Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Den statistiken

Har ikväll läst Barnrapporten 2012 från Region Västerbotten. Den innehåller bl.a. Folkhälsoinstitutets statistik om hur många 9:or som röker och dricker i västerbottenskommunerna. Enligt den röker hälften av Bjurholms nior. När man fått frågan om man ofta dricker mycket alkohol vid ett och samma tillfälle uppges det att 70-75 % dricker. Det verkar som det vore riktigt risigt hälsoläge i Sveriges minsta kommun om man läser rapporten. Siffrorna för t.ex Vännäs är marginellt bättre.

Jag skulle nog allt vilja se frågorna och hur de ställdes den där gången 2009.

Det kan låta lite drygt, men jag är rätt säker på att jag idag känner alla rökande högstadieelever i Bjurholm. Jag gjorde faktiskt en minigallup ikväll och ringde 25-33 % av dem. Jag har god kontakt med honom och han bekräftade utan ledande frågor min uppfattning att jag har fler fingrar på högerhanden än det finns rökare på högstadiet i Bjurholm.

Visst kan man gömma saker även för hyfsat närvarande vuxna, men statistiken som säger att rökarna är 10-13 gånger fler än dem vi vet om känns tvivelaktig. Vi snittar ca en per klass och jag hoppas förstås för deras hälsa och ekonomi att det snart blir noll. Naturligtvis finns det fler som provat och några som ibland pinar i sig en cigg när man ska vara en cooling. Gör man det ett par gånger i månaden när man har åskådare kanske inte man kan kallas rökare, men man riskerar förstås att bli. Det gör inte den som aldrig provar.

Han jag ringde trodde inte heller ett ögonblick att alkoholstatistiken var i närheten av att stämma och menade att det blivit allt lugnare i niondeklasserna.

Jag ska inte underminera tilltron till rapporten som helhet, inte skönmåla eller påstå att det inte finns problem bland de unga. Men till de här två delarna blir man tveksam.