Klok Moderat

Mikael Odenberg tidigare chef för Svenska kraftnät under regeringen Reinfeldt och även han som såg till vi fick lättnader i elpriset vi som bor här i norr varifrån den största mängden el produceras förutom kärnkraften genom att indela Sverige i 4 elområden. Nu klagar de som bor i elområde 4 på dyr el och tidigare har Moderata företrädare de som tillhör samma område sagt att de vill inte bygga vindkraft ute i havet. Det skulle störa alltför mycket. Här i norr och övriga Sverige låter det inte så, varken att det skulle störa eller att det finns någon motvilja trots att vindkraften den bästa effektmässigt sett är att bygga i havsmiljö.

Man säger också företrädare för vindkraften att vetot måste måste slopas för kommunerna att sätta stopp för vindkraften. Tidigare och de som i stor grad stoppat havsbaserad vindkraft, förutom enstaka Moderater är försvaret. Här har inget veto nämnts att det skulle tas bort, men nu går Odenberg ut med att det måste bli en ändring i detta och allt för stor hänsyn tas till försvarets synpunkter.

Vad finns att välja på, ny kärnkraft vet vi inte ens om någon är intresserad bygga. Intresserad kan många vara, men var finns de eventuella finanserna som måste till? Dessutom om de verket skulle sättas igång ganska snart skulle det ändå ligga minst 10 år framåt i tiden. Jag tror den havsbaserade vindkraften är enda möjligheten få till en snabb energitillförsel främst i den södra delen av Sverige. Här i norr kan knappast några problem med det vara för närvarande och många år framåt. Dessutom om de planer som man säger ska genomföras kommer all elen här behövas just här. Nu kommer det ligga långt fram i tiden, 2045 är satt som slutmål och vad som händer innan dess kan nuvarande planer vara helt omkullkastade. Jag tror inte på gruvindustrin längre (eller i huvudsak det allena) att det skulle vara framtiden för svensk del. Men det är bara vad jag tror.

Oljan är också en ändlig produkt som vi tror ska ta slut, även vill eller inte använda. Går inte gruvindustrin det också till mötes då? Jag menar det är också en ändlig produkt man slutgiltigt får. Skulle vi inte i det nya samhälle vi tänker oss endast satsa på förnybart? Trovärdigt eller inte, ja inte vet jag men så ser det ut.

Det fanns de som trodde att att stenar växte, svalorna övervintrade på bottnen i havet/vattnet. En bland dessa var vår berömde Carl von Linné. Fortfarande tron finns att berget växer än hur mycket vi tar ut.

2 kommentarer

  1. Jörgen K

    Jag har läst den motion som en Moderat skrev beträffande vindkraftsparken utanför Stockholm, men jag fann i regeringsarkivet även dylika från andra partier också, även miljöpartiet hade sina invändningar….. Men media skriver och folk vill bli vilseledda.

    Etablering av vindkraftsparker, vilka och vem kan man använda som nyttiga idioter för att framföra sin egen agenda? Hamnar man på Stöttingfjället så bryr sig inte speciellt många myndigheter eller intresseorganisationer överhuvudtaget. Hamnar man däremot utanför Stockholms skärgård så sätter hjulen igång rejält, om man inte själv har stuga eller båt i området så har någon i nära relation eller medarbetare det, vilket omedelbart flyttar det objektiva betraktandet till ett generellt motstånd där man nyttjar alla till buds argument för att inge sina väl formulerade kommentarer.

    ”Vi bedömer att vindkraftsparken skulle medföra påtaglig skada på riksintresset för totalförsvarets militära del” Ett uttalande likt detta säger absolut ingenting förutom att besluten tillkommit i Stockholm……….Mej veterligen så omfattas inte detta specifika område i militärens riksintressekatalog, det omfattas inte heller av sjöövningsområde eller skjutfältsområde, så uppenbart är det några personers personliga invändningar på militära papper…….

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Skulle tro det, även miljöpartiet. Här i norr kör de bara över oss av vana. Skogen ska de också bestämma om, vem eller vilka som får nyttja den. Visst är vi en typ av mesar här som inte vågar, vill eller törs säga ifrån. Det är kanske dumt använda uttrycket kolonialism men visst liknar det mycket i det. Dessutom är ju de lokala företrädarna direkt rädda för sina egna partier, de som sitter i toppen. De styr och fogar sig precis som små lamm. Klart vi inte får någon utveckling. Vad har vi att förlora när de redan tagit ifrån oss i princip allting.

      Jag påstår inte att det skulle vara lätt bryta en gammal trend, men borde vi inte försöka vara mer på tå och kräva mer av egentligen självskrivna rättigheter som ska vara oss alla tillgodo?
      Nåväl jag kan ju till viss del ha både rätt och fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.