Monica Wahlström, Vännäs

Är privata sjukförsäkringar bara förkastliga?

Jag ska börja med att erkänna – jag förstår inte riktigt hur det är tänkt runt det sätt på vilket man öppnat för privata initiativ inom svensk sjukvård.

Jag har inte satt mig in i det, och det jag har snappat upp förstår jag inte helt.

Victoria Kreuger berättar om sin mamma och hennes flera månader långa väntan på operation. Hon undrar om man ska måsta ha privat sjukvårdsförsäkring för att få vård.

Jag har bott många år i Spanien. Där har väldigt många privata sjukförsäkringar. Stora sjukhus drivs privat. MEN – den offentliga vården är mycket bra, iallafall i Katalonien.

Inte verkar köerna vara särskilt långa heller, inom den offentliga vården. I den privata är det inte heller köer.

När många människor har privata försäkringar frigörs resurser inom den offentliga vården. Dessutom är det där den allra mest avancerade vården är allra bäst.

Jag vet att det inte går att få in ett sådant system i Sverige – i Katalonien har båda sjukvårdssystemen byggts upp under många, många decennier. Det är svårt här där det nästan inte har funnits några privata alternativ alls tidigare.

Men det som retar mig är att man tror att den offentliga vården blir dålig på grund av att det finns alternativ som vissa själva väljer och då betalar för. Tänk om det skulle bidra till att göra den offentliga vården bättre!

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Sonja Eriksson

    Med privata försäkringar kan viljan att bidra till det gemensamma betydligt försämras vilket med tiden kan ge mindre penger, sämre kvalite i den gemensamma välfärden. Skillnaden mellan privata alternativ och vår gemensamma grundtrygghet blir då allt större.

  2. Monica Wahlström

    Svar till Sonja Eriksson (2010-05-03 10:46)
    Det är väldigt vad det blir hypotetiskt när detta kommer på tal! Tänk om det är så att det bidrar till ett större utrymme i den offentliga vården då vissa helt enkelt inte kommer dit längre, och resurserna ändå är desamma…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.