De nya kapitalisterna sämre än de gamla

De gamla s k ”kapitalisterna” de som fanns i Sverige och även kanske i världen i övrigt, förutom rena diktaturer anser jag var både bättre och renhårigare. Med internet följer en rad ”unga slynglar” som byggd upp miljardförmögenheter under kort tid. Inget olagligt i sig men jag tycker det är stötande då vi ser hur världen svälter och alla som traskar på i flyktinglägren som inte blivit ett dugg bättre.

En av dessa är Spotifys grundare Daniel Ek som vill köpa fotbollsklubben Arsenal. Summan som nämnt sägs ligga i storleksordningen 25 miljarder (uppskattat, ej fastställt). Skulle jag jämföra ett köp kunde det handla om nya fälgar på bilen (bara ett exempel). För honom ligger intresset i klubben Arsenal som han varit intresserad av och följt redan som barn.

Sebastian Siemiatkowski en av medgrundarna till internetföretaget Klarna som värderas till 262 miljarder.

Samma sak här fullt legalt naturligtvis, men på sätt och stötande. Men det är ju vi alla som handlar på internet som gör det möjligt bli så rika. Samma sak med Spotyfy, lyssna till musik och alla där som gör det möjligt. Vi är i händerna på krafter som börjat styra världen mer och mer. Nu är det inte längre produktion och varifrån den kommer – järn, stål osv – som där tidigare vi kunde ha de ledande kapitalisterna eller företagarna. Nämnas kanske också bör trots allt när Volvos högre chefer tilldelas sisådär 25 miljoner extra i bonusar är det ungefär som jag skulle få 100 kr extra i pension. Världen håller absolut på delas ännu mera och här kan vi nämna medelklass till de rikaste. De fattigaste kan vi inte ens nämna de ligger så lågt på skalan att det finns inte eller vem bryr sig om dessa? Det enda positiva med detta kan vara i jämförelse med en själv hur bra en ändå kan ha. Men ska vi vara nöjda över det och låta detta fortgå? Vad är valet och vilka kan göra något åt detta? Magdalena finansminister och IMF? Jag tror knappast de bryr sig i detta.

Pakter bildas, handel och handelsutbyte ska stärkas. Att någon blir lidande är för oss ointressant, huvudsaken vi får det ännu bättre, eller det som har det bäst får ännu mera i sin skattkista.

Den enes död den andres bröd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.