Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Sensommar


Igår pågick en liten diskussion mellan twittrande Vännäsbor om huruvida det i dagsläget är sommar eller höst.

Konsulterar man de årstidsrika (8 st) samer som för länge sedan hade mest hela Västerbotten för sin renskötarnäring så är det förhöst nu. Eftersom jag hörde till dem som hävdade att det är sommar låter jag denna gång bli att rådfråga dem.

Empirin säger att det är sommar eftersom jag igår åt både lunchen och middagen utomhus, utan tillsatsvärme. Middagen dessutom så sent som vid sjusnåret. Vid havet.

När det nu är allom bekant att Fredrik Reinfeldt håller sitt sommartal idag är saken klar.

Jag kan sträcka mig till sensommar, inte en tum till.

Bilden visar havstallriken på Järnäsklubbs Skärgårdscafé. Utmärkt sommarmat. 🙂

20130817-115809.jpg

Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Andreas Holmberg

    Håller med dej till 100%, Jan! Den underbara svenska sommaren är väl kort nog som den är utan att man ska dilla om höst i augusti. Jag tyckte det var förfärligt när Filadelfia i Barsele hade ”höstmöten” med John Hedlund i mitten av augusti 1998 (tror jag det var), men ännu värre är man i Bollnäs som har ”höstmarknad” andra helgen i augusti (för ett par år sedan i 26 graders värme).

    Att höstterminen börjar andra halvan av augusti är väl inte mycket att göra något åt – den sträcker sej ju ända fram till jul och det är väl ingen som menar att vi har vår i januari bara för att vårterminen börjar då. Men folk som gaggar om höst i augusti – så fort temperaturen sjunker under 20 grader – borde få något lämpligt straff, t.ex. att inte få äta en enda surströmming. Någonsin. (Jo jag vet att det inte biter på dej, Jan, men du står ju redan på den rätta sidan i striden om årstiderna).

    Jag blir f.ö. inte mycket gladare av dem som pratar om ”brittsommar” i augusti. En alldeles vanlig vacker sensommarhelg i Hössjö på 1990-talet tackade EFS-predikanten Gud för det fina brittsommarvädret. Att han tackade Gud var väl bra, men en äkta brittsommar (med 15-20 graders värme och sol mitt på dagen) infaller i början av oktober, när man för länge sedan plockat fram långkalsongerna. (Jodå, jag kan till nöds godkänna även en varm septemberdag efter en längre tids höstväder).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.