Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Förintelsen utan jämförelse


De här dagarna har det publicerats flera artiklar av förintelseöverlevares efterkommande. Som det brukar kring minnesdagen, 27:e januari.
Jag brukar läsa några varje år. En av artiklarna handlar i år om en som miste släktingar både i Hitlers och Stalins läger.

Mycket är sagt, mycket mer kan sägas. Jag ska nu bara säga det som Inte kan sägas.
Inget under solen kan jämföras med denna ondskas breda och djupa folksuggestion och industriella massmord.
Det görs många försök till relativisering och vissa tar munnen rent skamlöst full när man jämför ganska små saker med nazismens brott.
Aldrig mer.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. brorson

  ”Förintelsen utan jämförelse.” Just det. Vi kan visserligen inte vara helt säkra på att det inte kommer någon ännu värre än Hitler i framtiden, men det har ännu inte skett. Hitler och hans närmaste medarbetare i den tyska nazi-toppen är fortfarande utan jämförelse. Därför anser jag att det är att förminska Hitlers och nazismens brott, att kalla en nutida statschef ”Putler.”

  Nordkoreas ledare Kim Jung-un, som låtit mörda sin egen släkting och med sina straffläger, är visserligen en avskyvärd diktator, men med Hitler mäter han sig inte. Pinochet, med sina tortyrcentraler, och som släppte politiska motståndare från helikoptrar i havet, var också en avskyvärd diktator, men mäter sig ändå inte med Hitler.

 2. Ulf Müller

  ”I den bästa av världar” hade mänskligheten tagit emot Jesus som Messias (hebreiska ur GT) med resultat att det systematiska folkmordet ej inträffat än mindre funnits i historieböckerna.
  En fanatisk ideologi verkställd av mycket sjuka hjärnor samt avsaknad av massivt civilt motstånd, lade grunden till förintelsen. Den fysiska utrotningen saknade lagstöd. Varken Fullmaktslagen eller de nazistiska Nürnberglagarna reglerade massmord.
  Självklart är det ”skamlöst” att jämföra småsaker med nazismens brott. Beaktas bör dock att alla händelseförlopp har en början och nazismens ”segertåg” började inte med mänsklig utrotning. Då makten inte agerar i enlighet med lagstiftningen/värdegrunderna utan fattar godtyckliga beslut utan underlag, transformeras samhället i en negativ/farlig riktning.
  Du har genom ditt politiska engagemang för moderaterna i Vännäs kommunfullmäktige aktivt tagit del i att underminera den demokratiska rättsstaten. Att besluta om mångmiljonprojekt utan beredning/lagstöd eller medborgarinflytande borde ha beivrats. Du och dina KF-kollegor har fortsatt era uppdrag utan minsta reprimand.
  Adenauers kanslichef, juristen Globke, handplockades till den nya ”avnazifierade” Bonn-regeringen. På Globkes CV fanns bland annat medförfattare till Nürnberglagarna, vars ”jurister” lämnade följande kommentar till sitt ”alster”: ”mot lärorna om alla människors likhet sätter nationalsocialismen här den hårda men nödvändiga kännedomen om människornas grundläggande olikhet…”. Citatet ovan bör jämföras med vittnesbörden ur Sverigedemokraternas principprogram. ”… folkstyret i längden riskerar att bli mycket problematiskt att upprätthålla i en stat som bebos av flera folk, där det inte råder konsensus kring vilka som skall räknas till folket…”.
  Realpolitik är ofta ett smutsigt hantverk vilket för många är svårt att förstå/acceptera. Om Adenauers replik ”man häller inte ut smutsvattnet så länge det saknas rent vatten” har bäring än idag, går Europas demokratier en osäker framtid till mötes.
  Ulf Müller
  (fd. troende)
  Kopia till DN och VK

 3. Anders Eriksson

  Innehållsrikt och Bra Om Israel(här går att ladda ner det här.)
  https://www.israelsvanner.se/varfor-israel-varfor-har-jag-fatt-den/

  jag citerar presentationen :
  LÄS DEN HÄR eller LADDA NER

  I allmänhet vet svensken mycket om många länder. Israel har under många år varit ett land som återkommande hamnat i nyheter och debatter. Men sällan förmedlas en bred bild av landet, dess historia, människorna som byggt landet och hur folket, det judiska folket, bidragit med så mycket för hela världen att ta del av.
  Vanligare är att Israel och judar i media, debatter och genom påverkan av anti-israeliska rörelser svartmålas och anklagas – sätts under en annan måttstock än andra länder – att vara källan till ondska och brott mot människorättslagar.

  I tabloiden Varför Israel presenteras historiska perspektiv, fakta om det internationella samfundets agerande i FN vid landets återupprättande och en möjlig framtid. Det judiska folkets framgångar lyfts fram genom att visa hur man bidragit till att göra världen bättre.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Mellanösterns enda demokrati är och förblir hatad av många. Tyvärr tror jag att inga argument kommer att ändra på det.
   Det betyder inte att vi ska låta bli att arbeta på att balansera bilden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.