Thomas Hartman

Facebook och landstinget

NYA MEDIA. Precis som många andra har jag retat mig på landstingets regelverk för kommunikation med sociala medier, streamad information etc.

Varför behövs en policy som förbjuder OS-tittande i datorn? Finns det en policy som förbjuder läsning av pocketböcker på arbetstid? Finns det en landstingspolicy som förbjuder att titta på OS på landstingets TV-apparater på arbetstid? Finns det en policy för att inte sova på jobbet?

Är det sånt här landstingets administration ska ägna sig åt?

Landstinget skämmer ut sig över hela landet med denna typ av tramsiga policys. Aktiviteter som inte är arbetsrelaterade ska självklart inte arbetsgivaren betala lön för och människor som inte gör sitt jobb utan ägnar sig åt annat ska självklart få reprimander och ytterst kanske kunna förlora jobbet på grund av missbruk. Men vad har det med ny teknik och sociala medier att göra?

Det verkar finnas någon form av internetnoja inom offentlig sektor.

Lite roande blir det när landstinget talar om förbud mot streamad film och samtidigt själva websänder seminarier som de vill att personalen ska kunna ta del av exempelvis genom Memologens regi.

Lite löjligt blir det när man talar om att det kan skada journalsystemet i landstinget. Ingen vill väl att journalerna ska skadas eller komma på vift. Men samma argument användes länge för att förhindra att landstingets personal skulle kunna kolla mailen när de var på resa. Det hette att det var omöjligt att göra på grund av journalerna skulle ligga på samma nät. Något som sedan visade sig vara fullt tekniskt möjligt att separera bara landstinget ville.

Alla arbetsgivare som vill vara attraktiva behöver vända på steken och betrakta sina anställda som vuxna människor. Om det sedan finns folk som missköter detta förtroende så har det inget med internet och nya medier att göra. Om landstingen ska kunna attrahera ungdomar att jobba hos sig så börjar man inte med att säga att facebook är en förbjuden kommunikationsväg.

Även för många anställda i landstinget är sociala medier numera en viktig del i det professionella livet.  Detta ska vi bejaka och inte förbjuda.

Thomas Hartman (s)
Landstingspoltiker

 

 

9 kommentarer

  1. Christoffer

    Bra skrivet, tycker dock att facebookandet har stigit till den nivån att jag uttrycker starka känslor mot att införa någon sorts förbud mot denna speciella mediekanal. Vad tycker du?

  2. Hasse

    Självklart ska landstinget ha en policy, precis som alla andra företag när det gäller vad som tillåts i form av internetanvändande på arbetstid.
    Jag förstår inte heller de jämförelser du gör, har det någonsin varit tillåtet att sova på sitt arbete? Ja, kanske om du har en t.ex. nattvakstjänst där du har tillåtelse att sova.
    Att du dessutom inte förstår skillnaden mellan OS tittande och seminarier som kan ses som en del i kompetensutveckling av personal tycker jag är skrämmande.

  3. Hasse

    Organisationer som inte har tydliga regelverk för bl.a.Internetanvändande och nyttjande av företagets resurser riskerar att hamna i gigantiska problem i det fall det inträffar en incident.
    Tyvärr måste den här typen av regler och policies vara fyrkantiga, så att man inte lämnar öppningar för individuella tolkningar.
    Det går således inte ha en policy som säger att man får streama ”lite” radio, eller att man får använda Facebook, Twitter m.m ”ibland”.

  4. Hasse

    Fredde: Ge mej ett exempel. Hur ska du exempelvis på ett positivt sätt säga att men inte får streama ljud och bild från internet i företagets nät?
    Dessutom måste regelverk dessutom ha en tydlig konsekvens vad som händer om man bryter mot regeln/policyn, annars är det helt verkningslöst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.