Monica Wahlström, Vännäs

Öppet eller traditionellt?

 Igår på kommunfullmäktige i Vännäs antogs en ny strategisk plan för åren 2012-2020. Det är ett dokument som genomarbetats av kommunstyrelsen, och mycket arbete ligger bakom, där alla partier haft möjlighet att vara med i processen. 

Jag lovordade planen, men gjorde ett tilläggsyrkande. Istället för ett av målen som lyder: Flera intraprenader, kooperativ och sociala företag ska skapas

föreslog jag inledningsvis lydelsen: Flera öppna driftsformer som till exempel intraprenader, kooperativ och sociala företag ska skapas. 

Vissa ur det socialistiska blocket undrade om syftet var att smyga in entreprenader i kommunen. Andra tyckte det var oacceptabelt att föreslå förändringar när dokumentet arbetats fram inom kommunstyrelsen. Och det blev en hel del prat om vad "öppna driftsformer" skulle betyda. 

Min tanke var ganska klar. Den strategiska planen ska sträcka sig ända til 2020. Vännäs är ganska kaxig och säger sig vara: 

 • Välkomnande Vännäs
 • Livfulla Vännäs
 • Nytänkande Vännäs

Jag anser då att man tar en viss risk genom att skriva fast sig för tre konkreta driftsformer under det övergripande perspektivet Samhällsutveckling i den strategiska planen. Vad vet vi om hur samhället utvecklas? Sociala företag var inte någon stor sak för inte så länge sedan. Kanske kommer andra nytänkande saker fram i vår nu mycket föränderliga tid.

Jag ändrade mitt tilläggsyrkande till: Fler alternativa driftsformer som till exempel intraprenader, kooperativ och sociala företag ska skapas.  Det bifölls inte, men Folkpartiet fick stort stöd från alliansen i Vännäs och från Centerpartiet. 

Argumentet att planen ska revideras under varje mandatperiod OM det skulle behövas känns inte i linje med "nytänkande Vännäs" i just denna punkt!

4 kommentarer

 1. Krister Andersson

  Som du sade så är det en bra ur ett demokratiskt perspektiv att kunna lyfta vissa frågor för diskussion och beslut i kommunfullmäktige. I det här fallet var ändringsförslaget i otydligaste laget (och dessutom förändrades det under sittande möte). Formuleringen från kommunstyrelsen hade stötts en hel del i budgetberedningen där folkpartiet valt att inte delta vilket gör att er besvikelse inte kan vara alltför stor. Den politiska poängen kanske ändå är vunnen, även om det är oklart vilken det var.
  ”Vad vet vi om hur samhället utvecklas?” Det intressanta är hur vi vill att det ska utvecklas.

 2. Jonas

  Vad annat än möjligheten att ”läsa” entreprenader var syftet med din föreslagna ändring. det är alltid bäst att vara tydlig och öppen med sina syften. Du kan väl inte mena att vi skall ta höjd för något som överhuvud taget inte finns, i så fall behövs inte den strategiska planen överhuvudtaget.
  Givetvis kan man i de flesta fall föreslå förändringar i alla skedan av den politiska processen till och med i den ”sista” instansen, fullmäktige. Problemet är dock att det är högst troligt att det inte får bifall då man inte känner sig trygg vilka ändringar det innebär med så knappt om tid och möjlighet till diskussion. Om ditt förslag hade kommit fram tidigare i processen eller åtminstone till gruppmötet så hade det nog varit lättare att nå framgång (fast kanske inte i just detta fall).
  Jag tror inte att den strategiska planens skrivningar kommer att hindra att bra idéer kan komma tills stånd i framtiden.
  Bra idéer är ju alltid bra idéer. Offentlig verksamhet i entreprenadform är alltid en dålig idé 🙂

 3. Monica Wahlström

  Svar till Krister Andersson (2011-09-27 12:02)
  Visst ska vi vara med och samhällsutveckla. Men, OM det skulle vara så att någon annan någon annanstans hittar en intressant och spännande driftsform, och det inte är just Vännäs som går i bräschen, så vore det bra med en mindre konkret skrivelse i målet, precis som övriga mål är mer utvecklingsinriktade!

 4. Monica Wahlström

  Svar till Jonas (2011-09-27 14:25)
  Mitt syfte var och är som jag skriver nedan i svaret till Krister. Att vara nytänkande och livfullt, att låta målen vara i enlighet med de första portalskrivningarna och i linje med övriga mål!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.