Liberalerna för en politik med hjärta och hjärna

I dagens Västerbottningen har Liberalerna Umeås fullmäktigegrupp en insändare publicerad som handlar om de frågor som partiet satte högst på agendan inför valet 2022 och som vi vill driva under mandatperioden.

I hela vårt Umeå vill Liberalerna att det ska det både löna sig att utbilda sig, arbeta och driva företag, men också finnas ett socialt trygghetsnät som fångar upp när man behöver hjälp eller stöd i livet. En politik med både hjärta och hjärna.

Som nybliven gruppledare ser jag fram emot att sätta Liberalernas frågor ännu tydligare på dagordningen. Det är snart dags för andra halvlek i pågående mandatperiod så det är dags att kavla upp ärmarna.

Insändaren i sin helhet:

Efter snart halva mandatperioden finns det anledning att diskutera de frågor som Liberalerna i Umeå satte högst på agendan inför valet 2022 och som vi vill driva under mandatperioden.

Vi befinner oss i ett allvarligt globalt säkerhetsläge med en fullskalig väpnad invasion av ett europeiskt grannland. Putin uttryckte synpunkter på Sveriges och Finlands säkerhetspolitiska vägval. Det har resulterat i att Sverige äntligen valt att gå med i NATO vilket varit en fråga som Liberalerna drivit längst av alla partier i riksdagen. Detta stärker helt klart vår säkerhet och trygghet även i Umeå.  I kommunfullmäktige har Liberalerna med anledning av detta  lyft frågor om hanteringen av den höjda terrorhotnivån och föreslagit inrättandet av tjänsteperson i beredskap.

Den drogrelaterade organiserade brottslighetens utbredning drabbar också Umeå där unga utnyttjas av kriminella gäng. Det har arbetats mycket hårt från polis, socialtjänst och skola för att begränsa utvecklingen men polisen konstaterar tyvärr att vi nu kommit till ett allvarligare läge. Umeåliberalerna har motionerat i frågan där vi skyndsamt föreslår att man utformar en övergripande handlingsplan för att minska risken att barn, unga och unga vuxna dras in i kriminalitet.

Vid valet 2022 förde Liberalerna fram ett antal förslag som kan bidra till det förebyggande arbetet. Vi liberaler vet att nyckeln till att förebygga så unga inte hamnar snett är att stärka resurserna för elevhälsa och stödja elever med olika behov. Vi vill även se en utökad satsning på resursskolor och skolsociala team på alla kommunens grundskolor. En lyckad skolgång är en av nycklarna till framgång i vuxenlivet.

Men vårt engagemang sträcker sig också bortom skolans gårdar . Vi ser värdet av kultur och fritid för att engagera och stötta unga. Genom att investera i kulturskolan och idrottsföreningarna skapar vi en meningsfull arena  att växa och utvecklas i för ungdomar. För att garantera att unga ges en arena så de kan vara delaktiga i de beslut som rör dem  har vi dessutom fört fram frågan om inrättande av ett ungdomsfullmäktige i Umeå.

Liberalerna har länge visat att vi prioriterar äldreomsorgen. Vi kämpar för en tydligare kommunal strategi för bättre arbetsvillkor och kompetensförsörjning för att säkerställa en värdig vård för våra årsrika.

Att locka och behålla talanger i kommunen är också centralt för vår framtid. Genom att öka tillgången till bostäder och skapa relationer med studenter under deras utbildning vill vi göra Umeå till en ännu attraktivare stad att leva och arbeta i. Därför anser vi att kommunen behöver lägga in en högre växel. Det kommer också bidra till att underlätta kompetensförsörjningen inom offentlig sektor och näringsliv.

Av de borgerliga partierna är Liberalerna det parti som har störst hjärta för miljöfrågor. För att våra barn och barnbarn ska kunna växa upp med samma möjligheter som vi har idag anser vi att vi måste skydda ekosystemen och värna den biologiska mångfalden. Vi menar därför att alla i Umeå behöver bidra och hjälpa till med att ställa om mot ett grönare klimatliv. Vi vill också se en stadsälvspark med Umeälv i centrum som ska vara centrala Umeås blågröna lunga och fungera som en yta för rekreation och biologisk mångfald.

Det finns många brännande frågor att ta tag i förutom de som nämnts. I hela vårt Umeå vill Liberalerna att det ska det både löna sig att utbilda sig, arbeta och driva företag, men också finnas ett socialt trygghetsnät som fångar upp när man behöver hjälp eller stöd i livet. En politik med både hjärta och hjärna. Vi kämpar för att varje enskild människa ska ha makten över sitt eget liv, kunna göra sina egna livsval och fatta sina egna beslut i vardagen. Allt naturligtvis med ett stort samhällsansvar. Det är frihet, och det är vad liberalism handlar om.

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se