Fördjupa samarbete mellan Umeå och Taiwan

Liberalernas Umeås fullmäktigeledamöter har skickat in en motion till fullmäktige där vi yrkar på att kommunstyrelsen ska få i uppdrag att utreda möjligheten att fördjupa relationen med Taiwan genom ett tydligt tematiskt partnerskapsprojekt eller vänortsavtal.

Mer om detta skriver jag och Anders Norqvist tillsammans med en av Liberalernas toppkandidater i EU-valet Simona Mohamsson i debattartikel hos Västerbottens-Kuriren.

”Vår inställning är enkel: Umeå ska alltid sträva efter att etablera sina samarbeten och utveckla utbyte med städer som inte bara delar utmaningar och intressen med Umeå utan som också står för demokratiska värden och respekterar mänskliga rättigheter.
Kinas upptrappade aggressioner mot demokratin Taiwan måste mötas av den fria världens solidaritet och fördjupade lokala samarbete”

Umeå kommun liksom resten av Sverige är exponerat för kinesiska intressen. Den senaste tidens uppvaknande och påbörjade kursändring i EU och Sverige kommer att få konsekvenser för Umeå. Kinas upptrappade aggressioner mot demokratin i Taiwan måste mötas av den fria världens solidaritet. Därför är det dags för Umeå att fördjupa vänskapen med demokratin Taiwan. Vi har därför lämnat in en motion till Umeå kommunfullmäktige om ett förslag att etablera ett fördjupat samarbete mellan Taiwan och Umeå kommun.

Umeå har sedan tidigare ingått vänortsavtal med ett antal städer runt om i världen, däribland Kina, även om intensiteten i kontakterna varierat. De samarbeten som funnits med städer i Ryssland och Kina är numera avslutade.

Umeå är en stad som är öppen för världen och de internationella relationerna med andra demokratier är viktiga för framtiden. Sverige har redan goda handelsförbindelser och akademiska utbyten med Taiwan så vi anser att samarbeten med ett högteknologiskt land som Taiwan skulle kunna bidra till Umeås utveckling på ett positivt sätt.

En kommentar

  1. Basic Rules

    Snälla nån.. sätt dig in i historien då skulle du inte kräva detta !

    Taiwan är både av USA och FN kinesiskt territorium, en del av fastlandskina.
    Taiwan är således ingen självständig stat, att sen USA i handling gör något helt anna än låta kineserna själva sköta sig, är inget annat än sätta pinnar i hjulet för Kina, samt kontroll i området. Denna plan går tillbaka till general MacArthur på 50-talt. Demokratin har det aldrig haft att göra med enbart militära – och strategiska intressen. Detta nämns aldrig i MSM då det inte pasar dagens agenda.
    Att sen Taiwan är en demokrati eller inte ska vi inte lägga oss i således, och sluta vara nickedockor för amerikanska intressen.
    Som Henry Kissinger en gång sa; ”USA har inga vänner bara intressen”.

    Mycket finns att hämta på US State Departments webbsite !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se