Marianne Johansson, Mosekälla

Älgjakt!

NU!!! Ja, den startade i söndags, när grannarna kom på en trebent älg på Mosekällavägen, och avslutades i går när sonen avlivade det stackars djuret!

Den här älgen kan ha "haltat fram" i nästan en månads tid om det vill sig illa, vi vet ju inte säkert vad som förorsakat dess skador. Den kunde ha avlivats redan i söndags, om vakthavande polis gett klartecken direkt, men hon var tveksam, eftersom det krävs en natur och jaktvan människa att bedömma huruvida älgen var "livsduglig" eller inte. Både våre grannar, min karl och mina söner jagar älg, och har gjort det i många år. Man kan nog också påstå att de allihopa är naturvana!

Fast det kunde kanska inte vakthavande ana…

Älgen hade brutit sönder sig inne i steken, och sedan den var död kunde man konstatera att den hade en infektion i steken, och antagligen så småningom skulle ha självdött!

Hur många djur är det tro som får plågas ihjäl av olika anledningar? Det är inte alltid det enklaste att finna en påkörd älg som varit såpass kry att den kunnat fly till skogs!

Det springer mycket älg kring vägarna, så det finns all anledning att ta det lungt i trafiken med hänsyn till det. Jag tycker att det händer förhållandevis lite olyckor med älgar och bilar!

I övrigt har julen varit god, med mycke och god mat och samvaro. Tomten kom hit denna julen också, och försanningen fick jag inte en del paket jag också!

Det är bara så trögt att reagera när tomten säger att paketet är till farmor!!??

Och barnen tror att jag ordnat med en del paket själv, det var då det dummaste…….

Nyåret jobbade jag in.

Så det var en förhållandevis lugnt nyårsfirande.

Jag skålade in det nya året tillsammans med mina kollegor i alkoholfri jordgubbscider, och åt en god räkmacka som en kollega ordnat med.

Och nu sitter jag här och väntar på min älsta dotter, och mina två älsta barnbarn som är påväg upp med föräldrar och fasterämne.

5 kommentarer

  1. Margaretha

    Kan mycket väl vara den älg som jag krockade med den 3 dec. på rakan ovanför Joestöm. Det var ett oherrans snöoväder den kvällen och älgen stod bara helt plötsligt några meter framför bilen. Som tur var så var nog farten låg men älgen damp på bilen, kanade troligen snett över och försvann in i skogen.
    Någon jägare hade varit ute och spårat den och den hade anslutit sig till en större grupp med älgar.
    Jag hoppas att det var den som ni kunde avliva, tyvärr en månad för sent, men vad gör man mer än underrättar polis när något sådant händer?
    Tack och lov så hade jag själv hela änglaskaran med mig, min lilla blå bil var inte vacker-

  2. Marianne Johansson

    Svar till Margaretha (2012-01-08 21:38)
    Nej, det är minsann inte alltid så lätt att hinna se älgen i tid för att hinna stanna eller väja, och nej man kan inte göra mycket annat än att kontakta polisen om olyckan är framme! Det är inte så lätt att hitta en skadad älg heller som sprungit till skogs.Men den här älgen, om det var ”din” eller någon annan, så är då den i alla fall död nu, och plågas inte längre. Och det var ju absolut för väl att det gick bra för dej själv, det gläder mig!

  3. Anna

    Beklagar Margareta att du körde på älgen. Jag såg den precis utmed vägen när jag passerade en stund innan dig. Sedan fick jag höra att du hade kört på den, av din son.

    Att ringa in och varna för älgar, till Trafikinformationen hjälper tyvärr väldigt sällan. Vägarna är för små, med förliten trafik, så man ”orkar” inte ta upp värdefull trafikinformation i radion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.