Jag tar till mig av bristerna som IVO identifierat

Igår hade individ- och familjenämnden sammanträde. På dagordningen fanns en punkt som engagerat många, framför allt lokalmedia. Punkten gällde ett yttrande till IVO.

När IVO påpekar brister i handläggningen i enskilt ärende så är det allvarligt. Jag som en av nämndens ytterst ansvariga politiker tar det på allvar. Med detta sagt vill jag beklaga och be om ursäkt för de brister som påpekats av IVO och de skador det kan ha åsamkat den berörde/berörda. För mig som politiker ligger sedan tidigare fokus på de åtgärder nämnden vidtagit och jag känner mig trygg med att vi har utvecklat våra rutiner och ska fortsätta att göra det. Detta kommer jag att följa upp.

I socialtjänstens system passerar flera tusentals ärenden årligen, exempelvis orosanmälningar som sedan leder till utredningar. I de allra flesta fall gör vi rätt, i vissa fall har vi gjort fel. Det viktiga är att åtgärder vidtas vid upptäckta brister för att minimera risken att något liknande ska ske igen. Jag förstår om det finns en minskad tillit till socialtjänsten och till er som känner detta så vill jag säga att jag beklagar det. Jag vill betona att Umeå kommuns medborgare ska känna sig trygga med att ta hjälp och stöd av socialtjänsten. För mig är det jätteviktigt.

Jag vill också som oppositionspolitiker och vice ordförande i nämnden ta tillfället i akt att klargöra att jag inte ser någon anledning till att göra politiska poäng av ett sådant här enskilt ärende och då gentemot ordförande Andreas Lundgren (S). Jag säger detta då jag uppfattat att det hos vissa finns en förväntan att jag som vice ordförande ska göra det. Jag vill betona att ordförande och jag tycker olika om mycket och jag driver och kommer att driva politik när det finns skäl att göra det. Men när det kommer till enskilda ärenden finns det vad jag uppfattar en helt annan konsensus oss politiker emellan.

Nu har IVO sagt sitt. Förvaltningen har omfamnat IVOs synpunkter och utvecklat sina rutiner liksom nämnden som helhet. Punkt. Med det sagt önskar jag nu att nämndens medarbetare får lugn och ro att utföra sitt viktiga arbete.

Jag vill även ta tillfället i akt, liksom jag säger i artikeln i Folkbladet, att IVO är den tillsynsmyndighet som har i uppdrag att granska enskilda ärenden. Det gäller inte enbart individ- och familjenämnden i Umeå kommun utan det gäller alla socialnämnder i hela landet. Argumentet att ta in en oberoende extern granskare för att granska enskilda ärenden är enligt min mening inte görbart då det finns flera juridiska knepigheter i detta. Framför allt kring sekretessen. Jag tänkte återkomma till detta i ett senare inlägg på bloggen.

 

 

Länkar:

https://www.folkbladet.nu/2023-09-20/politikerna-om-ivo-kritiken-beklagligt-b2d0c

https://www.vk.se/2023-09-20/vi-tar-till-oss-av-ivos-kritik-60196

 

2 kommentarer

  1. Johan Eriksson

    Jag tycker att det är mycket politikersvammel från dig. Du beklagar och ber om ursäkt till alla berörts och som farit illa. Räcker det att be om ursäkt via en blogg tycker du? Jag tror du inte har en aning om HUR illa människor har drabbats av detta och vilka ringar det har skapats. Naturligtvis ska du och övriga i nämnden be personligen om ursäkt. Det är det enda rimliga. Jag tänker bland annat på de två socialsekreterarna som agerade visselblåsare. Kommunen köpte ut!!! dessa två för att de var omöjliga och hade begått tjänstefel. Uppenbarligen har dom inte begått något fel..så varför ett utköp? Hur tror du dom mår av att bli svartmålade av både tjänstemän och politiker i Umeå kommun? Politiker som dessutom lovordade deras rakryggade agerande och som lovade att de skulle få skydd. Det var trots allt pga dessa två som allt kom upp till ytan och som ledde fram till IVO:s granskning.

    Det här att det råder konsensus mellan er politiker i nämnden är ju ingen hemlighet. Att du säger det öppet är ju bara en bekräftelse på att så är fallet. Det är bara så tragiskt. Man kan ju faktiskt överhuvudtaget inte se någon skillnad mellan partierna. Det är som en stor geggig klump. Du som oppositionspolitiker måste väl våga gå emot ordföranden, inte krypa för honom. Vad är det annars för mening med att ha en opposition?
    Angående extern utredning eller inte så kan det väl vara så att man inte alltid kan ta in en extern utredare, men i detta fallet så kändes det ju ganska glasklart att ta in en sådan med tanke på omfattningen av denna skandal. För det är en skandal utan dess like. Dels för flickan, för pappan och för socialsekreterarna. För socialsekreterarna är det en arbetsrättslig skandal där deras fack menar att de blivit ”vidrigt” behandlade av Umeå kommun, alltså den kommunen du företräder. Och eftersom det råder konsensus mellan er politiker så kan du ju inte säga att du inte har något att göra med hur de blivit behandlade.

    • hannalun (inläggsförfattare)

      Hej Johan,

      Du ställer många frågor som jag tyvärr inte kan ge svar på rådande sekretessen. Vad gäller de utköpta socialsekreterarna kan jag heller inte ge någon åsikt då jag dels inte var vice ordförande under den tiden och dels för att det jag vet kring det arbetsrättsliga efter att jag klev på uppdraget är det sekretess på.
      Du behöver vända dig till ordförande alternativt socialdirektör för att få de mest uttömmande svaren i guess.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se