Varför ska S ha tillgång till hyresgästers lägenhetsdörrar?

Nyligen tog en majoritet i Bostadens styrelse ett beslut om att under EU-valrörelsen lämna ut alla portkoder i Bostadens hyresfastigheter till politiska partier representerade i Umeå kommunfullmäktige. De som förordade detta ansåg att partiernas valarbetares tillgång till portkoder och därmed hyresgästernas lägenhetsdörrar, är viktigare än tryggheten för Bostadens hyresgäster.

Beslutet fattades utifrån ett initiativ drivet av styrelsens ordförande, Lena Karlsson Engman (S). Grunden för beslutet kan inte annat än tolkas som partipolitiskt och därmed tveksamt om det är till företagets och hyresgästernas bästa.

Det här beslutet drivet av S tycker jag är helt bisarrt. Särskilt när partiers tillgång till portkoder diskuterades senast inför valet 2022. Då tog Bostadens styrelse ett enhälligt beslut om att tryggheten för Bostadens hyresgäster ska gå före partiernas (läs Socialdemokraternas) till gång till hyresgästernas lägenhetsdörrar.

För oss som är insatta i partipolitik vet man att för S är dörrknackning deras paradgren, de bygger till största del hela sin valkampanj på dörrknackning. Men att inte respektera hyresgästers trygghet och att dessutom belasta Bostaden AB ekonomiskt (kalaset för portkoderna kostar nämligen skattebetalarna en kvarts miljon) gör mig illamående. Det är viktigare att få röster än att värna om hyresgästernas integritet alltså.

De borgerliga partiernas ledamöter i Bostaden AB, från Liberalerna Alf Molin, röstade emot beslutet om att lämna ut portkoderna till partier.

Som de säger själva i debattartikel i VK:

När partipolitiken smyger sig in i bolagssfären och dessutom på bekostnad av hyresgästernas trygghet såg vi ingen annan väg än att rösta emot beslutet. Portkoder ska bara lämnas ut till de som måste ha tillgång till trappuppgångarna, tryggheten måste gå före alla andra typer av argument. 

 

Jag är helt enig.

7 kommentarer

 1. brorson

  Detta håller jag med om. Jag tycker att sossarna, och andra partier, ska upphöra med oönskade och oanmälda hembesök. De kan ju bjuda in sig. Det finns ju porttelefoner. Man kan ju också skicka ut trycksaker med uppmaningar till mottagarna att be om hembesök. Eller boka tid i valstugan. Jag tror dessutom att sossarna lurar sig själva. Det blir lätt en envägskommunikation, där partimedlemmar tävlar med varandra om att ha gjort flest hembesök. S har helt tappat förmågan att lyssna in vad vanligt folk tycker och vill ha av politikerna, det som förr kallades ”fingertoppskänslan”.

  Dessutom säger jag bestämt nej till app-röstning och andra apkonster. Sverige hade för ett par decennier sedan välrdens förmodligen bästa valsystem. Det var inte ens straffbart att ifrågasätta valresultat, vilket det tydligen är i USA. Det behövdes inte. Försöken att hindra Trump från att kandidera visar att USA inte är någon demokrati. Man kan t.o.m. bli dömd att betala stora skadestånd till tillverkarna av röstmaskinerna, om man ifrågasätter deras tillförlitlighet. Blir det stora skadestånd till Elon Musk om man ifrågasäter app-valens tillförlitlighet – förutsatt att han är leverantören av apparna?

  Det är visserligen bra med ett högt valdeltagarnde, men det får inte överordnas målet att väl-informerade väljare vet vad de röstar på. Man ska inte logga in på ett ”trollkonto” och sedan trycka på en app, som om det gällde att betala parkeringsavgift. Nej, jag tycker inte att ”trollkonton” ska stängas ner, men det behövs kanske en viss uppstädning. Den verkliga skandalen är att man inte kan titta på TV4:s skandalprogram utan att skapa ett ”gratiskonto” för att se programmet ifråga. Varför får man inte titta anonymt? Handlar det om någon form av åsiktsregistering?

  Riksdags-, landsings- och kommunavalen 2022 var så illa planerade, så att det var en ren skandal. med långa köer långt efter vallokalernas ordinarie stängningstid. Dessutom tar regeringsbildningen efter valen alldeles för lång tid. Jag föreslår:
  1) Tillåt bara en valsedel per parti för varje val.
  2) Flytta valdagen till lördag.
  3) Låt den senaste före valet valda talmannen sköta regeringsbildningen, det sista han gör, innan ny talman väljs. Då kan hon / han kalla partiledarna till ett första möte redan under söndag eftermiddag.
  4) Den nyvalda riksdagen ska samlas till sitt första möte redan under torsdagen i veckan efter valdagen.
  5) Ny talman väljs så snart den nyvalda regeringen har tillträtt.

  Slutligen tycker jag att reglerna för folkomröstningar ska ändras, så att anordnandet av en folkomröstning ska beslutas av riksdagen med kvalificerad majoritet och vara bindande under tio år framåt. När de tio åren har gått, ska riksdagen vara fri att ta vilket beslut den vill i samma fråga, med enkel majoritet. Innan de tio åren har gått ska resultatet kunna upphävas endast genom en ny folkomröstning i samma frågan eller med minst 3 / 4 -dels majoritet av samtliga riksdagsledamöter.

  • hannalun (inläggsförfattare)

   Hej Brorson,

   Det var intressant att läsa din kommentar. Jag ska begrunda det du skriver. En del håller jag med om, andra saker inte. Men helt klart behövs någon form av förändring!

   • brorson

    Så, du håller inte med om allting, som jag har skrivit? Tja, det är ju därför vi har ett flerpartisystem. För att inte alla tycker lika. Rätten att inte hålla med, ska vi slå vakt om. Men mångfalden av åsikter ska också komma till uttryck i valresultaten. Och det har inte främjats av de förändringar, som har genomförts speciellt under det senaste valet. Därför tycker jag att vi ska återgå till den ordning, som gällde tidigare. Däremot måste proceduren vid regeringsbildningen förändras, så att den nya regeringen kan tillträda tidigare. Och så att tiden med interimsregering med begränsade befogenheter blir kortare.

    Det svenska systemet med samma dag (september vart 4:e år) har både för- och nackdelar. Jag anser inte att detta ska ändras, så att även mandattiden efter ett extraval blir fyra år. Men jag tror att benägenheten att utlysa nyval blir mindre om regeringsbildningen efter senaste ordinarie val, har dragit ut på tiden. Och om även regeringsbildningen efter extravalet också befaras komma att dra ut på tiden. Utan dessa negativa aspekter hade det kanske varit naturligt att utlysa extraval efter bråket om SD:s s.k. trollkonton,

    Vad gäller giltigheten hos en folkomröstning, tycker jag att den ska vara beslutande, men inte för all framtid. Om riksdagen har beslutat att en folkomröstning ska hållas, ska riksdagen respektera folkets beslut, såvida inte något som inte kunnat förutses har inträffat. Dessutom tycker jag att det bara ska finnas två alternativ att välja mellan, ja eller nej, till ett visst förslag.

 2. Leif

  Ja folk som bor i hyresrätter, det är ju inte liksom bänghögerns väljarkår. Såklart behöver inte ni access till dom. Villorna era väljare bor i kan ni ju bara gå fram till, liksom.

  Idiothögern slår till igen, fortsätt krama nazister istället!

  • hannalun (inläggsförfattare)

   Hej Leif på Mariehem,

   Senast jag kollade så bor det liberaler även i hyresrätter liksom socialdemokrater i villor. Varför ber du mig att krama nazister? Det var inte en vidare konstruktiv kommentar tycker jag av dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se