Monica Wahlström, Vännäs

Politiskt färgad människosyn?

 Jag har bott en stor del av min uppväxt i Vännäs. Vännäs har vad jag vet oftast haft socialdemokratiskt styre. Förutom en massa poäng i humaniora har jag läst till socionom, ett yrke där många personer med vänsterbakgrund traditionellt verkat. Många av mina nära vänner är vänsterpartister, eller sossar.

Jag minns oerhört hätska diskussioner inför eu-valet 1994. Jag var för. I princip alla runt omkring mig var emot. Jag har hört intelligenta personer uttala sig oerhört fördomsfullt om personer med borgerlig tillhörighet, framförallt gällande moderater, som ibland framställs som något av det värsta som finns. 

Numera kan jag titulera mig folkpartist. Kommer någon att se annorlunda på mig för det? Eller betrakta mig annorlunda? Hade så skett om jag istället valt att bli moderat? Jag har hört någon säga "Birgitta Ohlsson, hon är ju så bra att hon verkar vara vänster". Till mig sägs det ibland – "egentligen är du ju socialist innerst inne" – visserligen skämtsamt, men ändå. 

Jag minns att den självbiografiska boken "Stjärnor utan svindel" gjorde stort intryck på mig. Den adliga överklasstjejens vänner accepterade hyfsat den radikalfeministiska, lesbiska vänsterflickvännen. Sämre var det med vänsterkompisarnas benägenhet att acceptera den adliga överklasstjejen "Sophie". Varför är det så? Och var finns större tolerans?

 

4 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Jag kommer i alla fall inte att betrakta dig annorlunda bara för att du valt Folkpartitet. Det känns dessutom bara bra, att socialdemokraterna får en så allert motståndare som dig bland partierna i opposition efter det kommande valet :-).

    Ett grattis till Folkpartiet, förresten.

  2. Stina Jansson

    Jag instämmer helt i Karl-Gustavs kommentar! Både Fp och Vännäspolitiken är att gratulera och det känns överlag roligt att flera av partierna kan presentera fullmäktigelistor med nya friska krafter!

    Det är intressant det du skriver Monica, jag har själv mött en del av de attityder du beskriver men har aldrig tänkt på att toleransen skulle vara olika på det sätt du beskriver. Tänkvärt!

  3. Monica Wahlström

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-04-07 08:18)
    Det låter bra. Men, vi ska förstås jobba för att socialdemokraterna får allerta personer att bolla sina oppositionsidéer mot!

  4. Monica Wahlström

    Svar till Stina Jansson (2010-04-07 08:48)
    Tack Stina! Jag hoppas kunna vara en god representant för Vännäs. Men, sen gäller det ju att mitt parti gör ett bra val, så att jag kankse kommer in i fullmäktige som en ”fullvärdig” medborgarrepresentant. Och isåfall hoppas jag få förslag från sådana som dig som jag kan föra fram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.