Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Konst eller konstigt?

 Hans-Inge Smetana har blivit upprörd över Makode Lindes konstverk som föreställer en nidbild av en svart kvinna. Kroppen är bakad som en tårta, och konstnären själv med sitt egen huvud utgör konstverkets kvinnas huvud. Makode låg stilla med sitt huvud som en del av konstveket, och när tårtan började skäras upp började han skrika och jämra sig – detta som en del av konstverket. 

Diskussionen efteråt har handlat mycket om möjlighetn att se detta som rasistiskt, och det har blivit en enorm debatt.

Många andra anser att detta är befängt, att själva konstverket är absurt, hur kan någon kalla detta konst. Lite så tolkar jag Hans-Inge. Men, där vill jag säga, att konst som får oss att fundera, att reflektera, att ompröva våra ställningstaganden – det är för mig god konst! Konst är inte bara behagfulla målningar och ett gediget hantverk, det måste också få vara en del av ett civilserat samhälle för att testa och tänja gränser, för att få oss att stanna upp och fundera. 

Angående den enorma debatten angående rasism så anser jag att den spårat ur en del. Makode har mycket avsiktligt använt en nidbild av en afrikansk kvinna. Såhär säger han själv i en intervju i SvD:

– Tårtan var tänkt att symbolisera massgravar, styckning och kvinnlig omskärelse. Jag ville att det skulle kännas obehagligt att skära i den och att det skulle få folk att reflektera, säger han och påpekar att det är viktigt att se avsikten med verket, att det inte rör sig om rasism vilken en del av kritikerna har menat.

Läs gärna intervjun i sin helhet, där ger Makode sin bild av kulturministern också. 

Bild fr Makode Lindes FB-sida.

2 kommentarer

 1. Hans-Inge Smetana

  Konst eller konst-igt var mer att använda orden rät-t 🙂
  Och nog är det konstens syfte att beröra och få publicitet. Och det måste man ju säga att detta konstverk har fått. Men inte omprövar jag några värderingar för att jag sett detta kontverk. Jag tycker det är lika pinsamt som tidigare. Och jag är ju inte ensam i vårt land och vår värld att tycka så.
  Konstnärens syfte kan vara gott. Men satir kan lätt missförstås och det kan man nog konstatera att detta gjort.
  Du skriver egentligen inte vad du själv tycker. För inte kan du väl tycka att detta är ett bra sätt att lyfta fram kampen mot rasism, kampen att lyfta kvinnorna i de afrikanska länderna, kampen att minska förtycket i vår värld.
  Nog har konstnären fått publicitet men inte har de syften jag nämner ovan infriats om inte syftet bara var att få publicitet.

 2. Monica Wahlström

  Svar till Hans-Inge Smetana (2012-04-20 09:27)
  Jag tycker detta är ett mycket lyckat konstverk, då konstnärens syfte, att reflektera, att fundera över kolonialismen, slaveri, och även – om än i ett vidare perspektiv (alltså inte att själva konstverket eller konstnären skulle vara rasistisk) – rasism.

  Min poäng är också att denna konst har ett annat och viktigt syfte än att behaga. Om du frågar om jag tycker det är ”vackert” så, den frågan känns inte relevant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.