Bra att SiS ska göras om men mer krävs!

 

Välkommet besked igår av regeringen och SD att man gett i uppdrag att reformera den statliga barn- och ungdomsvården som drivs av myndigheten Statens institutionsstyrelse, SiS. Jag vill först säga att jag tycker att det  är verkligen helt makalöst vad mycket regeringen åstadkommit hittills under mandatperioden. Jag känner en stolthet att ingå i en regering som gör verkstad av det som väljarna gav oss mandat att göra. Precis som en regering ska göra.

Liberalerna har under lång tid drivit frågan om att reformera SiS så det är glädjande som partiföreträdare att se det bli verklighet.

Så nu kommer en utredningen göras som ska föreslå en reformerad verksamhet, för en trygg och kvalitativ vård för de barn och unga som placeras inom den statliga ungdomsvården. Utredningen ska presenteras i april 2025.

Utredningen ska bland annat:
– Analysera orsakerna till bristerna i vårdkvaliteten.
– Analysera och föreslå vilka kärnuppdrag verksamheten ska ha.
– Analysera hur kompetensen och lämpligheten hos all personal kan
säkerställas
– Föreslå ett nytt namn på myndigheten

Jag vill dock höja ett varningens finger. Jag hoppas nu att det inte blir en ny myndighet med samma innehåll men med ”nytt namn” som presenteras våren 2025. Grejen är den att jag tror det inte är så enkelt som att reformera endast den statliga ungdomsvården. Vårdkedjan bestående av kommunernas och regionernas barn- och ungdomsvård (BUP) behöver också reformeras. Allt hänger ihop.

Sedan är det så här. Jag kan delvis dela bilden av att SiS får oförtjänt mycket kritik då hela barn- och ungdomsvården fallerat. Kommunerna och BUP ska ha sin beskärda del av kritiken också. Allt handlar inte om SiS och att det är SiS fel. Lagstiftningen har halkat efter överallt. SiS, HVB-hemmen, BUP – INGA av dessa aktörer har en lagstiftning och ett uppdrag som täcker upp det som en modern barn- och ungdomsvård behöver täcka. Lagstiftningen som reglerar dessa aktörers befogenheter behöver bli mer elastisk. Om kommunerna och BUP hade möjlighet att göra sina uppdrag bättre och initierat insatser i rätt tid så behöver ungdomar inte ens hamna på SiS. Därför behöver man se till helheten och hela vårdkedjan.

Mina tankar går i detta till om det kanske bästa av allt är att förstatliga hela barn- och ungdomsvården, både den kommunerna ger och regionerna genom BUP samt SiS. För att få det här omtaget som man menar behövs. På så sätt kan man även få en mer jämlik och rättssäker vård i hela landet, något som exempelvis små kommuner har svårt att lyckas med i jämförelse med en stor kommun.

Jag kommer skriva mer om detta. Fortsättning följer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se