Monica Wahlström, Vännäs

Klartext angående återremiss

 Idag har VK publicerat vår debattartikel, och vi vill verkligen att medborgare i Vännäs ska få veta varför vi la ner vår röst.

Det framgår att vi noggrannt satt oss in i vad återremissen skulle innebära. Förnyad utredning – det definieras av majoritet VAD som ska utredas. (Idag är jag dessutom benägen att tro, att det tillägg som Johan Söderling kom med till beslutet vid KF – att uppdra åt samhällsbyggnadsförvaltningen att ta fram förslag på åtgärder för lokalerna– kanske ligger i linje med vad som skulle ha utretts…)

Vi tog också kontakt med chef för skolförvaltningen och ställde frågan – om uppdrag att lägga ner byskolor skulle ges till er i slutet av mars, skulle det vara praktiskt genomförbart? Skolchefen sa att det är snävt med nedläggning från februari men att det skulle vara ännu mer snävt om uppdraget kommer i slutet av mars. Skulle uppdraget ges ansåg han det ändå genomförbart. 

Att vara kommunalpolitiker handlar för mig mycket om att försöka se vad beslut får för verkan i praktiken. 

Kanske skulle återremissen ha gjort det än värre för föräldrar och barn? Det går inte att veta, men tänk om risken finns att du när du lämnar din byskola – som ska läggas ned – för sommarlov, inte vet var du ska ta vägen till hösten? Om förvaltningen inte har rimlig tid för planeringen? Att då vara med och ansvara för en förhalning, det vill inte jag! Därför är jag så angelägen om att förtydliga – majoriteten har lagt ett förslag i rekordfart, och de har fått mandat av väljarna att ihop med V genomföra sin politik. Även när det innebär att man inte ser till att ha medborgardialog, i en fråga som alla vet är het.

Vi vill inte delta i det beslutet. Vi vill heller inte riskera att ytterligare försämra genom att förhala. Detta är orsaken till vårt ställningstagande att lägga ned rösten. 

 

6 kommentarer

 1. Krister Andersson

  Att s, v och m skulle hantera en återremiss genom att obstruera den demokratiska processen och dessutom lägga in ett extra fullmäktigesammanträde är spekulationer som vi bara hört från er och kd. Om de ändå hade gjort just det så hade de med all tydlighet visat sin inställning till medborgarinflytande och kommundemokrati. Om de istället hade följt fullmäktiges beslut så hade vi fått tid till det underlag och den dialog som saknats. Nu stödde ni inte återremissen och får väl hoppas att någon förstår ert resonemang.

 2. Monica Wahlström

  Svar till Krister Andersson (2013-02-27 14:56)
  Alltså, jag ringde vår duktiga kommunsekreterare ett antal gånger innan KF och skaffade mig en ordentligt uppfattning om regler runt utlysande av extra fullmäktige. Du hörde väl också hur otroligt tydligt Johan Söderling var när han tryckte på att skolorna skulle läggas ned innan hösten 2013, i sitt inledningsanförande?

 3. Åsiktsmaskinen

  Att lägga ner en röst betyder att man tycker en fråga är så oviktig att man inte har någon åsikt.

  Att lägga ner en röst är att avsäga sig sin demokratiska rättighet.

  Tycker det är tragiskt att FP inte bemödar sig med att ha en åsikt.

  Rösta nej om ni inte vill något då för bövelen.

 4. Krister Andersson

  Det är väl ändå inte kommunsekreteraren som bestämmer vad s, v och m väljer att göra? Är det verkligen dessa antaganden som gjorde att ni inte stödde återremissen? Jag tror inte, och vill inte tro, att majoriteten i detta fall skulle ha offrat sin demokratiska heder genom olika krumbukter med kommunallagen, men vad som egentligen hade skett får vi ju aldrig veta. Vi fortsätter att bygga vår politik på vad vi vet och vad vi vill, istället på vad någon tror eller vad som kanske möjligen skulle kunna hända.

 5. Monica Wahlström

  Svar till Åsiktsmaskinen (2013-02-27 23:00)
  Där har vi olika åsikt! Med de anföranden vi gjorde, så blev det till en tydlig politisk handling att lägga ned rösten.

  Att man ser olika på den saken, det kan jag förstå. Det hör liksom politiken till!

 6. Monica Wahlström

  Svar till Krister Andersson (2013-02-28 08:44)
  Har jag någonsin antytt att kommunsekreteraren bestämmer någonting alls? Däremot är hon mycket påläst och kan informera om diverse skeenden och scenarier som kan vara viktiga att ha med sig, då det är många och krångliga formalia som kan påverka på olika sätt. Ibland till och med på sätt man inte tänkt sig…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.