Bilden av Sverige

Bilden av Sverige, svenskarna och landet präglades av hårt arbete. Stad som land och inte minst vår svenska glesbygd i Norrland. Det fanns inte särskilt mycket leva av och vad jag kommer ihåg var att om man inte kunde skaffa sig inkomster själva fanns inte det bidragssystem som på senare tid vuxit fram. Inte heller kunde man vara sjukskriven, jo man kunde och vid ett allvarligare sjukdomstillstånd fanns det väl inga andra val. Men inkomsten, sjukersättning var minst sagt blygsam Så visst har vi fått det bättre om vi ser till det.

Men det har också blivit en förväntan och inte minst den hörsägen som spritts över gränsen och nått andra länder, att i Sverige behöver man inte arbeta, i alla fall om vi menar med det gamla begreppet när oftast fysiskt arbete tillämpades. Men hur byggdes vårt välstånd upp, var det inte en direkt följd av att människor arbetade och därmed också betalade av sin lön för framtida pension, liksom sjukersättning och även ersättning vid arbetslöshet. Allt detta är ju försäkringar som den arbetande fått avdrag på genom sin lön, stämmer inte det?

Myten att vi oavsett arbete eller inte ska kunna leva gott, tror jag misstolkats av många, inte minst de som äntrar landet. Visserligen i ett tidigt skede, 60-talet kanske, var de flesta som kom över vår gräns till mycket stor hjälp vad det gäller bygga upp samhället. Stora fabriker som skrek efter människor, inte minst från Finland men även vårt eget folk, norrlänningarna var en eftertraktad arbetskraft.

Att det mesta nu rasat samman – kanske ett strakt uttryck – inte minst skolan där många redan tidigt hamnar utanför. Ordningen kanske också det varit si och så med. Den ändå stora mängden av invandring har gjort skolsystemet ännu skörare än vad det borde varit. Det vilar ett hårt tryck på skolan att samhällsmedborgarna redan i unga år blir en del av samhället. Jag tror det största misslyckandet och hur det nu ser ut i många större städer och i de s k ”utanförskapsområden” kan ha sin orsak häri. Samtidigt finns knappt pengar driva skolor i glesbygden. Något har här gått galet. Eller…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.