Liberalernas budget 2025 för Umeå kommun – satsning på välfärdsnämnderna!

Liberalerna i Umeå kommun presenterade förra veckan sitt budgetförslag för 2025. Imorgon är det kommunfullmäktige där partierna ska bestämma vilken budget som ska antas för 2025.

Liberalernas budget värnar den enskilda individen och har fokus på skola, socialtjänst och kultur. Det råder ingen tvekan om att det är ett tufft ekonomiskt läge just nu, inte bara för Umeå utan för alla kommuner i landet. Liberalerna vill därför i vårt budgetförslag, först och främst för att möjliggöra satsningar och undvika besparingarna i verksamheterna i de olika nämnderna, att kommunen på central nivå utreder möjligheten till att effektivisera på brett plan över alla nämnder och förvaltningar. Administrativa arbetsuppgifter måste effektiviseras.

Jag sin gruppledare för Liberalerna Umeå menar att man på allvar nu måste se till att både resurser hamnar längst ned, närmast Umeåborna. Att skära i och skala bort insatser längst ned i linjen där behoven är som störst är förödande för kommunens verksamheter, våra anställda och de kommunmedborgare vi finns till för. Vi befinner oss i en lågkonjunktur och då måste vi politiker vara modiga och prioritera hårdare. 

 

Satsningar

– Liberalerna satsar mer än de styrande på skola och omsorg. Detta görs bland annat med ett lärar- och rektorslönelyft. Umeås lärare och rektorer har ovanligt låga löner sett till övriga kommuner runt om i landet. För att inte riskera lärarflykt vill vi se en riktad satsning på ett lönelyft för kommunens lärare och rektorer. 

På området sociala frågor och omsorg vill vi se en utfasning av de delade turerna som visat sig ge en dålig arbetsmiljö för de anställda, vi liberaler ser gärna att dessa fasas ut redan nästa år. 

Den rödgröna majoriteten har haft alldeles för låga ambitioner på det sociala området. Liberalerna gör större prioriteringar på det här området, och fortsätter ställa krav på majoriteten att bland annat följa upp omhändertagna barns skolresultat. 

– Med en gängkriminalitet som kryper allt längre ner i åldrarna är det oerhört viktigt att kommunen säkrar det förebyggande arbetet. Vi vill därför se att samlokaliseringen av kommunens socialtjänst och Polisen blir en permanent verksamhet. 

– En annan hörnsten i det förebyggande arbetet är öppenvården. Satsa på att bygga ut socialtjänstens öppenvård så att fler barn, föräldrar och andra vuxna får stöd i utsatta livssituationer. Strukturerad familjebehandling i hemmiljö ska öka för att minska placeringar av unga i familjehem eller institutionsvård.

Utöver dessa viktiga satsningar vill vi flytta medel för satsningen “Umeå växer tryggt och säkert” från Tekniska nämnden till andra mer relevanta nämnder så att dessa nämnder får ytterligare resurser att växla upp detta viktiga och förebyggande arbete.

Administrativa effektiviseringar

För att på sikt undvika besparingar på nämndernas budget och verksamheter bör nuvarande nämnd- och förvaltningslösningar genomgå en total genomlysning för att se om det går att slå ihop vissa nämnder och förvaltningar.

Vi vill också se över kommunens kostnader för kommunikation, minska anslagen till kommunstyrelsen för oförutsedda avgifter och flytta kvinnohistoriska museet till Västerbottens museum. Det här är besparingar på central nivå som inte riskerar Umeåbornas välfärd. 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se