Thomas Hartman

Läkare ska kunna schemaläggas som alla andra

Dags att göra det enda rimliga mot läkarbristen. Utbilda fler.
SJUKVÅRD.
Med jämna mellanrum kan vi läsa artiklar i tidningen om läkarbrist (som i VK), dyra kostnader för stafettläkare (ca 2 miljoner per år jämfört med reguljär läkare som kostar hälften), eller lokaler som står tomma på grund av att läkare inte finns tillgängliga.

Trots att läkarförbundet ivrigt bromsar detta så är den enda lösningen att öka antalet platser på läkarutbildningen till dess att problemen är lösta. Detta är ingen lokal eller regional fråga utan en nationell fråga för regeringen. Frågan är bara vilken regering som vågar stöta sig med läkarna?

Men dagens alternativ är oacceptabelt. Läkare ska kunna schemaläggas som all annan vårdpersonal. Det är dags att angripa läkarbristen med den enda verkningsfulla metoden.

Utbilda fler. 

THOMAS HARTMAN

 

Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Det parti som fixar det, kommer jag attb rösta på för resten av mitt liv.

    När undersköterskan eller vårdbiträdet jobbar en helg har hon en extra ersättning för s.k. arbeten på obekväm arbetstid. Den högavlönade läkaren har i ställer kompensation i form av kvalificerad övertid. Eftersom de tjänar nog som de gör, tas den tiden i stället ut i form av komp.tid, vilket då bara ökar bristen på läkare i arbete.

  2. Stina Jansson

    Välkommen till Centerpartiet Karl-Gustav! Olle Edblom (C) har nämligen motionerat om detta. På landstingsfullmäktige 1/6 2010 så sa den socialdemokratiska majoriteten (s),(v) och (mp) nej till den centerpartistiska motion som föreslog schemaläggning även av läkare, se länkarna nedan.

    http://blogg.vk.se/olle-edblom-umea/2010/06/01/schemalaggning-av-lakarna-173652

    §120 i fullmäktigeprotokollet: http://www.vll.se/default.aspx?id=44140&refid=44138

  3. Thomas Hartman

    Trams. Om farhågorna som man får höra hela tiden handlar om att ett landsting inte kan ”köra” med läkarna själva så krävs att man gör detta unisont över alla landsting samtidigt. Detta går att göra genom SKL eller via ett uppdrag som regeringen definierar. Så en motion i ett landsting är med det synsättet ingen lösning på någonting.

  4. Stina Jansson

    Hej Thomas
    Trist retorik du kör med. Centermotionen är inte alls ”trams” utan ett bra förslag som innebär att landstinget tar sitt arbetsgivaransvar, där naturligtvis schemaläggning ingår.
    Om man inte ska kunna genomföra förändringar med mindre än att samtliga landsting gör samma förändring samtidigt så får vi ju ingen utveckling överhuvudtaget. Tvärtom har ju Västerbotten här chansen att vara en pionjär bland Sveriges landsting.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.