Gör FN:s funktionsrättskonvention till lag i Sverige!

Barnkonventionen har blivit lag i Sverige. Nu tycker jag att det är det dags för att funktionsrättskonventionen också blir det.

Liberalerna har varit drivande till exempel för att exempelvis genomföra LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och personlig assistans, samt för att utvidga diskrimineringslagen till att också omfatta bristande tillgänglighet. Personer med funktionsnedsättning glöms dock ofta bort även av oss i den allmänpolitiska debatten.

Funktionshinderpolitik är inte en fråga om att tillgodose särintressen utan om ett allmänintresse som berör oss alla och en fråga om mänskliga rättigheter. Gång på gång får vi se hur funktionsnedsattas rättigheter inskränks och det är dags att dra i handbromsen tycker jag.

Även om Sveriges ratificering av konventionen sedan 2009 innebär att rättigheterna i konventionen ska följas, går svenska lagar före. Det innebär att människor inte alltid får sina rättigheter tillgodosedda, då svenska lagar inte alltid lever upp till konventionen. Till exempel ser vi hur människor som har stöd enligt Lagen om särskilt stöd till vissa funktionsnedsatta (LSS) och Socialtjänstlagen riskerar att få sina stöd indragna eller försämrade om de flyttar från en kommun till en annan, hur hjälpmedel kostar olika mycket i olika regioner och möjligheter att få rätt till färdtjänst skiljer sig åt i olika regioner. Så skulle det inte se ut om konventionen blev svensk lag.

 

Här är några liberala argument för att göra FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, även känd som funktionsrättskonventionen, till lag i Sverige:

  1. Respekt för individuell frihet: Liberalism betonar individens rättigheter och frihet. Genom att införa funktionsrättskonventionen som lag, erkänner man och skyddar de individuella rättigheterna för personer med funktionsnedsättningar på ett sätt som främjar deras frihet och självbestämmande.
  2. Jämlikhet och rättvisa: Liberaler värderar principen om likhet inför lagen. Genom att göra funktionsrättskonventionen till lag garanteras personer med funktionsnedsättningar rättvis behandling och skydd mot diskriminering, vilket främjar jämlikhet inom samhället.
  3. Ökad tillgänglighet och deltagande: Funktionsrättskonventionen syftar till att öka tillgängligheten och deltagandet i samhället för personer med funktionsnedsättningar. Detta stödjer liberala värden genom att skapa en mer inkluderande och mångfaldig samhällsmiljö där alla har möjlighet att delta på lika villkor.
  4. Ekonomiskt och socialt engagemang: Att säkerställa att personer med funktionsnedsättningar har möjlighet att delta i arbetslivet och samhället i stort kan leda till ökad ekonomisk produktivitet och minskad beroende av offentligt stöd. Detta är i linje med liberala ekonomiska principer.
  5. Stärker rättsstaten: Att göra funktionsrättskonventionen till lag stärker rättsstaten genom att tydligt fastställa rättigheterna och skyldigheterna som gäller för personer med funktionsnedsättningar och samhället som helhet. Detta främjar rättssäkerhet och förutsägbarhet.
  6. Internationellt samarbete och anseende: Genom att ratificera och implementera funktionsrättskonventionen visar Sverige sitt engagemang för mänskliga rättigheter och internationellt samarbete. Detta kan stärka landets anseende och diplomatiska relationer.
  7. Stärker demokratin: Att ge personer med funktionsnedsättningar rättigheter och möjlighet att delta aktivt i samhället bidrar till en mer inkluderande och demokratisk nation.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se