Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Trä för 8 miljarder


Det blev en splittrad dag idag. Administrativa uppgifter av mindre inspirerande slag tog tid, men det blev också mycket annat.

Har bl.a. talat med två lokala och regionala branschföreträdare för var sitt område här under den västerbottniska solen. Det branscherna har gemensamt är att de har mycket större betydelse för Sverige och gemene man och kvinna än dessa vanligtvis tror.

En var träbranschen där 2600 västerbottningar arbetar. Man säljer och jobbar ihop till ca åtta tusen årliga miljoner här i länet. Det är också pengar.

Man har problem. Träutbildningarna lägger ner p.g.a. lågt intresse . Många verksamheter är för små för att orka med den kompetensutveckling som behövs allt mer av för att hängs med. Med mera.

8 miljarder handlar om många årsinkomster och mycket välstånd, mycket offentlig verksamhet.
Sverige, Norrland och Västerbotten behöver verksamheten och inkomsterna. Vi och världen behöver också mer byggande i trä, av flera anledningar, inte minst miljömässiga.

På något sätt måste utbildning, kompetensutveckling och vidareutbildning ta fart. Vi, landet, Norrland och inte minst naturresursområdet har inte råd till annat. Finns det inte tillräckligt med unga som vill arbeta i denna sektor med sin förnyelsebara råvara kan kanske en del utrikesfödda inspireras och utbildas till morgondagens it-drivna träarbetare.

Ska skriva om det andra mötet också, någon dag framöver. Där ligger förmodligen nya utbildningar närmare till i tid. Och där bildas också mycket pengar som Sverige behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.