Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Bjurholm är värst


Så har befolkningssiffrorna kommit. Inte helårets, men de preliminära 1-novembersiffror som bl.a. avgör vilka statliga bidrag och utjämningspengar man får.

Man får glädja sig åt vissa västerbottenssiffror. Skellefteå ökar med 153 och Umeå med hela 704. Vännäs klår faktiskt Umeå utifrån invånarantal. 56 i Vännäs är en större procentuell ökning. Robertsfors är den fjärde kommunen i Umeåregionen som ökar.

Bjurholm är dock värst. Med samma procentuella ökning i Umeå hade staden ökat med 1000 personer.

Blir man sen fullt allvarlig så är det förstås en sorg och ett bekymmer att så många inlandskommuner går back. Tyvärr förstår väldigt få hur allvarligt det här kan bli för oss alla om vi inte försöker göra något åt det. Det gigantiska naturresursområdet måste fungera i stort, ekonomiskt, praktiskt och socialt.

Norrlands inland borde bli något av en ekonomisk frizon där särskilt avståndsoberoende företag, även internationella, skulle vilja etablera sig. Och där vissa statliga verksamheter med fördel skulle kunna ligga. Detta utan några som helst andra åtgärder.