Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En procent


Påmindes just om att Facebooks serverhallar som byggs i Luleå kommer att förbruka så mycket ström att det motsvarar en procent av Sveriges totala energiförbrukning. Hej å hå. Våra nätvanor kostar inte bara energi inom hemmets väggar.

När miljötillståndet gavs var kravet att Facebook skulle utreda möjligheterna till energiåtervinning. Med en energiförbrukning som en mindre stad och som har med sig en beräknad temperaturhöjning på fyra grader i närområdet så kan man tycka att en viss återvinning rimligen vore på sin plats. Det borde kunna bli mycket fjärrvärme till bostäder, badhus m.m.

Norrland framställer mycket mer energi än vi förbrukar och snart mer än vi kan sända söderut med nuvarande ledningsstruktur. Ska dessa serverhallar, 15 meter höga och med yta som tolv fotbollsplaner, stå någonstans så är Norrland och Luleå ett utmärkt val.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.