Marianne Johansson, Mosekälla

Hemavans utveckling Tärnabys död

 Hemavans utveckling Tärnabys död!

Soligt och fint väder i dag, men kallt i luften.

Är långledig efter en lite småbökig helg.

Tror jag håller på att bli förkyld igen, men jag kan tänka mig att just nu är man mottaglig för allt. Kropp och själ hör ju ihop, och påverkar varandra.

 

Just nu debatteras Hemavans uppswing kontra Tärnabys död på radion, och jag kände bara att någonting måste jag säga där.

Jag tycker att utvecklingen i Hemavan är både kul, spännande och nödvändig, men Tärnaby behövs med på båten för att vi ska kunna utvecklas fullt ut till en skidmetropol som kan konkurera med andra skidorter både i Sverige och utomlands!

För det är ju så, folk måste ju välja att komma hit, istället för att åka någon annanstans.

Jag bor inte längre i Tärnaby, men jag är född och uppvuxen där.

Och jag ser med sorg och faktiskt också fasa på vad som händer där i dag!

Utvecklingen har inte bara stannat upp, utan den går ju faktiskt också bakåt!

Och om Tärnaby dör, så tror inte jag att vi kommer så mycket längre i vår strävan efter att bli en stor och välbesökt skidmetropol. Hemavan är bra, men har sina begränsningar.

Vad behövs då för att få Tärnaby på fötter?

Ja, flera saker, men kanske främst politiker som verkligen vill se Tärnaby utvecklas och som jobbar för att locka hit investerare som tror på Tärnaby.

Just nu känns det ju inte riktigt som detta intresse finns från politiker håll? Och då blir det liksom lite stopp där. Man skulle kunna börja med att kräva av Strömma att backarna pistas och hålls öppna, åtminstone med hänsyn till de elever som går på kommunens gymnasiala Alpina program!

Jag tycker vidare att kommunen borde kunna ställa ännu fler krav på Strömma, eftersom Tärnabys vara eller inte vara är mycket beroende på att liftarna är öppna och backarna väl prepparerade.

Ingen handlar i affären om det inte finns några varor där!

Sedan måste det hända någonting med centrum i Tärnaby! Där står tomma lokaler som skulle kunna användas och ge oss ett levande centrum. Folketshus bör köpas tillbaka, det är betydligt viktigare för kommunen och kommunborna, än att man ska köpa Strömmas aktieporfölj i Hemavans flygplatsbolag!

Centrumplanen som funnits där i säkert 10 år?, bör iordningställas, och man bör jobba med planerna som finns, och funnits länge, över en utveckling av Laxfjället! Här finns så mycket potentialer, som skulle bli ett lyft för hela området!

Det är inte det att det saknas möjligheter, men det känns som att det saknas vilja!

Lyssnade på Bosse Bernström på radion i går, och han har rätt! Han utryckte verkligen vad som är problemet, och vad som behöver göras, tycker jag.

Det är också faktiskt viktigt för Tärnaby att skolorna finns kvar, att vi satsar på barnen, ungdomarna.

Jag vet att det finns kritik mot alpina gymnasiet att det skulle vara för dyrt för kommunen, men jag tror ändå att det är oerhört viktigt för området, för Tärnaby, för alpin utförsåkning, för Luspengymnasiet!

Och turismutvecklingen i Tärnaby/Hemavan är viktig för HELA kommunen!

10 kommentarer

  1. B-G. Burman

    Utvecklingspotetialen av Laxfjället är enormt men det kostar pengar att utveckla. Strömmas investeringsvilja verkar ha stannat vid en Lenny-Lämmel kostym vid en barnbacke i Hemavan. Möjligen saknar Strömma ekonomiska resurser att göra några större investeringar än så.
    Därför har jag framfört idén till kommunens koncerchef att ragga seriösa investerare för att utveckla Laxfjället vilket rätt skött skulle bli ett lyft för hela området.
    Affärsfastigheterna i Tärnaby centrum står för det mesta outnyttjade p.g.a. fantasihyror. Man får känslan av att Strömma och den fastighetsägare som köpt centrumfastigheterna i Tärnaby är det största hotet mot byns utveckling. Det är dags att vi alla vaknar och skapar opinion mot förfallet.

  2. Håkan Rombe

    Det är bedrövligt att frågan om kulturhus och bibliotek i Tärnaby är olöst. Kommunen har tydligen missat att lösa in de fastigheter som nu ägs av spekulanter och som bromsar all utveckling. Jag håller med om kritiken mot det av ett fåtal tänkta men nu lyckligen havererade köpet?? av Strömmas aktier i Hemavans flygplatsbolag. Det finns en förkärlek hos politiker i denna kommun att sätta sprätt på kommunens pengar på storvulna projekt som havererar till stort men för kommunens centrala uppdrag gentemot sina medborgare. Kompetensbrist? Uppdrag granskning skulle nog hitta större summor här än i Leksand. Man kunde börja med de 50 miljonerna till bygget av fjällparken i Hemavan. 45 miljoner av dessa pengar gick upp i rök. Flera miljoner till ett redan i utgångsläget dödsdömt hyreshusprojekt i en avfolkningsby, de 25 miljoner som blåste iväg upp i luften i Gunnarn etc etc. Det är dyrt att ha bocken till trädgårdsmästare.

  3. Gunnar Andersson

    Kommunens förmåga att ragga seriösa investerare är jag ganska tveksam till, Ta tex testverksamheten vid Gunnarn. Fjäll av laxfjällets storlek finns det tyvärr gott om, Och betydligt närmare tätorterna söderut vilket gör mig ganska pessimistisk över chanserna att någon med för mycket pengar skulle välja att investera 100-tals miljoner där.Värre är det att Strömma inte vill investera i Hemavan som med sin högalpina omgivning och flygplats mitt i byn verkligen är unik, Men hopplöst omodern som turistmål. Vad gäller ägaren av centrumbyggnaderna i Tärnaby så tror jag att det passar alliansen utmärkt att framställa honom som ”omöjlig” och på så sätt maskera att det är dom styrande i kommunen som inte vill investera i Tärnabys framtid.

  4. Marianne Johansson

    Svar till Gunnar Andersson (2013-04-10 23:58)
    Kanske har du rätt vad det gäller Laxfjället, kanske inte!Vad jag vet har man aldrig på alvar försökt sälja det konceptet. Men även om man skulle kunna få igång Laxfjället, så säger väl inte det att man inte kan göra någonting av den högalpina terrängen kring Hemavan också, om man nu ser att man kan/ska det? Som sagt det finns potentialer i området.
    Men läget i Tärnaby är akut nu! Och det är svårare att få igång en ort som redan dött!
    Vad jag vill ha fram är att Hemavan och Tärnaby ligger så pass nära varandra, att vi kan utveckla båda orterna och på så vis öka möjligheterna för folk att faktiskt få jobb och kunna bo kvar här! Vi ska väl inte försitta någon av våra möjligheter, för vad annat ska vi skapa hållbara framtida jobb av?
    Håller i övrigt helt med dig om Strömma, som faktiskt mer är en ”black om foten” för området, och om den borgerliga alliansen och centrum i Tärnaby.
    Undrar också hur FKU nämnden tänker agera i krisfrågan om hur alpinagymnasiets träningsmöjligheter i backarna i Tärnaby ska säkerställas, nu när Strömma stänger där den 14/4?
    Hur ska vi kunna fortsätta med alpinagymnasiet, om Strömma stänger backarna i Tärnaby för gott?

  5. Gunnar Andersson

    En fråga till Rombe, Hur anser du att fjällparken är jämförbar med Gunnarns flygpats ? till skillnad från flygplatsen kostar den inte kommunen någonting i nuläget och är en arbetsplats och turistmål året runt och har så varit sedan den byggdes.Visst såldes den av kommunen till en privat aktör för ett väldigt lågt pris (men det borde ju du som borgare jubla över)men syftet var väl att skapa jobb vilket den gör.Gunnarn har kostat kommunen hela tiden och det räcker tyvärr inte med dom 25 miljonerna som du säger utan bruttokostnaden är 147 miljoner men en tjänsteman har ”räknat ut” att vi fått tillbaka 102 miljoner så notan ligger numera på dryga 45 miljoner (och ökar med 2 per år) det kan man kalla upp i rök.B-G du har väl inte glömt bort att det var du som avstod att köpa folkets hus då det var till salu för en spottstyver vilket ledde till att spekulanterna fick tillträde till centrum.Detta faktum skulle jag gärna förpassat till historien om det inte dessutom var så att du och din kamrat röstade emot det senaste förslaget att avsätta medel till ett köp av fh.

  6. Anders Pärson

    Hej Marianne.
    Tack för att du tog dig tid att skriva om våra alpina skolor. Ja, det är faktiskt sant att liftarna stängs officiellt den 14: e April. Det är omöjligt för mig att acceptera att inte vi ha råd att utnyttja dom jättefina träningsförhållanden som nu är. Tärnaby är känt för att vara ett träningscenter med optimala förutsättningar, jag hoppas att alla förstår dess orimlighet att inte nyttja backarna så länge som förhållandena är så fina. Det gäller ju inte enbart de som åker slalom utan alla grenar inom alpin skidsport. Vi betalar otroliga summor med pengar på hösten för så tidigt som möjligt få träna på snö. Jag har valt att försöka dra upp mina åkare med hjälp av snöskotrar, för jag vill inte ge upp träningen. Så jag behöver hjälp med detta, om någon kunde vara behjälplig en stund på förmiddagen skulle jag vara tacksam.
    Hälsningar Anders Pärson, ansvarig tränare på Tärnaby alpina skidgymnasium.

  7. Marianne Johansson

    Svar till Anders Pärson (2013-04-12 18:30)
    Att ta upp detta är väl något av min plikt som kommunpolitiker, kan jag tycka!
    Vidare tycker jag rent att det är skandal att man inte ska hålla uppe backarna i Tärnaby, så länge som föret medger!
    Det är skandal att överhuvudtaget fundera över att backarna i tärnaby inte ska pistas och att liftarna inte ska köras!
    Det är dessa backar som gett oss dessa fantastiska skid stjärnor som fått Sverige att stanna under sina framträdanden!

  8. Carl-Erik Larsson

    Jag råkade hamna på denna blogg först idag. Ser att det finns en stark oro för att Tärnaby steg för steg skall demonteras och marginaliseras. Som stugägare i Tärnaby har jag under de senaste 25 åren också noterat den ogynnsamma utvecklingen. Tyvärr verkar det nu som den negativa utvecklingen verkar ha bitit sig fast, och vad värre är, kanske också blivit ett mer eller mindre naturligt tillstånd för Tärnaby som ort.
    Det pratas om politiska ambitioner, och brist på sådana. Om pengar. Om brist på entreprenörer. Visst behövs pengar och politiska beslut. Men var finns idén och visionen om hur och var Tärnaby skall vara om säg 10-15 år? En vision som skall fungera som inspirationskälla och vägledning för arbetet med att sträva i en riktning mot en önskvärd framtid för Tärnaby. En vision som alla ser, känner och sluter upp kring. Vet att det jobbats mycket med den här typen av frågor genom åren, och förhoppningsvis finns det redan en tydlig vision. Om inte är det dags. Dags att rita kartan, ta ut kompassriktningen, sätta ut kontrollerna och börja springa (för att anknyta till pågående VM i orientering). Jag är gärna med och springer…..

    //Carl-Erik Larsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.