Marianne Johansson, Mosekälla

Den blomstertid….

Så var det detta med skolavslutningar i Kyrkan.

Här i Tärnaby går debatten het, med anledning av att skolan beslutat om att årets skolavslutning hålls på Udden i Tärnaby, istället för som sedvanligt i Kyrkan i Tärnaby!

Detta beslut har tagits med utgångspunk av skollagen ,som bla säger att skolan ska motarbeta kränkningar och att elever har skolplikt, även när det gäller skolavslutningen.

I läroplanen, en förordning som utfärdas av regeringen, säger man att undervisningen ska vara saklig och allsidig. Det betonas att alla föräldrar med samma förtroende ska kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen. Skolan måste utforma verksamheten så att varje elev kan delta.

Skolinspektionen säger att en skola som väljer att ha avslutningen i kyrkan riskerar att vissa elever utestängs från gemenskapen vid ett tillfälle som många elever uppfattar som viktigt och betydelsefullt. Det är därför viktigt att rektorn, som har det lagliga ansvaret, också har kontroll över avslutningens innehåll och utformning. Skolinspektionen anser att man kan hålla skolavslutningar i kyrkan, om annan lämplig lokal saknas, och om tonvikten läggs på den gemensamma samvaron och inte på religiösa traditioner. Skolverket menar att om skolavslutningen är obligatorisk, så ska man ställa samma krav på den som på övrig undervisning, att den ska vara fri från påverkan av den ena eller andra trosinriktningen. Man kan vara i Kyrkan om tonvikten läggs på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron, och att det inte förekommer några religiösa inslag såsom bön, välsignelse eller trosbekännelse. Man stöder sig på en rättslig reglering i regeringsformen 1 kap 2§, 2 kap 2§ och skollagen 3 kap 11§, 3 kap 12§,  och läroplanen. Diskrimineringsombudsmannen tycker att det är direkt olämpligt att hålla skolavslutningar i kyrkan, man ska inte ens sjunga "den blomstertid…"

Det finns tydligen också högt uppsatta personer inom Svenska Kyrkan som är kritiska! Bland annat en biskop Ragnar Persenius säger att skolavslutningen är till för alla elever, och att avslutningar i kyrkan därför måste avskaffas!!

Själv skulle jag gärna se att vi kunde fortsätta att ha skolavslutningen i Tärnaby Kyrka.

Där har min karl och jag själva, firat in alla våra sommarlov, konfirmerat oss, döpte våra barn, vigt oss, barnen konfirerade sig där, och tills i år har våra barn firat in sommarloven och lämnat grundskolan i Tärnaby kyrka!

Jag har känt det som att vi hamnat i kläm mellan olika principer, att var och en håller på sitt!

Men vad jag nu än tycker och skulle önska, så måste vi respektera både Prästen och hans uppdrag, samt Skolan och dess lagstiftning!

Så jag kan bara se det som att vi får skapa nya traditioner kring skolavslutningarna i Tärnaby, och jag tror att det kommer att bli jätte bra till slut!

3 kommentarer

  1. Jovattnarn

    Hursomhaver… Tycker det är fruktansvärt synd. Fick dessutom höra idag att lagen inte ens har trätt i kraft. Vet inte om det är sant men skolavslutningar ska ske i kyrkan, så säger min tradition iallafall. Budskapet har jag trots allt aldrig brytt mig om i och med att jag är ateist och den som har en religiös grundbas tar det till sig. Tror personligen inte att lilla Tärna har samma problem som kanske skolorna i Botkyrka och det religiösa bältet i södra Sverige har. Vi har inte många frikyrkor eller invandrade invånare som kan ta illa vid sig. Kort sagt. Synd. Tradition är viktigare än religion och budskap.

  2. Marianne Johansson

    Svar till Jovattnarn (2011-06-10 22:30)
    Den nya skollagen träder visst i kraft 1 juli, men lagarna som skolverket nu hänvisar till, är redan gällande.
    Så den ”nya” lagen förändrar nog inte så mycket?
    Vad de flesta säger är ju att om tonvikten ligger på tradition och gemenskap, är det okej att ha skolavslutningar i kyrkan. Men läs gärna Ragnar Persenius inlägg på Dagens Nyheters debatt sida den 11 januari i år, det är faktiskt ganska givande!

    Vad jag glömde skriva tidigare är att jag tycker att det är jätte tråkigt att Skytteanska skolan i år inte kommer att fira in sommarlovet tillsammans med sameskolan! Men jag hoppas att vi i framtiden kan skapa nya traditioner tillsammans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.