Liberalerna vill minska barns skärmtid

Det behövs en kulturförändring i samhällets syn på barns tillgång till skärmar. I skolan och på fritiden. Nätjättar som Snapchat och Tiktok måste börja jobba med föräldrarna – inte emot dem. Liberalerna agerar nu mot barns skärmberoende. 

Detta tycker jag är bra och det är lite tråkigt att det här har missuppfattats av många att det handlar om förbudspolitik. För mig handlar det om att uppmärksamma ett stort problem som är väl konstaterat bland inte minst forskarna som nu ser resultatet av alla beroende iPad/mobil-ungar. Min fundering är dock vad gäller föräldrar som också är beroende av sina mobiler. För om inte föräldrar som har samma beteende förändras, hur ska barn förändras då? Barn gör som vuxna gör.

Så därför är jag något skeptiskt till nattlås på mobiler som föräldrar föreslås nedan bestämma om men om inte föräldrar anammar samma sätt och frigör sig också från vår tids beroendeframkallande elektronik så tycker jag att det är problematiskt.

 

Men detta är sanningen:

För mycket skärmtid har negativa konsekvenser för barn. Skärmanvändningen bidrar till försämrad inlärning, sämre språkutveckling och koncentrationssvårigheter. Många föräldrar känner en oro över barnens skärmtid och i många hem är det en ständig källa till familjebråk.

Därför lägger nu Liberalerna i regeringen om politiken, med mobilfria dagar i skolan, lagstiftning för att alla elever ska ha rätt till skolböcker av hög kvalitet och stopp för ogenomtänkt användning av skärm i förskola och skola. Istället satsar vi stort på riktiga böcker till eleverna, barn lär sig bäst med papper och penna.

Skärm- och sociala medierberoende är på väg att bli ett folkhälsoproblem som drabbar barnen även utanför skolan.

Sociala medier tar mer och mer plats i barns liv – tre av fyra barn på lågstadiet använder sociala medier dagligen. I åldersgruppen 9-12 år använder 12 procent sociala medier mer än tre timmar per dag, en ökning med 400 procent sedan 2018 enligt Mediemyndigheten. Och forskarnas larm är att vuxenvärlden måste reagera.

 

Därför vill Liberalerna:

Sätta stopp för barns nattskrollande. För många barn fastnar i sociala medier istället för att sova på nätterna. Långt fler ungdomar lägger sig efter klockan 23 en vardag nu jämfört med hur det var på 1980-talet. Sömnbristen riskerar att leda till ökad psykisk ohälsa och sämre skolresultat. Därför vill Liberalerna ge föräldrar bättre verktyg till föräldrar genom att grundinställningen ska vara att stora plattformar, spel och streamingtjänster är nedstängda för barn nattetid om inte föräldrar anger något annat.

Att målsmans godkännande ska krävas för att barn ska gå med i sociala medier. Allt mer tyder på att för hög användning av sociala medier inte är bra för barn. Sociala medier är beroendeframkallande och fulla med skadliga ideal. Makten ska ligga hos föräldrarna, inte teknikjättarna. Liberalerna vill därför att det ska krävas målsmans godkännande för att gå med i sociala medier.

Inrätta en inrätta expertkommitté för att se över barns skärmanvändning. Efter inspiration av Frankrikes president Emmanuel Macron vill vi tillsätta en expertkommitté för att ta ett brett grepp om ungas skärmanvändning och nå en sund reglering av användning av skärmar för barn.

Mobilfria skoldagar. Mobilerna i skolan stör även när de inte används på lektionerna. Istället för att snacka med kompisarna och spela pingis fastnar många elever med näsan i mobilen. Vi vill att skolan ska vara en motvikt mot Tiktokhjärnan.

 

Läs mer:

L vill ha barnlås på mobiler – inga sociala medier efter klockan 23.00 https://sverigesradio.se/artikel/l-vill-infora-barnlas-pa-mobiler-inga-sociala-medier-efter-klockan-23-00

Liberalerna vill begränsa ungas användning av sociala medierhttps://www.dn.se/sverige/liberalerna-vill-begransa-ungas-anvandning-av-sociala-medier/

Nya råd: Små barn ska inte använda skärmar alls https://www.dn.se/sverige/nya-rad-sma-barn-ska-inte-anvanda-skarmar-alls/

Forskarlarm: Ta ifrån barnet mobilen på natten https://www.dn.se/sverige/forskarlarm-ta-ifran-barnet-mobilen-pa-natten/

Regeringen tar bort kravet på skärmar i förskolanhttps://www.dn.se/sverige/regeringen-tar-bort-krav-pa-skarmar-i-forskolan/

Grundskolan ska bli helt mobilfri
Tidöpartierna överens: Grundskolan ska bli helt mobilfri – DN.se

 

9 kommentarer

  1. brorson

    Bra initiativ av Liberalerna. Viktigt att slå fast att föräldrar bestämmer över sina barn under deras fritid. Inte bara skärmtid, utan även hur barnen ska vara klädda, Föräldrar har rätt att uppfostra sina barn i föräldrarnas egen religiösa övertygelse (Europakonventionen om mänskliga rättigheter).Detta gäller inte bara under fritid. Det är en kränkning av föräldrarätten att utsätta barn för ”kulturyttringar” som gör barnen osäkra på vilket kön de har.

    Föräldrars rätt att bestämma över sina barn gäller givetvis under ansvar. Men även omvänt. Samhällets rätt att bestämma över barn under skoltid och exvis under biblioteksbesök är också under ansvar – och respekt för föräldrarätten. När det kommer till barns självbestämmanderätt, ska den anpassas till barnets ålder och mognad. Barn ska inte ha samma rätt att bestämma över sig själva som vuxna.

    Skärmlås, som hanteras av föräldrarna under fritid och lärare under skoltid är bra, under förutsättning att grundinställningen ska vara låst kl 21 – 07. Föräldrars möjlighet till upplåsning ska vara under en begränsad tid och inte ”tills vidare”. I stället för att alla mobiler lämnas in vid skoldagens början och lämnas tillbaka vid skoldagens slut, ska läraren vid första lektionens början stänga av elevernas mobiler för alla utgående santal med undantag för 112 och andra nödsamtal. Det borde också vara möjligt för en elev att se uppringandes tel-nr (kan ju vara akut från en förälder). Läraren kan då tillfälligt låsa upp den elevens telefon.

    Det gäller nu att inte bara se risker med den nya tekniken, vilket i.o.f.s. är viktigt, utan även att se möjligheterna. Skolskjutningar förekommer tyvärr, och vem ska larma om läraren skjuts först. Ang-visitationszsonerm ska det vara tillrädesförbud för obehöriga på skolgårdar under skoldagen och i anslutning till denna. Det är självfallet bra om föräldrar och andra närstående hämtar barnen efter skoldagen, men de ska då vara skyldiga att visa legitimatiom för både polis och skolpersonal. Det händer ju att skolbarn bjuds på knark av medlemmar i kriminella gäng, för att barnen – när de blivit beroende – ska tvingas göra gentjänster.

    Ang dina farhågor för att barn tar efter föräldrar, som själva är skärmberoende. Jo, den risken finns, men man kan ju hoppas på att föräldrar skärper till sig själva, om de påminns om sitt ansvar för sina barn. Om fråga uppkommer om tvångsomhändertagande av barn enligt LVU av annan orsak, kan barnets skärmtid vara en del av utredningen som ”försvårande omständighet”.

    • Drutten

      Bara önskedröm att mobilberoende föräldrar skulle skärpa sig. Idag är ju även många äldre människor skärmberoende. Hade en f d bekant som jag umgicks med som när vi träffades på dagen för fika alltid hade mobilen som han tittade i . När jag sa det åt honom så blev han förargad och gick. Så de fika och pratstunderna tog slut. Mer än 2 år sen nu men jag är lika glad för det.

  2. sven

    Var finns idag föräldrars roll i uppfostran av sina barn ?? Det är dags för en uppryckning i uppfostran och föräldrar att ta lite av sin egentid och ägna åt sina barn. Det är för slapphänt idag och verkar som föräldrar förlitar sig på att andra ska uppfostra sina barn. När 12 -13 åringar springer runt i städer på nätterna är det nåt verkligt fel i uppfostran, dags att ge barnen regler som ska följas. Det har ingen dött av.

  3. Basic Rules

    👨‍👩‍👧‍👦 – bra, men var svårt hitta bland alla hbtq emojis, I just say..!

  4. Mique

    Hej Hanna! Jag instämmer i de flesta av dina och liberalernas inställning till ”skärmtid” för barn- och ungdomar! Tyvärr Hanna, så genererar ditt inlägg enbart kommentarer från HBTQ-fobiska kommentatorer. Signaturen ”Basic Rules” refererar ofta till rysk statskontrollerad media (Sputnik, Yandax och Telegram). Signaturen ”Brorson” är ökänd bland Vk-bloggarna för sina oändliga ”massiva väggar av text”, som endast syftar till att sprida desinformation. Mvh, Mique.

  5. brorson

    Det är bloggägarens exklusive rätt av avgöra om en kommentar ska publiceras eller ej. Det bestämmer inte ett troll, som sant eller osant, påstår att hen är invandrare. Men jag uppmanar dock bloggägarna att refusera kommentarer, som sprider oförskämdheter och förtal mot andra kommentatorer, och inte ens är ett genmäle mot något som den förtalade har skrivit. Det är särskilt illa, när trollet ifråga låtsas veta något om den, som hen förtalar.

    På vilket sätt är min kommentar, som står överst på det här kommentarsfältet, ”desinformation”? Och dessutom har jag inte sett den andra kommentatorn, som nämns, referera till ”rysk statskontrollerad media”. Personen i fråga har kanske själv tänkt ut sina åsikter, även om de i något fall skulle råka sammanfalla med ryska statens. Varifrån olika personer har fått sina idéer kan bara de själva veta, om de inte själva har avslöjat det.

    • Mique

      Snyggt jobbat ”Brorson”, ännu ett rejält klavertramp av dig! För en tid sedan utnämnde du dig själv till ”analytiker” och moderator på Petter Nilssons blogg, försöker du göra det samma på Hanna Lundin Jernbergs blogg? Med etikettklistrande, tjocka offerkoftor och vädjan om medlidande kommer du inte långt, du ska inte ”kasta sten i glashus”! Din funktion som målvakt på Petter Nilssons blogg är ingen hemlighet, inte heller att du springer Putins ärenden. Signaturen ”Basic Rules” har själv vid ett flertal tillfällen, på några olika VK-bloggar, framhävt ”The Duran”, ”Rumble” och flera andra statskontrollerad rysk media som sina inspirationskällor, signaturen ”Basic Rules” har även rekommenderat VK-bloggägare att ta till sig ”information” från statskontrollerad rysk media. Nej du ”Brorson”, sverigedemokraternas internetsvans är väl etablerad på VK-bloggen, bland andra ”gästföreläser” en medlem från ”näste åtta NMR” då och då hos några omedvetna bloggägare. Källor: Internetstiftelsen, Kali NetHunter Community, Arch Linux Community och The Frenchman Community.

  6. brorson

    Det är min rätt som medborgare och väljare att gilla eller ogilla olika partiers förslag. I det här fallet har jag gillat Liberalernas initiativ att minska barns skärmberoende i skolan och på fritid och kompletterat med en del egna förslag och synpunkter, exempelvis att de ska få ha sina mobiler under skoltid, för att kunna ringa larmnummer, men inte till annat. Elevers mobiler ska vara utrustade med lås, så att de kan stängas av för annan in- och utgående kommunikation av lärare och föräldrar.

    Det behövs också bättre kontroll över obehöriga personer, som uppehåller sig på skolgårdar under skotid och även i närheten, då det händer att skolbarn värvas till kriminella gäng på hemväg från skolan. Detta har ett vittne berättat. Skolbarn bjuds på knark och / eller statusprylar. Efter en tid börjar den givmilda personen, som ofta är en ungdom i övre tonåren, att kräva gentjänster, exempelvis att förvara vapen i hemmet.

    En kriminolog har nu berättat att det händer att barn värvar sig själva och alltså själva söker kontakt med de kriminella gängen för att de lockas av den kriminella livsstilen, Det kan vara videor, som förhärligar våld, och vissa musikstilar (gangsterrap). Det är väldigt illa., om skolbarn använder lektionstid till att lära sig gilla den kriminella livsstilen.

    Detta är inte en fråga om yttrande- och informationsfrihet. Barn ska inte behandlas som om de redan vore vuxna. Vi måste också våga tala om den ”barnkultur” som barn indoktrinera med under bibliotekens barntimmar och gör dem osäkra på vilka de ärm exempelvis att de är någon annan, som är född med fel kön. Barn ska lära sig de normer, som måste finnas i ett samhälle, inte ”normkritik”. Det tillhör vuxenvärlden.

    Det måste också slås fast att homosexuella män och kvinnor är just män och kvinnor och att den, de älskar ocksä är en man eller kvinna. I länder där homosexuella är diskrineade eller rentav förföljda, kan en homosexuella man önska att han vore en heterosexuell kvinna. Men det är inte biologiskt möjligt att ändra sitt kön, däremot att ändra sitt utseende genom kirurgiska ingrepp och hormonbehandling.

    Det är inte homofobi att stoppa sådana behandlingar. I själva verket är sådana behandlingar resultatet av homofobi. Vad som ska göras är i stället att bekämpa fördomar, diskriminering och förföljelse samt att uppmana alla att vara stolta över att vara den, de är: Som barn pojkar eller flickor, som unga vuxna: män eller kvinnor – med olika sexuell läggning.

    Var går gränsen mellan sund och osund normkritik? Bör inte barn lära sig grundläggande normer först, innan de förväntas ta ställning till det onormala? Utöva våld? Normalt att bära vapen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se