Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hamas kan ha rätt


Islamisterna ser ut att vinna i Egypten. När jag sist såg låg Muslimska brödraskapet på 40 % och de än mer fundamentalistiska salafisterna på 20-25 %. Det är de sistnämnda som sägs ha varit mest aktiva i årets många angrepp på kristna.

En av Hamas ledare på Västbanken, Hamid Bitawi, sa idag att Israel är den största förloraren i det egyptiska valet. Där kan han ha rätt. Muslimska brödraskapet, tidigare förbjudet och Hamas förbundna, är motståndare till freden med Israel som varat i 30 år.

Det återstår att se vilken sommar det blir efter den arabiska våren. Förlorarna kan bli många, många fler än Israel.

Det var inte grannt förr i området, men det är inte säkert det blir bättre framöver.

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Bo Norberg

    I viss mån vägs risken för försämring upp av chanserna till förbättring. När en väckelserörelse av den islamistiska typen satsar på världen (politisk makt), blir den ofta mindre fanatisk. Dessutom kan man inte skapa tro och fromhet med riset på ryggen. Många vänder sig från ett parti som bedriver olika former av svärdsmission. Därmed eroderas partiets maktbas. Det hände under Cromwells tid i England. Folket vände sig till en måttligare fromhet. Det kan hända även i muslimska länder. Slutligen erkänner Koranen Ianans land som det land Allah gav judarna (sura 5:20-21).När islam når fram till sin reformation, till sina läsarrörelser och sin folkliga fromhet, kan de verserna blomma ut till ett accepterande av staten Israel i den muslimska världen. Ur ett sekulärt perspektiv är det Israel som i nuläget har potentialen för framtiden att utveckla ekonomi, demokrati och mänskliga rättigheter i regionen. Israels ekonomi är i dag lika god som den svenska och med endast drygt fem procents arbetslöshet.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Bo Norberg (2011-12-04 20:55)
    Jag är tyvärr inte lika optimistisk. Det blir också intressant att se hur många fler val det blir i länderna där islamisterna vinner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.