Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Grannarna gillar ändå inte FRA

FRA-lagen har förbättrats på flera punkter, men den övertygar ändå inte våra grannar. På både minister- och myndighetsnivå är kritiken skarp.

Den är inget jag är stolt över, även om den förbättrats och även om jag är övertygad om att vi måste kunna spana i fiber. Kontrollmöjligheterna kanske sitter ihop med nätets natur och är oundvikliga, men ändå. Vilka framtidens makthavare än blir anar vi en sak. De har  redan alldeles för mycket makt och möjligheter.

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. BennyIT

  -”2008 flyttade till exempel TeliaSonera en rad servrar från Sverige till Finland” och detta är bara ett exempel ur en lång lista. ryska företag vill inte lägga server drift i Sverige, Nordiska och baltiska länder flyttar ut sina till Sevrige outsourcade it system igen. vi missar tjänste/Service ordrar till IT sektorn som nu hamnar i andra länder.Detta hotar många högavlönade jobb i Sverige. Faktum är att det driver den lönsamma IT sektorn ut ur lander.

 2. Jan Nilsson

  Svar till BennyIT (2009-12-01 00:19)
  Utan att vara någon expert förstår man att det du beskriver är en del av priset man får betala för att ligga ”i framkant” här. Något som irriterar mig är att (s), som på vissa områden vill gå betydligt längre, snackar om att fra-lagen ska rivas upp. Man försöker ta poäng på en falskskyltad avlyssningspolitik.

 3. Scary Devil Monastery

  Spana på vem? De terrorister och brottslingar som utgör ett hot får man anta har elementär teknisk kunskap eller förmågan att läsa enkla instruktioner och blir således helt skyddade mot FRA om FRA inte redan från början vet vilken av de kanske 500.000 brukarna av krypterade linor de skall avlyssna. Vi lägger alltså ned otroliga resurser till ingen annan nytta än att kunna spana på vanligt folk.
  FRA är alltså inte ens försvarbar med att den kan göra nytta heller. Annat än som just kontrollverktyg av STASI-standard.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Scary Devil Monastery (2009-12-01 11:49)
  Ibland vet man från början var man ska titta.
  Tyvärr finns det att spana på. Under vanliga förhållanden tror jag inte att vanligt folk har något att frukta. Men det finns inga garantier för att förhållanden för alltid förblir ”vanliga” eller att framtida regeringar, myndigheter och ”hantverkare” verkligen förmår hålla fingrarna i styr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>