Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

På rockade sockors dag


Det finns mer att göra än att rocka sockor när det gäller de glädjespridare i tillvaron som har Downs syndrom.

Att låta bli att pressa föräldrar som väntar barn med en extra kromosom till abort är en bra början. Tyvärr säger sig några föräldrar ha fått uppleva en sådan press.

Personligen blir jag väldigt glad varje gång jag möter dessa lite extrautrustad människor, större och mindre. De har en uppgift och de har fullt människovärde.

Etiketter: , , , , ,

3 kommentarer

 1. Andreas Holmberg

  Ja, det här är en skam för de nordiska ”välfärdsländerna”, särskilt Island, Danmark och Sverige (i nämnd ordning). Det torde även vara en jämställdhetsfråga då det nästan alltid verkar vara kvinnan som – i de fall barnet får leva – får ta ansvar för att ge upp sin yrkeskarriär till barnets bästa. Alltför många pappor verkar inte vilja kännas vid sin avkomma i de fall den är vad man kallar defekt. Och samhällets attityd är inte mycket bättre, tycks det. Skärpning!

  Man kunde åtminstone se till att foster med Downs syndrom fridlystes samtidigt som andra foster (och inte en månad senare!). Nån som hört talas om allas lika värde?

  (Ibland känns det snarare som allas lika värdelöshet).

   • Andreas Holmberg

    Jodå, s k normala, av samhället önskade foster blir fridlysta efter vecka 18 och sådana med gomspalt eller Downs syndrom först efter vecka 21. D.v.s. efter vecka 18 måste tillstånd sökas, men enligt prof Marc Bygdeman ges sådant i regel, förutsatt att det finns något slags defekt på fostret. Gomspalt eller Downs syndrom lika, för man vill inte göra skillnad på handikapp och handikapp – det är det jag kallar ”allas lika värdelöshet”. Men något slags fel ska det alltså vara, och det bör väl inte vara så svårt att hitta med nutida diagnostik (som i sej inte är etiskt mer problematiskt än t ex 4-årskontrollen, det är i kombination med avlivningsmöjligheterna de blir problematiska).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.