Marianne Johansson, Mosekälla

Kallt KF!

I detta blogg inlägg ska jag försöka förmedla mina känslor och tankar kring det kommunfullmäktige sammanträde, som jag närvarade på igår, till er som inte var där.

Det var kyligt i Luspengymnasiets aula i går! Jag frös konstant hela tiden, det riktigt drog kallt, och jag vet inte om det var kallt i lokalen, eller om det bara berodde på stämningen där?! För detta var det kyligaste KF som jag bevittnat!

Jag har med en dåres envishet hävdat att kommunpolitik inte är lika kristall klar som riksdags politiken i betydelse av vilken politisk färg du tillhör.

I går fick jag se på annat! I går grinade borgerlighetens fula giriga tryne emot oss, när det gällde tilläggsanslag i omsorgsnämndens budget!

Man sa rakt av "nej" till mer pengar till omsorgsnämnden, och vad innebär då det?

Ja, nya sparbeting naturligtvis, eller också överskrids budgeten. Då säger man att man ska ge mer pengar om man ser att det blev för lite???

Varför gör man så???

Visst, jag förstår också att det finns saker man kan göra om och göra bättre inom omsorgsnämndens områden, men jag är ändå tveksam till att man ska få pengarna att räcka.

Storumans kommun tillhör de kommuner med flest utförsäkrade, vi har många som behöver hjälp i vårat samhälle, och behovet ökar snarare än minskar, också till följd av borgerlig politik på regeringsnivå!

Man ska tydligen pressa personalen inom omsorgens enheter till det yttersta, innan man kanske möjligen kan tänkas få mer pengar till verksamheterna??

Kanske driver man personalen så hårt att de till slut behöver stöd och hjälp??

Det är faktiskt ganska stressande att jobba när man känner att man inte räcker till, när man känner hotet av att förlora jobbet, när man inte vet var verksamheten är påväg, när det ska sparas på allt man behöver för att kunna utföra sitt jobb!

Företagarna brukar årligen ranka kommunerna efter sina kriterier om hur företagsvänlig man anser en kommun vara, det skulle vara intressant att se var Storumans kommun skulle hamna på en sådan ranking lista, från sina anställda, utifrån kriteriet hur arbetar vänligt kommunanställda anser att kommunen är?

Det enda som man hör någonting om är Företagarnas dissning av Storumans kommun. Jag gissar att företagarnas "rankingen" av kommunen blir bättre nu?!

Men för anställda och brukare med anhöriga inom omsorgen är jag tveksam till förbättringar!

Något jag också förstod i går var att det nog blir kärvare med det "tvärpolitiska" samarbetet vi Tärnapolitiker arbetat fram på senare tid.

Synd tycker jag, för vi behövde det, men då riskerar de borgerliga politikerna från Hemavan- Tärnaby att splittra sin allians, och jag såg i alla fall inte några tecken i går på att man skulle vilja riskera det.

Och kanske är det så att det är nyckeln till att nuvarande allians, som är den bästa KommunListan suttit med i, ska hålla?

Nej, klyftan mellan kommundelarna kommer inte, enligt min mening att kunna minskas, med denna allians, snarare vidgas den. För det förstod man redan med "friarbrevet" från Företagarna som damp ner med posten här före KF, och vidare i går på KF, att alla påståenden om klyftor, ja, dålig kritik överhuvudtaget ska kväsas!

Det ger kommunen dålig publicitet!

Och jag tror det är svårt att bearbeta sådant man inte får prata om.

Flyget, ja, vi ville att Gunnarns flygplats skulle kallställas direkt! Vänstern var de enda som röstade för och krävde det.

Vi är inte alls mot den testverksamhet som planerats in nästa vecka, och den har kunnat genomföras, även om vår linje vunnit!

Här tror jag faktiskt att Socialdemokraterna blev "lurade" att rösta för öppethållande till och med juni, för informationen var att man skulle måsta hålla öppet till då för testverksamhetens skull! Men en direkt kallställning har inneburit från och med första april. Så eventen med tesverksamhet nästa vecka, har man kunnat köra ändå. Vad man nu vann med att ha Gunnarn öppet till och med juni, är ju att det är öppet över upphandlingstillfället, då man tror/hoppas att man ska upphandla flygtrafik på Gunnarn igen!

Det kostar skattebetalarna 400 000 kr extra!

Vi i Vänstern har inte heller vetat "sanningen" om vi inte pratat med koncernchefen, men jag är säker på att åtmindstonde delar av kommunalliansen visste den sanningen!

Jag tror på Storuman kommuns potentialer, men jag är tveksam till att politiken klarar av att ta tillvara på dem!

11 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Jag håller med dig i mycket av vad du skriver. Vi har kanske för många ”betongpartier” i vår kommun? Det pratas väldigt mycket om jättestora grävmaskiner, fantastiska flygfältsmaskiner, gruvor, timmerbilar, vindkraftverk mm i lyriska ordalag. Inget fel i att dessa frågor tas upp men tyvärr inte ett smack om mjuka värden som bra ungdomsverksamhet, bra grundskola, bra kultur, bevarande av vår kulturella och historiska särart, bra fritidsverksamhet för alla åldrar, bra åldringsvård, valfrihet för äldre mm. Inga entusiastiska arbetsgrupper skapas för att leverera det som är kommunens huvuduppgift att leverera. Partiernas äldreomsorgsprogram inför valet kan vi nog göra dasspapper av efter valet. Målet med äldreomsorgen och annan omsorg är krasst uttryckt att vara sparobjekt för att tillgodose andra behov. Om det nu kan kallas för ”behov”.När företagarna (de som nu deltog i skapandet av önskelistan, gör en lista över vad de vill kommunen skall leverera finns inte ett ord om det jag räknar upp. Mycket märkligt. En bra kommun att leva i brukar vara bra för alla inklusive företagarna. Klarar vi inte av en bra miljö i vid mening enligt ovan för att vi satsar pengar på förlustprojekt raserar vi våra framtidsmöjligheter. Folk vill inte leva här utan fördrar att bo i andra kommuner. Det var om det som professorn i regional utveckling från Umeå pratade om inför fullmäktige för något år sedan. Men fastnade något?

  2. Marianne Johansson

    Svar till Håkan Rombe (2011-03-01 18:32)
    Nej det verkar inte som någonting av vad professorn sa fastnade, jag lyssnade på honom, och tyckte att han pratade bra. Bekräftade flera av mina tankar! Det verkar inte heller som Företagarna vare sig har barn eller ungdomar i våra skolor, eller tänker bli gammla här??

  3. Gunnar Andersson

    Förtydligande. Jag röstade EMOT mer pengar till flygplatsen.och jag röstede FÖR mer pengar till omsorgen.

  4. Erold

    Tror du kostnaden är bara för att grindarna skall vara öppna ?
    För visst kostar det att ställa iordning en flygplats till dessa 60talet flygplatschefer ,så de känner sig välkomna och förstår att detta inte är nåt kallställt hus eller flygfält som snart bör rivas…
    Trodde du och B-G att det är så man får intresserade företagare och flygplatschefer att känna att vi menar allvar med denna flygplats?
    Inte undra på att det inte händer nåt i utveckling på vissa ställen!
    Och det var ingen som sa till dig Marianne att du inte fick säga nånting på KF,men som vanligt är du otroligt tyst ,då du vet att det är några som kan bemöta din kritik.
    Bloggvärlden räcker för vissa,där de kan ta bort det som är besvärligt att besvara!

  5. Marianne Johansson

    Svar till Gunnar Andersson (2011-03-02 18:11)
    Förlåt Gunnar, jag missade det!
    Men det är tråkigt att alla inte får samma information, den sanna informationen. Och kanske är det ännu tråkigare att de som får den kan tänka sig att ändå rösta för ett dyrare konsept, trots att det inte behövdes för att genomföra eventet!

  6. Marianne Johansson

    Svar till Erold (2011-03-02 20:24)
    Kära Erold! Gunnarn har nog välkomnat dessa flygplatschefer och testmänniskor lika väl, om vi genomfört en kallställning direkt, eftersom den inte påbörjats förrän 1 april ändå!
    Jag har sagt det förut, jag är ingen talare, men om jag anser att det fattas någonting i debatten i KF ska jag ändå försöka tillföra det. Men jag tänker inte gå upp i talarstolen och upprepa åsikter som redan sagts! Jag har inget behov att hävda mig på det sättet!
    Jag ber om ursäkt om det tagit tid att moderera din kommentar, men jag jobbar, och då är jag inte alltid inne här och kollar!

  7. Håkan Rombe

    Jag hade problem med denna fråga precis som frågan om Omsorgens illusionsbudget. Det framgick inte av ”förarbetena” eller diskussionen i övrigt för mig att eventet kunde äga rum även om vi beslutat om omedelbar kallställning eftersom personal skulle finnas kvar mars och april oavsett. Jag hade redan tillkännagett för alliansen hur jag skulle rösta och kände mig bunden av det. Under fullmäktige kom så kallställningsfrågan upp och svaret blev att eventet kunde äga rum trots beslut om omedelbar kallställning. Jag noterade att socialdemokratiska talare tycktes ha riktat in sig på kallställning 30 juni. Därför röstade jag för 30/6, frågan var förlorad vilket som. Eftersom ny information som kunde ge ett helt annat beslut kom upp under fullmäktigesessionen hade det enda rätta varit att ajournera mötet så att partigrupperna kunde besluta på ett fullständigt beslutsunderlag. Men ingen begärde det. Jag konstaterar att beslutsunderlagen för flygplatsfrågan ända sedan okt 2008 kommit i sista stund och nästan ännu senare och att att beslutsunderlagen varit bristfälliga. Det har säkert funnits naturliga orsaker till brådskan men misstanken infinner sig också att det kan finnas en medvetenhet bakom det hela. Propagandaapparaten har hela tiden varit öronbedövande. Det borde ha framgått tydligt och klart i fullmäktiges beslutsunderlag att eventet inte var beroende av beslut om kallställning först 30 juni. Är jag dålig på att läsa innantill eller är jag som fullmäktigeledamot utsatt för bondfångeri? I fortsättningen kommer jag inte att ta någon information för given när det gäller Gunnarnfältets dödsryckningar.

  8. Marianne Johansson

    Svar till Håkan Rombe (2011-03-05 08:18)
    Nej, man kan inte lite på ett enda ord som dessa flyganhängare lägger fram för oss i KF! Hade vi inte samtalat med koncernchefen innan mötet öppnades, så hade vi inte heller vetat sanningen! Det är fruktansvärt odemokratiskt att vissa ledamöter får rösta om besluten utan att ha alla fakta att gå på, nog kan vi väl kräva att få rätt information inför de beslut vi ska ta?! Jag har ingen tillit till den politiska ledningen i vår kommun, då det viktiga tycks vara att fortsätta hålla Gunnarn öppet, till vilket pris som helst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.