Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ny och gammal Moderat – svar till Kalle


I vissa fall är jag en ”gammal” Moderat, i andra en ny. Jag engagerade mig 2006, mycket beroende på långvarigt bearbetande av en sjukpensionär som jobbat länge i Afrika. Då kom en förnyelse och tilltagande bredd hos Moderaterna med nya insikter, bl.a. stärkt socialt ansvarstagande. Däremot var ledningen tyvärr vilsen i försvarsfrågorna.

När det gäller de komplexa frågorna om demografi, befolkningspyramid och migration måste vi se med båda ögonen, lyssna med båda öronen och tänka med hela hjärnan.
Samtidigt som vi vill stå fast vid internationella överenskommelser och kunna rädda människor i fara kan vi inte ha ett gränslöst mottagande. Det måste vara stramt och närma sig grannländernas. Många kommuner skälver inför konsekvenserna av ett stort inflöde i försörjningsstödet. Vilka politiska följder skulle nästa lågkonjuktur få i ett läge med enorm tyngd där? Jag gissar att tankar kring detta ligger bakom att ett parti som till stor del med rätta upplevs främlingsfientligt kan ha över 10 % utlandsfödda sympatisörer.
Och samtidigt, vi vet inte Var vi ska hitta arbetande, hyfsat svensktalande människor till offentlighet och välfärd, till det allt mer utbildningskrävande näringslivet och inte heller till kortutbildningsjobben.

Som jag ser det är Moderaterna det ansvarstagande helhetsalternativet på den borgerliga sidan där man bäst förstår var pengarna till välfärden kommer ifrån, det fria näringslivet.
Vi måste ha ett mottagande, det kan inte se ut som det gjort de senaste åren. Vi har samtidigt en förödande människobrist och måste satsa på flerstegslösningar för att få ut människor vi tagit emot och som kanske inte mött ett arbetsliv som vårt i de jobb som finns. Vi behöver arbetande skattebetalare.
Inte blir det lätt. Det ser också oerhört olika ut i landet. Storstadsområdena och det mesta av Norrland skiljer sig enormt mycket åt.
Det krävs ansvarstagande, nytänkande, uppfinningsrikedom, medkänsla, mod och avståndstagande mot de totalitära tendenser som grasserar.

(LÄS DN-artikeln om människobrist i förra inlägget du som inte gjort det)

4 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Tack för ditt svar eller kanske snarare en utvidgad förklaring till vad du menade i föregående blogginlägg. Av dessa kunde man lätt tro att du förespråkade ett tillskott på utlandsfödda, d.v.s. en utökad invandring. Det menade du absolut inte förstår jag nu. Inte heller vill du att någon skall tro det. Nu beskriver du komplexiteten kring frågan och mot det tar har jag ingenting att invända.
    Riktigt klart för mig och kanske även för andra är det fortfarande inte, hur det stora behovet av fler människor i arbetslivet skall tillgodoses.
    Insatser som ger en jämnare fördelning av tillgänglig arbetskraft mellan olika regioner i landet måste ske och borde kunna ske. Men hur ersätter man den brist på individer som de facto är ett problem för landet i sin helhet?
    Jag frågar igen – finns det något annat sätt än att ta dem dem från andra länder?

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      Under lång tid måste vi lösa vår brist på arbetskraft med människor utifrån och genom att ge människor som hamnat utanför nya chanser och vägar in på arbetsmarknaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.