Varför är jag frånvarande från morgondagens fullmäktigesammanträde och vad anser jag om motionen från C? 

 

Imorgon på fullmäktige kommer det att hållas en debatt om en motion från C som rör individ- och familjenämndens verksamhet. Jag hoppas att debatten kommer att hålla högt i tak och vara nyanserad. Eftersom jag inte kan delta på fullmäktigesammanträdet så vill jag här vara tydlig med mina tankar kring motionen.

I juni behandlades motionen i individ- och familjenämnden där en enhällig nämnd avslog den. Förra veckan var motionen uppe i kommunstyrelsen (KS) och efter votering var det endast S och MP som röstade för avslag, medan Liberalerna avstod från att lägga en röst. Arbetarpartiet (AP) ingår inte i KS så om motionen kommer att antas av kommunfullmäktige hänger på hur ledamöter inom L och AP kommer att rösta i kommunfullmäktige den 25 september. S och MP har 28 av fullmäktiges 65 platser.

 

Jag har i intervju i dagens VK sagt min ställning i frågan vad gäller motionen:

Hanna Lundin Jernberg (L), vice ordförande i individ- och familjenämnden, är förvånad över de partier som röstade för bifall av motionen.

 

– Det är andra politiker som sitter i KS än i nämnden och jag tror att de är ute på hal is att ta politiska poänger i den här typen av ärenden, säger hon, som inte har möjlighet att delta vid måndagens fullmäktigesammanträde.

 

Hur Liberalerna ska rösta kommer de att ge besked om på fullmäktigemötet. Om Hanna Lundin Jernberg hade deltagit skulle hon ha lagt ner sin röst.

 

– Jag upplever att ett bifall till motionen är ett misstroende mot hela nämnden. I och med att vi gjort en omfattande utredning av arbetsmiljön, och jobbat med att förbättra rutiner, så förstår jag inte poängen. Gör man det här för att sätta dit nämnden för våra tidigare beslut?

 

Lundin Jernberg känner oro inför vilka konsekvenser ett bifall till motionen kan få.

 

– Jag har mottagit mejl i en aggressiv hotfull ton där det står att ”om jag inte bifaller motionen i fullmäktige så kommer jag att bli påverkad av det under lång tid framöver”.

 

Påtryckningar och kritik mot socialtjänsten har ökat vilket, enligt Hanna Lundin Jernberg, kan få svåra konsekvenser.

 

– Det kan bli så mycket att politiker och förvaltningen inte kan utföra sitt uppdrag och ge det stöd som människor behöver. Jag värnar om förvaltningen som har det tufft just nu och behöver lugn och ro.

 

Kan det inte vara bra med en oberoende granskning så att ni en gång för alla får klarhet i om den kritik som riktas mot socialtjänsten har någon bäring?

 

– Det finns absolut en poäng i det, men jag är tveksam till om det är juridiskt möjligt eftersom ärenden som är tänkt att granskas lyder under sekretess. Jag tror inte heller att förvaltningen efter en ny utredning får lugn och ro. Om politiker fortsätter kräva externa utredningar i den här typen av ärenden så tar man samtidigt ifrån nämnden det uppdrag som fullmäktige har delegerat till oss. Trots allt var vi totalt eniga i nämnden i juni när motionen var uppe där, säger Hanna Lundin Jernberg.

 

Det jag vill betona är att jag inte räds en oberoende extern granskning och något som jag uppfattar att förvaltningen heller inte gör men vi behöver hålla lite olika tankar i luften här samtidigt och jag är intresserad av vad själva syftet är med motionen.

Min tolkning är att Anna-Karin Sjölander (C) precis som hon säger i artikeln är intresserad av att granska ärenden för att hon säger att det har varit hög personalomsättning tidigare och pekar på bristande arbetsmiljö och otrygghet bland socialsekreterare. Vad har det med handläggning vad gäller barnens bästa i fråga om umgängesbegränsning? Här känner jag att trots att jag är oppositionspolitiker och vice ordförande i nämnden och som ska granska den styrande majoritetens styrning av nämnden behöver säga ifrån även till en av mina Alliansen-kollegor.

Jag tycker att man är ute på hal is om man skriver en motion som hänvisar till saker som har hänt för två år sedan. Min uppfattning efter att senaste året ha pratat med olika socialsekreterare och facklig representant är att det råder en stabilitet på utredningsenheten vilket nämnden även fick berättat för oss på januarisammanträdet när vi fick tillbaka den kartläggning vi gjorde av arbetsmiljön. Sedan tror jag med anledning av resultatet av JO:s granskning av de olika socialnämnderna att alla kommuner i hela landet skulle få påbackning gällande detta. Barnkonventionen implementeras i full fart i alla kommuner. Exempelvis har individ- och familjenämnden även förstärkt arbetet med att rekryterat en barnrättsstrateg. JO-kritiken mot de socialnämnderna som JO valde ut är dessutom underlag som nämnden redan arbetar med och inväntar återkoppling från förvaltningen om.

 

Men nåväl, om KF bifaller motionen och sedan låter nämnden få lugn och ro är jag minst lika nöjd. Min oro är att det blir motsatsen. Att det kommer att komma fler propåer från ledamöter i KF om att granska nämndens olika delar. Då ser jag framför mig en individ- och familjenämnd som aldrig kommer få lugn och ro att arbeta och utveckla det viktiga arbetet nämnden har. Då ser jag framför mig en massflykt av både socialsekreterare, chefer och nämndspolitiker och det om något kommer att påverka vårt arbete att skydda våra mest utsatta, våra barn.

 

Varför kan jag inte delta på fullmäktigesammanträdet imorgon?

Precis som det står skrivet i artikeln kan jag tyvärr inte närvara vid fullmäktigesammanträdet imorgon. Anledningen är att jag genomgår en IVF-behandling hos en klinik på annan ort och med blev uppringd tidigare i veckan om att jag med kort varsel behövde infinna mig på kliniken i fredags och fram till onsdag kommande vecka för för att slutföra behandlingen. 

Jag tycker det är väldigt synd att jag missar debatten, dels för att jag vill ge min åsikt i frågan vad gäller motionen och dels för att jag kan tänka mig att någon politiker kommer att dra upp mitt namn i debatten då jag tagit ställning i frågor som rör motionen. 

Med detta vill jag således dementera alla eventuella rykten av att jag skulle vara frånvarande från fullmäktige på grund av rädsla att stå upp för eventuell kritik mot mina uttalanden eller dylikt.

Jag har även en interpellation och en enkel fråga som tyvärr kommer behöva bordläggas till nästa fullmäktigesammanträde i oktober pga min frånvaro. 

 

Övrig info: Alf Molin (L) är den politiker som ersätter mig på morgondagens fullmäktige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se