Årets första nymåne!

nymåne_IMG_1299
Det är få naturfenomen som fascinerar mig mer än månens olika faser. Barhänt i den 17-gradiga kylans snålblåst kunde jag inte låta bli att föreviga nymånen i morse. Jag tror det är en mycket ursprunglig känsla hos oss människor att bli förundrade över varför månen samtidigt som den ändrar sin bana över himlavalvet även förändras utseendemässigt. Och trots att vi idag vet exakt varför detta sker blir vi lika fascinerade varje gång månen är synlig på himlen. Det faktum att det nya året börjar med nymåne kanske är ett tecken i skyn på att något nytt ska ske även här nere på Jorden, jag hoppas iallafall på det.
Gomorron!

Etiketter: , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Roland Larsson

  Hej Pär!
  Fantastisk bild på månen. Vad har du använt för objektiv/brännvidd? Försökte själv fota månen genom ett spegelteleskop när vi bodde där uppe (Långvattnet) – men med ganska uselt resultat. Fick bättre resultat då jag långtidsexponerade galaxer och liknande. En helt fascinerande hobby, som jag provade med mycket enkel utrustning redan som 13-årig yngling. Bor numera i Rundvik och har svårt med störande ljus (gatljus, fabriksljus mm.) för att köra igång astrofotograferingen igen. Får väl hålla tillgodo med norrsken och liknande. Kul att du är igång med bloggen igen och hoppas du får en fin fortsättning på det nya året, och att du fortsätter visa dina fina bilder från Brattsbacka och dess omgivningar.

 2. Pär Andersson (inläggsförfattare)

  Hej Roland! Jag har ju som du vet inga problem med störande ljus här i Brattsbacka. Min utrustning är en Canon 600D och ett Canon-objektiv (EF 100-400/4,5-5,6L IS USM). Använder ibland endast auto-funktionen men oftast får jag minska exponeringstiden för att inte överexponera. Tack för de uppmuntrande orden och ha en bra fortsättning på det nya året.

 3. Sonja Nordström

  Om inte jag tar fel brukar nymånen ligga åt andra hållet. Som ett , (komma)? Jag tycker att det här fina bilden på månen ser ut som en måne i nedan 😉 Hepp!

 4. Sonja Nordström

  Visst är detta en måne i nedan. Trodde en nymåne var som ett , (komma) som den visar sig nu. 🙂

  • Pär Andersson (inläggsförfattare)

   Du har så rätt Sonja, det är en nedanmåne på bilden. Jag var nog alltför exalterad i detta ögonblick…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.