Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Saltade räkningar


När upprördheten över att dessa bedrägerier mot kommuner m.fl. överhuvud taget kan ske kommer tanke två.

Skulle det bryta mot några integritetsregler att liknande bedragare får näringsförbud och att deras personnummer sedan automatiskt larmar lämplig myndighet när de dyker upp i företag. Även som anställda. Man kan förstås ligga under radarn med hjälp av bulvaner, men dessa stölder av samhällets minsta måste förhindras så effektivt som möjligt. Pengar som tas från kommunen tas av gamla och små omsorgsbehövande.
Nästan 1,5 miljoner togs från Vännäs behov.

Etiketter: ,

6 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  När den som attesterar fakturor befinner sig för ”långt” ifrån den som påstås vara beställare som fakturan refererar till blir det lätt så här. Fakturor attesteras alltför ofta rent slentrianmässig. Annars skulle det ta för lång tid.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Så kan det vara. Men så mycket bättre med en snabbkoll extra vid frågetecken än att sånt här slinker igenom med ojämna mellanrum,

 2. Basic rules

  Hur det kan ske… ’ vi har inte fungerande rutiner ’ brukar det heta och sen är allt glömt.
  Inkompetens heter det och ansvar måste utkrävas – då kommer också resultat !
  Att skylla på bolagen som skor sig på kommunal lättja och inkompetens är direkt löjligt och en ansvarslös attityd !
  Just pga detta tas pengar från det sim nämns .

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Ansvaret ligger hos den som betalar. Sen behöver man förstås så pass generella hinder som möjligt för att de rena bedragarna ska hindras tidigt och inte bara kommer igen i annan skepnad.
   Sen har vi ”ockerupphandlingarna” som måste hanteras. Från en bred leverantör tas det ut ett antal produkter eller områden där man får pris som vinner. När man sedan handlar annat man behöver kan det vara extrema ockerpåslag. Kan fort bli mycket pengar.

 3. Petter

  Sen är ju nästa fråga hur dessa som sköter kommunernas upphandlingar är funtade. Hur kan de få fortsätta med sitt jobb, skulle jag i min roll som inköpare på ett privatägt företag göra så dåliga affärer fåre jag nog inte vara kvar. Men som vanligt vad gäller kommuner så är det ju bara skattebetalarnas pengar de leker upp.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Jag tror man blir allt vassare, men sådant här får bara inte ske.
   Det gäller att inte bara leva upp till regelverket, men verkligen vara affärsmässig, lägga eget engagemang och kontrollera att det inte finns begravna hundar i överenskommelsen.
   Skattebetalarnas pengar är viktigare än de egna. Till dem finns särskilda ansvars- och förtroendeaspekter knutna. Jag har aldrig förstått dem som kritiserar t.ex. återhållsamma kommunala chefer för att någon ”agerar som om det vore egna pengar”. Man ska agera ännu försiktigare med kommunens pengar än de egna. Kanske som man skulle göra med sin mammas om hon vore fattigpensionär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.