Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Nätvärk


Avbrottet på telefon- och datortrafiken på Castorskolan blev kortare än väntat. Våra duktiga ”nätverkare” hittade snabbt vad som behövdes för att få ihop det hela

Det tycks inte vara en självklarhet i dagens läge. Koppartråd var ju koppartråd, men fiberkabel finns tydligen redan i flera inte alldeles kompatibla generationer. Kan kanske bli spännande när de här sakerna blir medelålders och behöver repareras?

Några medarbetare tyckte att de inte fått så mycket gjort på länge som denna dag utan omvärlds- och serverkontakt. Någon undrade om det inte t.o.m. vore bra för produktiviteten om uppkopplingen försvann lite oftare. 😉

När telefonen fungerade igen fick jag bl.a. ett samtal om särskilda behov. En kvinna frågade om jag kunde svara på om vi på Castorskolan kunde hjälpa en elev som hade ett speciellt funktionshinder. Jag svarade ja och drog in lite luft för att starta ett, som jag trodde, längre samtal. Men då tog det slut.

Den vänliga kvinnan berättade att man testade kommunväxlar, eller om det var kommuner som helhet, för att se hur snabbt man kom fram till rätt ställe. Och om man alls gjorde det.
Jag gissar att det ofta kan vara enklare i Sveriges minsta kommuner än i de största.

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. LO

    Umeåregionens gemensamma telefonväxel och de cirka 6000 ”abbonnenterna” i de sex kommunerna testas regelbundet. För tre år sedan kom växeln och Vännäs tvåa i landet i detta test. Resp kommun får resultatet och kan ta itu med de brister som avslöjas.

  2. Jan Nilsson

    Svar till LO (2012-09-13 10:00)
    Aha, spännande att se då.
    Just nu har vi strålande sol och 12 grader varmt och jag ska ha lite friskvård utomhus. Hoppas det är ännu bättre på dina breddgrader. Hälsa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.