är ju ett skämt som det skojas friskt med överallt, ett sånt skämt att det var på Agenda för en dryg vecka sedan.
  Så en nidbild ? Som sagt – var hittar du den nidbilden när verkligheten visar att det är sant ?

 7. Jan Nilsson

  Svar till B-G Wikström (2011-11-14 12:17)
  Ditt inläggs alla nyanser lockade nästan fram ett skämt, men jag försöker vänja mig av med sånt. Det är inte alltid de ramlar in.

 8. RWR

  B-G: Ska man beslå andra med lögn och skenhelighet bör man inte själv ägna sig åt densamma. Att ägna sig åt saklig argumentering snarare än blind vrede är också ett tips!

  För övrigt håller jag med dig Jan men ser gärna att debatten om vården fokuserar på vård kvalitén och då oavsett hur och av vem den bedrivs! För patienten torde det i slutändan vara det viktigaste.

 9. Jan Nilsson

  Svar till RWR (2011-11-15 20:28)
  B-G pyser nog inte ut blind vrede, han är mycket snällare än han låter. Däremot har någon berättat sagor för honom som han väldigt gärna vill tro. Sen har han väldigt sinne för överdrifter.

 10. Isak

  Riskkapitalbolagens vinster löper liten eller ingen risk
  till beskattning i Sverige. Detta har varit väl känt sedan
  länge. I samband med larmen om vanvård på äldreboenden, så
  har medierna också börjat visa intresse för dessa bolag.

  Efter dessa skrivirier så har nu regeringen fått kalla
  fötter och börjar skylla på kommunerna och brister i upp-
  handlingen. Sanningen om privatiseringens avigsidor kommer
  med all sannolikhet att sätta käppar i hjulen för ytter-
  liggare försök med riskkapitalisterna.

  Herr Nilsson reträtt med att ta dom i öronen och aga dom,
  finns nog bara i skolans värld. Sedan är det beklämmande
  att behöva läsa den härskarteknik som Herr Nilsson lagt
  sig till med genom att förlöjliga B-G Wikströms kommentarer

 11. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2011-11-16 00:39)
  Länge sen, Isak.

  Agan finns inte i skolans värld.
  Sen ska du veta att B-G och jag uppskattar varandra långt mer än du kan tro, som personer. Eftersom han ofta går hejdlöst långt i vad han säger om mig och andra moderaters politiska motiv så är det lite svårt att alltid använda standardsvar till honom. Men läs gärna det jag skrev till honom här nedanför en gång till.

 12. Isak

  Jo nog finns ”agan” kvar men inte med tillhyggen av pek-
  pinnar och lösa hårtestar. Utan nu heter den utfrysning
  och mobbning.

  När det gäller riskkapitalbolagen och privata företag
  borde dom förbjudas inom välfärden. Enligt forskning är bemanningen 10% lägre inom dom privata bolagen och det
  finns inget som tyder på att kvaliten skulle vara bättre
  på dessa. Dessutom finner man ett samband med ökade vård-
  skador och låg personaltäthet. Detta har professor Marta
  Szebehely visat i sin rapport ”konkurrensens konsekvenser”

  Sedan din uppskattning av B-G Wikström verkar inte vara
  ömsesidig.

 13. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2011-11-16 13:29)
  Jo, den sortens ”aga” har nog inte minskat. Den utbildas vi i nuförtiden.
  Det blir spännande att följa hur företagens kvalitet utvecklas framöver med de avslöjanden som varit och kraftigt skärpta regelverk och kvalitetskrav som kommer att följa.

  B-G har sagt riktigt snälla saker också. *s*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.