Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Sjöstedts ursäkt


På V-kongressen häromdagen läste skådespelaren Ann Petrén en text som jämförde regeringen med nazisterna. Den introducerades under punkten ”Valpepp” av V:s kommunikationschef Åsa Mattsson.

Texten skrevs för 20 år sedan och avsåg då socialdemokraterna. Det spelar ingen roll vem som avsågs och avses, att devalvera mänsklighetens stora moraliska katastrofer för billiga valårsgrepp är lågt och oförsvarbart.

Klokt av Sjöstedt att be om ursäkt i det här fallet.

Som en brasklapp vill jag säga att man gott kan ha texten om ”icke lönsamma” i minne framöver. Det kan gömma sig mycket mörker bakom och bortom de finare dödshjälpsargumenten. Särskilt i de många europeiska samhällen (i både öst och väst) där ålderspyramiden är upp- och nervänd. Vi bör hålla ögon och öron öppna. Kerstin Thorvalls text är definitivt inte tillämpbar som ”valpepp” i partipolitiken, men kan träffa ett samhälle som sätter sig över människovärdet.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Andreas Holmberg

    Det träffar oss nog redan som land och folk – intressant att texten först var riktad mot (S)! – och jag uppskattar din brasklapp. Hitlers rashygieniska projekt var ju inte bara riktat mot judar och ”halvjudar”, utan också mot de ”renrasiga” tyskarna själva. S.k. eugenik med avlivning (”dödshjälp”) av obotligt handikappade stod på Hitlers program (alldeles bortsett från att han på slutet fylldes av oresonligt hat mot hela sitt eget folk som ”svikit honom” och därför inte förtjänade bättre än att själva gå under).

    Och rashygienen är på bred front på väg in i vårt samhälle, fast än så länge främst vid livets början. Och det är bevars tänkt att vi medborgare ska bedriva den på oss själva och vår egen avkomma. Med samhällets goda minne (eller rent av understöd) uppspåras och avlivas nu foster med Downs syndrom och andra handikapp i allt större skala. Det är ett paradigmskifte av stora mått – tidigare var grundprincipen att vi fick vara så goda och ta emot de barn vi (eventuellt) fick; nu vill vi även beträffande biologisk avkomma välja vilka vi tar emot.

    Egentligen borde väl i så fall ALLA barn bli provrörsbarn, för att barnmorskor och gynekologer ska slippa den snaskiga hanteringen att avliva 20 veckors-foster? Men helst borde så klart hela uppspårnings- och avlivningsruljansen avbrytas. Särskilt de som stött nuvarande abortlagstiftning borde ryta ifrån när den misskrediteras så flagrant som nu. Det handlar ju inte längre om desperata människor som inte vill ha barn ö.h.t. (för tillfället åtminstone), utan om folk som absolut vill ha barn, men vill få fostret avlivat om det inte är till belåtenhet. Och då pratar vi alltså inte om foster utan hjärna, utan om foster med Downs syndrom eller t.o.m. i vissa fall med en så relativt trivial åkomma som – gomspalt!

  2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

    Svindlande perspektiv. Men frågorna om människovärdet tycks tycks ligga väldigt lågt i prioriterinsordningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.