”Den svenska modellen”, pyttsan!

…”Forskning visar att tillit är den mest grundläggande faktorn för att gemensamma regleringar som gynnar ett flertal ska kunna etableras och upprätthållas.”… saxade jag ur ”Den svenska modellen”, en publikation från det samhällsbärande partiet som Umeås kommunalråd häromdagen puffade för i sin blogg. Men – får man döma av de två senaste avslöjande i denna tidning har ovanstående nyckelmening undgått den gode politikern eller också skiter han i den. Den famösa utförsäljningen av allmännyttiga bostäder där det politiska etablissemanget undanhållit planerna på utförsäljning är ett flagrant exempel på att man helt enkelt struntat i medborgarnas tillit till kommunens beslut. I samband med beslutet talades det också högtidligen om att den blivande ägaren skulle vara pensionsfonder med långa perspektiv. I själva verket avslöjades senare att en norsk fastighetsmogul har det sista ordet i ägarkretsen genom sin dominerande ägarpost i ett bakomliggande bolag där värdet på bolagets innehav aktierna obönhörligt styr över framtida beslut angående de lägenheter bolaget förfogar över.
Tilliten från stadens medborgare lär heller inte att öka nämnvärt när man i dagens VK läser historien om hur ”politiken” förmodas ha beordrat kommunens tjänstemännen att stoppa de långt gångna planerna på den efterlängtade strandpromenad som skulle sammanlänka gångvägarna öster och väster om den centrala gräddhylla där stadens mest prominente politiker nyss satt ned sina bopålar. Det bevingade uttrycket Staden mellan broarna kommer således även fortsättningsvis enbart att gälla Umeälvens norra strand, den södra stranden förblir i med pampens order enbart Gräddhyllan mellan broarna.

Gomorron!

En kommentar

  1. Roland Larsson

    Det är nog inget att fundera över. Kommun-eller statsmakt har nog redan funderat en del över hur de ska göra. Situationen är hur som helst rätt hopplös. Hur kan vanliga medborgare protestera? Slänga sig framför bussen, om det nu finns någon buss i området. Skriva insändare, bli politiker, göra skillnad, vad ska vanliga människor göra för att bli hörda?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.