Marianne Johansson, Mosekälla

Hur ska vi ha det?

På måndag är det ett extra insatt kommunfullmäktige, som handlar om flyget i Gunnarn, igen!

Jag förstår ingenting!

Tog vi inte ett beslut om vad som ska hända med Gunnarn på fullmäktige den 24 november??

Sa vi inte att vi inte skulle ge några nya pengar till flyg på Gunnarn??

Nu har vi alltså ett extra insatt fullmäktige på måndag, där frågan som ska diskuteras är en kapitaltäckningsgaranti på ytterligare 10 000 000 kr till flygplatsbolaget!

3 000 000 kr av dessa måste till för att aktiekapitalet i bolaget ska vara intakt sista december 2009.

Flygplatsbolaget har lagt en budget för 2010, som innebär att flygtrafiken upphör den sista februari, samt att flygplatsen är fortsatt öppen för trafik. Om flygtrafiken helt läggs i malpåse, vilket jag trodde redan var beslutat, upphör samtliga tillstånd och kommunen skulle tjäna 1 000 000 kr! 1 800 000 kr enligt flygplats styrelsens beräkningar.

Vi skulle alltså behöva lägga ut 8-9 000 000 kr ändå??

På kommunfullmäktige den 24 november beslutade vi att ytterligare medel för fortsatt flyg inte tillförs.

Med tanke på kommunens ekonomi, lagstiftade skyldigheter mot medborgarna, besparingar inom dessa lagstiftade skyldigheter, finns det någonting annat än att försätta Gunnarns flygplats bolag i konkurs??

Eller är det så att det enda vi har råd med i denna kommun är Gunnarns flygplats??

Är det så att vi ska avveckla allt annat?

Utbyggnaden av fler demensplatser på Blåsippan är redan inställd.

Enhetscheferna tvingas jaga kronor och ören i verksamheterna med blåslampa! Och varslen ligger och lurar i skuggorna.

Hur ska vi ha det med tryggheten, kommunalaservicen, barnen, ungdomarna och de gammla i den här kommunen?

Kan flyget på Gunnarn vara räddningen för tryggheten, kommunalaservicen, barnen, ungdomarna och våra gammla? Berätta i så fall hur?

Det är mycket hög tid att vi ställer oss alla dessa frågor.

För våra resurser är tyvärr, högst begränsade!

10 kommentarer

  1. Tommy

    Kan bara kostatera att ni har en o annan styrande i kommunen som lider av svårartad Hybris, känns som att desperationen är påtaglig o att prestigeförlusen vid den redan beslutade nedläggningen är enorm för de styrande.

    Se nu till att det tagna beslutet står fast o att kommunen lägger pengarna där de är absolut nödvändigt dvs vård. omsorg o skola.

  2. Håkan Rombe

    Bra skrivet! Jag har sagt det förr. Vi har några politiker som är de dyraste för skattebetalarna som kommunen upplevt på årtionden. Det här förandet av fullmäktige bakom ljuset verkar ju rent ut sagt planlagt. Vad jag förstår följs fortfarande planen av vissa helt oavsett konsekvenserna för de verksamheter fullmäktige enligt lag har att ansvara för. Och konsekvenserna har vi bara sett början på. Jag tror jag törs garantera att det ånyo kommer förslag på att tillföra resurser för att flyga till årets slut.Snart 25 miljoner åt fanders. Kommunens invånare och skattebetalare måste vakna och agera.

  3. Stefan

    Att Håkan Rombe inte vill bränna 25 miljoner på flyget är jättebra. Men i förslaget (läste hos en kompis igår) står det att merkostnaden är 1,8 miljoner och att han inte kan tänka sig att omvärdera tyder på ett svårt fall av ”prestigios”.
    Men vill man inte ta in nya omständigheter så är det kanske svårt att ta kloka beslut
    Sluta med 25 miljonerssvamlet och läs förslaget

  4. Håkan Rombe

    Flygbolagets politiska ledning har hela tiden avsiktligt? mörkat mångmiljonförluster och underlåtit att varsla personal mm för att göra det så dyrt som möjligt att lägga ned. Ledande personer inom framförallt KD och C tycks nu vara synnerligen aktiva i att satsa ytterligare 1,8 milj som skulle behövts för att förstärka demensvården. Och 1,8 miljoner är en förskönad siffra. Flyget är ändå kaputt efter 21/12. Tyvärr så är kommunens ekonomi det också efter grabbgängets svindlande flygäventyr. Den som tror att jag inte kan räkna är välkommen så ska vi tillsammans gå igenom budgetläget 2010-2012.

  5. Piff och Puff Tallegren

    Vi tolkar de flesta motståndares problem som att man inte tror på kalkylerna från flygplatsbolaget, vilket betyder att ni inte anser förslaget trovärdigt. Är den analysen riktig?
    Då kan man anta 11,3 miljonersförslaget med ett tillägg att om det är konkurs som gäller om man inte håller budgeten.
    Eller är det så att du/ni inte tycker att fortsatt flyg, med dess kringeffekter och öppna möjligheter, under 2010 är värt 1,8 miljoner?

  6. Marianne

    Att det finns ett visst misstroende mot flygplatsstyrelsens ekonomiska kalkyler kanske inte är så konstigt?
    Hittills har inte en hållit!
    Jag skulle vilja se hur Gunnarns flygplats har påverkat utvecklingen i kommunen, och på vilket sätt den ska kunna ”rädda” kommunen ur den kris som vi faktiskt befinner oss i. Och jag vill ha en objektiv och trovärdig analys av detta, inga fantasi och skrämmsel senarior från något håll. Men hur ska man kunna få det?

  7. Marianne

    Det har stridits för Gunnarns flygfält, i flera år nu. Det har uppvaktats riksdagspolitiker,skrivits skrivelser,. och jag tror att alla partier i Storumans kommun har försökt dra sitt strå till stacken! B-G Burman blir någon gång då och då påmind om att även han och V en gång slogs för Gunnarns flyg!Det hjälpte dock inte, och kommunen har inte råd att driva flyget själva, man jagar hela tiden kronor och ören inom verksamheterna, vilket går ut över folket! För mej är det då ett enkelt val att säga nej till Gunnarn, tyvärr!

  8. Håkan Rombe

    Fullmäktige 18/1 borde handla om hur vi ska klara kärnverksamheterna 2010, 2011, 2012 och 2013. Den uppgiften är nog svår pga ekonomiska krisen och blir nästan olöslig med de 25 miljoner som de flygfrälsta slängt i sjön. Fullmäktige har som jag skrivit på min egen blogg vid TRE tillfällen, 23/6, 13/10 och 24/11 sagt nej till att tillskjuta ytterligare kommunala medel till flyg från och med januari 2010.Beslutet 24/11 var ett nedläggningsbeslut. Alla som kan läsa innantill begriper det. Kommunen har orsakats mångmiljonförluster genom trots mot fattade fullmäktigebeslut. Vad gör revisorerna?

  9. Piff och Puff Tallegren

    Förstår inte riktigt Håkan.
    Menar du att du har gjort en ”anmälan” och revisorerna inte har tagit upp frågan?
    Eller är det så att du tycker att dom borde ha tagit upp frågan men inte gjort någon ”anmälan”?
    slut från tallegren

  10. Håkan Rombe

    Jag har inte gjort någon formell anmälan och vet inte om jag gör någon. Man måste ha en plan för kriget men man måste också ha en plan för freden. Jag ha själv varit kommunrevisor och som sådan skulle jag nog självmant reagera när mångmiljonförluster sipprar fram med flera månaders fördröjning och när inte personal varslas när finansiering för fortsatt verksamhet inte är säkerställd. Hur det gått till är ingen hemlighet för kommunens revisorer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.