Monica Wahlström, Vännäs

”Motprestation” av arbetsföra socialbidragstagare…

… i syfte att höja kompetens och få ut personer i arbetslivet, när dessa ansöker om försörjningsstöd hos socialtjänsten (i folkmun "socialbidrag"). Detta har Folkpartiet föreslagit. En liten minidebatt kan höras på Studio Ett från idag (17-timmen, ca en halvtimme in i programmet).

Detta existerar redan i Socialtjänstlagen för personer under 25 år. Då kan kommunen kräva att den enskilde ska delta i praktik eller i kompetenshöjande verksamhet. Vid vissa sammanhang kan detta även gälla för andra än ungdomar under 25 år.

Jag tycker det är helt logiskt att utsträcka lagtexten till att gälla samtliga i arbetsför ålder. Så jag hoppas förslaget går igenom! Vidare – alla beslut enligt socialtjänstlagen sker efter en individuell prövning. Därmed tas hänsyn till specifika situationer som kan finnas i enskilda fall.

Etiketter: ,

8 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Del II: Jag ser framför mig en armé av arbetare som bokstavligen jobbar för svältlön i de mörkblåas Utopia. En dröm för kapitalismen…för oss andra det värsta som kan hända.

  2. Conny Forsström

    Del IV: Hade ni tänkt på hur löner kan påverkas när människor som jobbar gratis (förhoppningsvis) blir erbjudna ett jobb? Man tar självklart jobb till vilken låg lön som helst (hellre än att gå på soc och leva på existensminimum). Hur påverkar sådant lönebildningen? Neråt så klart..men det var väl också tanken med förslaget eller hur?

  3. Monica Wahlström

    Conny, det var många frågor! Jag svarar bara på det om att ge möjlighet till praktik eller kompetenshöjande verksamhet, det är just vad det handlar om. Att ge möjlighet till praktik eller kompetenshöjande verksamhet. Detta är redan lagstadgat för ungdomar under 25 år, och i vissa fall, i samarbete med AF kan det fungera för andra. Syftet är att bryta risk för att hamna i en ond cirkel där f-stöd är enda inkomstkällan. Det är inte tal om gratis arbetskraft. Praktik på olika arbetsplatser, kurser-förkovran eller någon aktivitet som kommunen anordnar. Det är vad det handlar om!

  4. Helena

    Det här gillar jag faktiskt… vad är det som säger att folk ska få socialbidrag, d v s andra arbetande folks skattepengar, utan en enda minsta motprestation… då får dom kalla de vad dom vill å tycka att dom blir utnyttjade, bla bla. Vad blir folk som arbetar då av dom som går på socialbidrag… om inte utnyttjade? Jag ser hellre att socialbidragstagare GÖR nåt för dom pengar dom faktiskt får… det får ju alla andra göra oxå! Borde ha införts för ALLA som har socialbidrag för längesedan (d v s de som är full arbetsför).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.