Maxade tankar

Nytt år – vad nytt?

Det nya året har startat och det kan inte hjälpas att man funderar över det gamla. Inte för att sitta och grämma sig över det som varit utan för att på något sätt kunna ta lärdom. Kanske kan man göra något på annat sätt under kommande tid. En del av det jag gör har fortsatt att tuffa på som tidigare. Inga stora förrändringar i det praktiska arbetet i Hoting. Det orosmoln som funnits och finns kvar är hur landstinget i Jämtland tänker ändra på reglerna för hur en privat mottagning skall få jobba och hur ersättningarna skall se ut. Den största paradoxen är att man själv inte följer regelverket. Men i det dagliga jobbet är det som vanligt. Man försöker hålla kontroll på arbetsmängden, och ofta får man positiv kritik av tacksamma personer och det värmer hjärtat ofantligt, speciellt då jag ofta tycker att jag bara gör mitt jobb. Men det är fotfarande det bästa stället jag jobbat på och det beror på själva organisationen.

När det sen gällt mitt politiska engagemang så lämnade jag den arenan med buller och bång, åtminstonne under nån vecka sen blev det lungt och tyst. Kommer jag tillbaka dit? Ja, kanske på något sätt, vi får se. Det är svårt att inte tänka på det då jag ändå tycker att jag borde kunna bidra på något sätt i positiv riktning.

Inom musiken så är det alltid en rörelse och man hoppas bara att det sker framåt och att det blir till det bättre. Där har jag alltid velat lära mig något nytt, spela annan musik, utveckla det man gör, hitta nya spelkamrater. Det jag insett är att inte alla vill lära sig något nytt, man är nöjd med det man gör och låter det lite annorlund så är det med automatik till det sämre anser man. Det finns så mycket jantelag mellan olika musiker. Men det finns fantastiskt många duktiga musiker i vårt område och under det kommande året kommer jag att se om det kan bli några nya konstellationer, kontakterna har jag redan.

Det finns också andra områden som min medverkan inte har uppskattats och jag är nu en gång för alla en person som inte vill tvinga mig på någon/något och då lämnar jag hellre det. Livet är för kort för att jag skall idas stånga mitt huvud blodigt, det finns så mycket annat roligt att göra i stället.

En positiv sida är att jag så smått tagit upp lite friluftsliv igen. Det var många år sen jag fjällvandrade men det blev av under fjolåret. Att sova utomhus i hammock kan bli riktigt bra.

Men det som jag har funderat mycket på är varför det går snett ibland i vissa grupperingar. Nu har jag funderat på det länge men det har blviti tydligare och tydligare för mig. Det handlar om man klarar av att se på en grupp som ett team där olika personligheter och kunskaper bidrar till gruppens förmåga att lösa en uppgift och där man i större del tar till vara på olikheterna. Där det blir tydligast är ändå på den politiska arenan även om fenomenet finns överallt. Tänker man sig det i ett musikband så kan man i och för sig spela med enbart en typ av instrument få till det hyfsat bra men det är först när du har flera olika instrument som jobbar tillsammans utifrån sitt eget tonregister och klang som det kan bli sådär riktigt fantastiskt! Den politiska arenan fungerar tvärtom, det gäller att hävda sin egen ståndpunkt och sen skrika högst och oftast så att ingen annan hörs och om nån motståndare sticker upp så dunkar man till vederbörande i huvudet inte bara en gång utan så att det bara blir en blöt fläck kvar, och motståndarna det finns både internt inom partiet och inom motståndarpartierna. Precis som om jag som basist i ett rockband skruvar upp min volym maximalt och tror att låten bara blir bättre då.

Så mitt mål för kommande år: gör det som känns roligt, delta bara i grupper där man förstått att ett team gynnas av olikheterna hos deltagarna.

15 kommentarer

  1. Kristina Norman

    Jag och min familj önskar dig ett rikt, lyckligt och framgångsrikt år. Och jag hoppas att 2014 ska bli året då vi lyckas med att bjuda varandra på den där kaffekoppen…:)
    Kram

  2. Barbro

    God fortsättning på året. Till syvende och sist så har du avlagt en Läkar ed att du ska se till Människan först som sist, till hennes välbefinnande. Låt det driva dej i ditt fortsatta arbete

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Tack Barbro! Ska jag vara riktigt petig så har jag inte, rent formellt, avlagt nån ed även om det ligger i själva yrkesetiken som man jobbar efter. Även om det kanske låter lite egoistiskt så måste man först se till sig själv, att man trivs med det man gör och det liv man lever, annars kan man aldrig göra något för nån annan heller.

  3. Göran Jonzon

    Historiska fakta bekräftar din tes !!
    De mest hållbara strukturer har alltid varit de som lyckats hålla flest dörrar mot förändring och utveckling öpnna. Att se det som positivt med pluralism och känna sig tacksam när man blir serverad tyngre motargument än de man byggt sin egen uppfattning på, är en bra början.

    Inom politiken tror jag det skulle vara hög tid att lämna partikomstellationerna och ideologierna därhän och istället verka lokalt endast genom personval. Det skulle ge den nödvändiga pluralismen utan begränsade bindningar till överordnade ideologiska låsningar.
    Det är så märkligt att det går utmärkt att samverka med meningsskiljaktiga till vardags och komma fram till kompromissade beslut rätt enkelt, men så fort vi hamnar i fullmäktigesalen, så förvinner all kompromissvilja och återstår bara rena styrkedemonstrationerna !!!

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Att det blir så i fullmäktigesalen beror också på att det är just konflikter som media älskar att skriva om. Ju smaskigare konflikt, ju högre läsar- eller tittarsiffror. Så för att bli omskriven med större chans att bli omvald gäller det att agera så att media hakar på.

      • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

        Sen är jag inte säker på att rena personval skulle bli bättre. Skulle det innebära att vi ytterligare vaskar fram politiker/ledare som är duktiga på att skapa konflikter, allt för att synas?

        • Göran Jonzon

          Det tror jag är avhängigt vad man tror att individer valda på rent personliga meriter skulle ha för anledning till att slösa tid på tramsigheter !
          Jag har inte märkt några sådana tendenser bland de med olika politisk grundsyn som jag umgås med till vardags, så varför skulle det ändras ifall rätt personer valdes att leda och styra kommunen ?
          En person sa en gång att : . ”-Om du vill ha ett arbete välgjort utfört – anlita en upptagen person.”
          Jag tror att det mesta av tjafsandet vi nu kan uppleva i den kommunala politiken beror av att vi fått in undersysselsatta i alltför hög utsträckning.
          Om politiken sköttes på kvällen efter ordinarie jobbet, skulle det inte finnas lika stor lust att filosofera fram jävelskap för andra.
          Det borde finnas en vilja att skapa och bygga, istället för att blockera, sabotera och riva omkull.
          Eller hur ?

          • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

            Jag tror att det centrala begreppet är ”ifall rätt personer valdes att leda och styra kommunen”. Det är ju det ett val handlar om i grunden. Frågan är väl hur man vaskar fram de som kan vara ”rätt personer” som skall stå på en valsedel. Min erfarenhet är att ”rätt person” inte nödvändigtvis är den person som vill och trånar efter att få styra. En bra ledare är oftast den om andra övertalat att ta på sig uppdraget eftersom man sett ledaregenskaperna.
            Sen tror jag nog att alla som är engagerade vill skapa och bygga, det är bara ideerna hur det skall gå till och förmågan att få det utfört som skiljer.

        • Gunilla Billman

          Varför tror du så? Underskattar du inte vår förmåga om du tror att vi skulle släppa fram någon som bara ser till sitt eget personliga bästa. Själv tror jag absolut på personval och att vi måste skippa politiska ideologier ifall inlandet ska överleva. Jobba stenhårt för ALLA som bor här och inte tjafsa. Minns med fasa vad jag hörde som liten; Arbetsförmedlingen, där är man inte välkommen om man inte lägger partiboken på disken o tar av sej mössan…
          Vi som vill leva o bo här måste enas om att kämpa alla över en kam, vi är för få för att dela upp oss i läger o motarbeta varann!

          • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

            Nej, jag misstror inte väljarnas förmåga att välja. Men hur väljer man ut dem som väljarna ska få välja emellan?

  4. Toni Appelqvist

    Tanken att det är rena personval gillar jag. Sen hur rätt det är skulle framtiden få visa.
    Det kan iaf knappast bli sämre. Men jag är ingen politisk expert, så det är bara ett gillande av tanken.
    För övrigt så tror jag att du skulle kunna bidra med en human och balanserad balans i politiken dystra värld om du skulle komma på tanken att återigen ge dig in i getingboet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.