Mänsklig rättighet besöka släkt, vänner mm.

Det är väl en mänsklig rättighet vi har, besöka släkt, vänner osv. För Västerbottens invånare är Umeå regionstad som vi alla borde tillåtelse besöka, eller möjlighet till tillträde varhelst och närsomhelst vi vill. Vilken stad det än månde vara i Sverige kan inte den staden endast vara för deras invånare eller de invånare som där ligger nära. Södra Sveriges landsbygd med dess städer kan se annorlunda ut än vad vi i tex V-mina har. Här i fjällbygden är fint och bra på alla sätt, men en resa till Umeå kan bli nödvändig ibland. Det kan också vara så att det finns folk som måste pendla av olika anledningar. Staden för oss Umeå, ska den inte vara tillgänglig för alla som bor i Västerbotten, liksom om vi tänker oss södra Sverige och dess bygder och städer där? Det är ett märkligt förfaringssätt både av ledande umebor och även av regering att i det närmaste utestänga för vissa andra som bor i länet. Man säger givetvis inte rakt rakt ut att det är så, men effekterna av deras agerande blir därefter. Staden Umeå ska för oss ALLA som bor i Västerbotten vara tillgänglig även relativt lätt att nå. Inte bara via internet utan att fysiskt på plats komma dit. Vilka alternativ finns? Buss, ja det finns till viss begränsning. Tåg, nja det går dåligt, men det går om man har en hel dag på sig. Påstigning måste då ske i S-uman efter en resa dit av 7 mil.

Alla kan inte heller åka buss, jag kan inte. Taxi/bil är enda sättet. Så vilka alternativ har jag och många andra med mig, även de som kan åka buss? Med elbil blir knappast lättare, tvärtom om vi ser föregående redogörelse jag gjorde.

Jag tycker det är närmast oförskämt diskriminera vissa av Västerbottens invånare som man gör. Gå på teater, var finns det i Vilhelmina eller besöka något annat evenemang. Varför inte för den hockeyintresserade se en hockeymatch live med Björklöven, ett av lagen.

Det här är något som EU borde ta upp, att det får anses diskriminerande som utvecklingen blivit. Att Umeå SKA VÄXA betyder inte att resten av Västerbotten ska dö ut.

Umeås ledande politiker måste vara egoister uti fingerspetsarna. Att dessutom, i det här fallet V-minas (ledande) politiker verkar helt sakna kraft åstadkomma något själva, utan verka helt lyda under och vad man tycker- eller hur Umeå utformas. Att kräva är inte straffbart. Tyvärr så är undfallenhet den princip man styr efter. Kan det annat bli då?

Umeås styrande sällskap kan liknas vid Putin och (H)ans Ryssland.

2 kommentarer

  1. Brorson

    En annan VK-blogg, ”Vicke lilltroll” skrev häromdagen om nedläggning av busslinjer i Västerbotten. Jag kan bidra med att nedläggning av landsbygdslinjer nu är i full gång även i södra Sverige. Och när linjer inte läggs ner helt, drar man in mellanhållplatser för att spara ett par minuter vid resor mellan centralorterna. Med följd att de, som bor mellan kvarvarande hållplatser måste gå flera km på både smala och hårt trafikerade vägar till närmsta hållplats.

    Detta är regeringens landsbygdspolitik, att man inte ska kunna bo någonstans på Sveriges landsbygd mellan norra Lappland och södra Skåne, om man inte köper en ny elbil. Även om det finns en hållplats idag, är det ju ingen garanti för att den kommer att finnas kvar om några år.

    Även för en bilägare kan vetskapen att kollektivtrafik, om än med en gles tidtabell, finns, kännas som en extra trygghet. Och några högljudda proteser från glesbygdsbor, att de tvingas subventionera kollektivtrafik via skatten, har jag aldrig hört. Så länge den egna kollektivtrafiken funnits kvar,

    Detta sker samtidigt som intresset bland våra storstadsbor att lytta ut till lands- och glesbygd är större än någonsin, Sossarna i Umeå ska vi bara inte tala om. Osolidariska svin är, vad de är. De vill lägga ner både järnvägar och busslinjer i inlandet för att finansiera Norrbotniabanan, fastän de inte säger det öppet. Och inlandspolitikera jamsar med. En järnväg, som inte behövs, eftersom de båda nord-sydliga järnvägar, som redan finns i norra Norrland, räcker mer än väl för allt gods som nu och i framtiden kan transporteras på järnväg..

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Valet av ny partiledare är precis som det skulle gälla alla Sveriges invånare, eller just S skulle vara förmyndaren för hela folket. Hur många procent har de f n? 23,25, 27? Nånting däromkring, resten av svenska folket sympatiserar med andra partier. Detta är ju inte i demokratisk anda förfaringssättet välja partiledare görs. Just nu och alla åren innan eller de senaste har de ju klamrat sig fat vid makten på ett nålsöga. Nu börjar man redan brö(S)ta upp sig inom landet där socialdemokratiska kommunalråd verkar eller styr tillsammans med andra. Valet tycks redan vara vunnet med den nya partiledaren, även budgeten och stasministeromröstningen. Det vore ju synd om alla grupper som haft det taskigt ända sedan Reinfeldt regerade om det ändå skulle gå åt pipan. Då blir det igen dessa som får ta smällen. Ser vi krasst på hela processen och den lagda budgeten har den ju mera en likhet i en form av muta. Vad tror vi händer efter valet om de nu vinner det. Kommer det fortfarande delas ut pengar både till höger och vänster? Naturligtvis ska det här betalas igen på något sätt. Man hoppas naturligtvis att när de släppte restriktionerna av pandemin fria att ”hjulen ska börja rulla”. Om det kommer en ny våg där många dör, framförallt gamla är mindre viktigt.
      Vänstern har blivit en stark uppstickare som ställer till stora problem både för S och framförallt C. Visst kan ”Magda” vara en bra kandidat till en nydaning av partiet om hon rensar rejält i nuvarande packe. Hon måste också bli mer demokratisk och se till hela landet att det utvecklas. Det som saknas, speciellt för oss minoriteter som inte bor i städerna är att EU tar upp det här i ljuset. En EU-kommisionär som talar för oss minoriteterna i landet, speciellt här norr, inland och glesbygd hur vi behandlas. Det skulle göra saken mycket bättre för oss. Det är absolut inte rättvist det som nu pågår. Jag hoppas EU får nys om det här och sätter in åtgärder snabbt.
      Det mygel som nu pågår kan inte fortsätta.

      Pol Pot och ”Röda” khmererna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.