Monica Wahlström, Vännäs

Vännäspolitiken

De förhandlingar som funnits mellan C, M, Fp och Kd i Vännäs har tyvärr inte burit frukt. Detta har kommit ut – och alla möjliga spekulationer har satt fart. Den mest spektakulära måste vara Lennart Holmlunds. Han skriver att M, Fp och Kd har "kastat ut Centern" ur samarbetet, samt att avsikten har varit att M, Fp och Kd skulle ta ifrån Centern oppositionsrådsposten. Dessutom uttalar sig Holmlund tvärsäkert om detta!

Jag är ny i politiken, och har nog kunnat tänka mig att man skulle kunna få se vissa "konstigheter". Men något så märklgt som dessa tvärsäkra – och totalt felaktiga – uttalanden hade jag inte kunna föreställa mig!

Jag har varit med vid samtliga förhandlingstillfällen. Inte vid något tillfälle har något krav ställts på oppositionsrådsposten, inte från M, och definitivt inte från Fp (ej heller från Kd).

Sedan är det så att det är Centern som avbrutit förhandlingarna och förklarat att de vill gå på proportionella val. Jag tycker det är mycket tråkigt, då jag är en alliansvän av stora mått, och jag tror att det skulle behövas en RIKTIG allians inför valet 2014. Fp behöver det. Jag vet att M och Kd delar uppfattningen, Jag tror att C också skulle gynnas av det. Kanske alldeles särskilt…

Vad hände? Så mycket kan jag väl säga som att M, Fp och Kd har gjort mycket seriösa försöka att använda en modern men etablerad modell för hur man ska gå tillväga för att tillsätta olika platser. Vi har strävat efter att se till olika poster och dess politiska tyngd och velat hitta ett bra sätt att ge representation till de olika partierna utifrån valresultatet. Vi har också velat se samverkan som något mer än bara en teknisk valsamverkan-som en samverkan politiskt. Detta är inget konstigt, se på regeringen, där små partier har flera ministerier. Vi tror att man i opposition i en liten kommun också ska kunna samverka  politiskt mellan stora och mindre stora partier. Detta har tyvärr inte lyckats.C har velat annorlunda och inte velat veta av den modell som vi har försökt enas kring.

Återkommer antagligen i frågan. Men, jag sörjer det brustna samarbetet!

4 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.