Med L i regeringen växlas jämställdhetsarbetet upp

Idag är det internationella kvinnodagen och dagen till ära har jag tillsammans med andra gruppledare i länet en debattartikel i VK tillsammans med jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

 

Här kommer artikeln i sin helhet:

Liberal feminism handlar om att varenda människa ska ha möjlighet att styra sitt liv. Det har vi tagit strid för sedan vi slogs för kvinnors rösträtt. Vi är stolta över att Sverige har blivit ett av världens mest jämställda länder, men det finns fortfarande mycket kvar att göra.

Jämställdhetsarbetet har på många sätt misslyckats på grund av den förra regeringens passivitet. Mäns våld mot kvinnor och annat våld i nära relationer är fortfarande ett omfattande samhällsproblem. Och hedersförtrycket är, trots år av löften från ledande politiker, fortfarande en skamfläck i vårt samhälle.

Med Liberalerna i regeringen ser vi till att vända utvecklingen. Lagstiftningen skärps, stödet till utsatta förbättras och myndigheternas arbete effektiviseras. Låt oss ge tre konkreta exempel:

1. Just nu genomförs ett skifte i rättspolitiken. Ett skifte från fokus på gärningsman till brottsoffrets behov av upprättelse och samhällets behov av skydd. Inte minst är en kraftfull kontaktförbudslagstiftning en viktig del när det kommer till att skydda kvinnor och barn från våldsamma män.

2. Regeringen tar på allvar tag i det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Bland annat ser vi till att förekomsten av barnäktenskap, tvångsäktenskap och månggiften kartläggs. Vi vidtar också åtgärder för att barn inte ska föras ut från vårt land mot deras vilja och vi ser till att med kraft bekämpa hedersförtrycket inom skolans värld.

3. Sist men inte minst. De öronmärkta summorna för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck överstiger tidigare regeringars öronmärkta satsningar inom jämställdhetspolitiken, såväl 2023 som 2024. I år avsätts 600 miljoner kronor för att vända utvecklingen.

Detta är bara några av många åtgärder som just nu genomförs för att öka friheten för fler. Att bekämpa mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck handlar om att bekämpa grova brott, men också om frihet, trygghet och jämställdhet. Det handlar om att stå upp för vårt öppna samhälle – i alla lägen.

Paulina Brandberg (L) Jämställdhetsminister

Hanna Lundin Jernberg (L) gruppledare Liberalerna Umeå

Victoria Hvirfvel (L) gruppledare Liberalerna Lycksele

Maria Lundqvist Brömster (L) gruppledare Liberalerna Nordmaling

Nicke Grahn (L) gruppledare Liberalerna Dorotea

Torsten Lundborg (L) gruppledare Liberalerna Åsele

11 kommentarer

        • hannalun (inläggsförfattare)

          Det har jag ingen exakt siffra på. När det kommer till myndighetsutövningen är det övervägande kvinnliga socialsekreterare. Detta speglar även studentpopulationen på landets socionomutbildningar där övervägande är kvinnor, men allt fler män läser till socionomer vilket är jättebra då det är önskvärt med fler män som arbetar som socionomer.

          • Kim.

            Jag kan avslöja för dig att det är 100% kvinnor som arbetar där och så har det varit i åtminstone 8 år.

            Det vore fräscht om Umeå kommun lever upp till vad statyn på torget symboliserar.

          • hannalun (inläggsförfattare)

            Vad jag uppfattat har man försökt anställa män men som jag sa är det få socionomer som är män så det finns en anledningen att könsfördelningen ser ut som den gör hos socialtjänsten runtom i Sverige liksom Umeå.

            För din kännedom har jag nyligen sett statistik gällande vårdnadsärenden hos enheten där vårdnaden rekommenderats tillfalla den ena föräldern ungefär 50/50 könsmässigt, dvs ungefär lika mellan mammor och pappor. Så det bör anses slå hål på spekulationer om att familjerätten endast dömer till mammans fördel.

  1. Kim.

    Vilken statistik är det, länk tack!
    Gäller den för Umeå, från när och hur ser statistiken ut innan?

    På vilka grunder kan du med säkerhet påstå att utan spårbarhet i form av inspelade samtal som socialtjänsten har med föräldrar och barn bedrivs rättsäkert?
    Det finns en anledning att polisen är ålagda att spela in deras förhör.

    De inspelningar som vi pappor har gjort i inkognito visar tydligt att graverande fakta för mammor aktivt undviks att sedan ta med i utredningar.

  2. Basic Rules

    Alla tre punkterna du tar upp är viktiga!
    Men att ha en jämlikhetsaspekt på dessa är obegripligt, det bara förtar det ädla syftet .
    Snarare är det rättvisan som ska utkrävas.
    Det är ett typiskt vänster fenomen, wokness som man kan kalla det när offret blir åsidosatt och brottslingar gullas med .

    • hannalun (inläggsförfattare)

      Hej!
      Om du fick bestämma, vad skulle du se för åtgärder för att förbättra jämställdheten?

      • Basic Rules

        Som jag ser det har vi nått väldigt långt vilket är bra !
        Men, som med alla andra ”projekt”, där man nått säg ”80% av målet” – ska man inte slänga ytterligare tonvis med resurser för att nå det ouppnåeliga 100 %.
        Jag skulle plocka bort ”jämställds ministeriet” och låta jämställdsarbetet vara en naturlig ”osynlig” del i helheten.
        Dvs mindre politisering och polarisering, ingen kvotering eller fribrev utdelas oavsett kön etc.
        Vid tillsättning av poster ska kön, etnicitet, religion naturligvis vara av underordnad betydelse, kompetens baserad på kunskap och relevant erfarenhet ska vara ledskärnan.

        Avveckla EU i nuvarande form så är problemet löst där, med dess enorma administration och byråkrati, den förändringen måste komma utifrån.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se